ŞEHRİVAN HABER- Sağlık camiasının müthiş bir aşılama mücadelesi verdiği kentte başta Valilik, Sağlık İl Müdürlüğü olmak üzere, STK ve siyasi patilerden ardı ardına gelen aşı çağrılar ve aşılama faaliyetleri karşılık verdi. Son zamanlarda hem vaka artışı hem de aşılamadaki düşük oranla gündeme gelen Van’da aşılamada yüzde 65 bandı aşıldı ve turuncudan sarıya geçildi. Önceki gün yüzde 65’i aşarak mavi yani risksiz kentlere bir adım daha yaklaşan Van’ın dünkü vaka sayısı da haftalar sonra ilk kez düşüş gösterdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise yaptığı paylaşımla vaka sayısında geçen haftaya göre düşüş olduğunu diğer iki il ile birlikte paylaşarak öne çıkardı.

Türkiye’de Covid-19’a karşı aşılama çalışmaları tüm hızıyla sürerken, Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda ülkenin dört bir yanında kurulan stantlarda vatandaşlar aşıya davet ediliyor. Aşılamada yıl bitmeden Türkiye’nin tüm kentlerini risksiz oran olan yüzde 75 olan sınırın üstüne çıkarılmaya çalışılıyor. Bu anlamda ülkenin batısında daha iyi bir performans sergilenirken Doğu-Güneydoğu’da ise aşılama ağır ilerliyor. Yaz boyunca yavaş aşılamayı hızlandırmak için büyük çaba sarf edilirken Sağlık camiasının verdiği duraksız çaba sonuç vermeye başladı. Korona virüs süreci boyunca bir iyi bir kötü ilerleyişler kaydeden ve geçtiğimiz hafta yine sürecin en kötü döneminden geçen Van’a iki iyi haber geldi. Koronavirüsle mücadelenin ilk aylarında vaka sayıları düşük yerleşim yerlerinden olan Van’da yüzde 65 aşılama oranı yakalanırken vaka sayısı da haftalar sonra ilk kez düştü. Sağlık Bakanlığı'nın korona virüs risk haritasında geçtiğimiz haftalarda turuncu kategori ile vaka artışının yüksek olduğu iller arasında yer alan Van, son paylaşılan veriler de ise sarı kategoriye yükseldi. Bakan Van’ın bu durumunu özel bir mesaj ile paylaştı.

VAN’DAKİ VAKA SAYISI GEÇTİĞİMİZ HAFTAYA GÖRE DÜŞTÜ!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca haftalık vaka sayısını paylaştı. Her 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısının verildiği haritada Van’ın geçtiğimiz haftaya göre vaka sayısını düşürdüğü görüldü. 31 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında vaka sayısı 278,14 olan Van’ın 7-13 Ağustos tarihleri arasındaki 100 bin kişiye karşılık gelen haftalık vaka sayısı 198,72 olarak sunuldu. Haftalık vaka sayısı toplamda 3500’e yaklaşan Van’da bu verilerle birlikte haftalık vaka sayısı 2 binli hanelere gerilemiş oldu.

VAN AŞILAMADA SARI OLDU

 Öte yandan Van aşılamada da kritik eşik olan yüzde 65 sınırının üstüne çıktı. Dün yine Sağlık Bakanı Koca tarafından paylaşılan haritada yüzde 65,1’lik aşı oranını yakalayan Van maviden önceki son aşama olan Sarı renge büründü. Van’ın bu durumunu twitter hesabından paylaşan Sağlık Bakanı Koca, “Van, Yozgat ve Erzurum 18 yaş ve üstü nüfusun en az bir doz aşı olma oranı %65’in üstüne çıktı. Covid-19 Risk Haritasında bu illerimizin rengi Turuncu yerine Sarı.” Diyerek yükselişe dikkat çekti.

AŞILAMA ÇAĞRILARI ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Öte yandan yüzde 65 bandını geçen Van’da aşılama için çağrılar yapılmaya devam ediyor. Sağlık camiasının müthiş çaba gösterdiği süreçte risksiz kentler arasına girmek için dört koldan aşılama çalışmaları yürütülüyor. Bu anlamda koronavirüs ile mücadeledeki en önemli kurumlardan birisi olan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yeni Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Kamil Yavuzer de aşı çağrılarına bir yenisini ekledi. Başhekim Yavuzer, “Şu an Van’ın en kalabalık caddesi olan Cumhuriyet Caddesinde insanlarımızı aşıya ikna ediyoruz. Yeter ki hastanelerimizdeki yatan hasta sayıları azalsın, yoğun bakımdaki doluluk oranlarımız azalsın diye şu an en kalabalık yerdeyiz. İnsanlarımıza ikna etmeye çalışıyoruz. Çok şükür ki duyarlı vatandaşlarımızı ikna ediyoruz. Bu hastalıktan kurtulmak için elimizden gelen her türlü mücadeleyi göstereceğiz.” Dedi.

HEDEF MAVİ…

Van’da, kentin en işlek caddelerinde kurulan stantlarda aşı çalışmaları devam ederken, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Yavuzer, çalışmalara katılarak vatandaşları aşıya davet etti. Yavuzer, “Van’da aşılanma oranlarında yüzde 65’e ulaştık. Bu yeterli değil. Bizim bir an önce mavi olmamız lazım ve mavi olabilmemiz için de insanlarımızı aşıya ikna etmemiz lazım. Vatandaşlarımıza lütfen aşı diyoruz. Tek reçetemiz bu.” İfadelerini kullandı.

SİYASİ PARTİLERİN ÇAĞRILARI DA SÜRÜYOR

Korona virüs (Covid-19) salgınının sona ermesi için aşının büyük önem taşıdığını ifade eden Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, aşının önemine değindi. Başkan Karabıyık, “Maalesef ilimiz genelinde covid-19 salgınından dolayı her geçen gün gerek maske, mesafe ve temizlik tedbirlerinin ihmal edilmesi ve gerekse aşı olmadıkları için vaka ve can kaybı sayılarındaki artışın ciddi rakamlara ulaşması çok üzücü. Van’da hastanelerdeki covid-19 servislerindeki doluluk oranının yüzde doksanları bulması endişe verici bir hal almıştır. Buna rağmen halen istenilen boyutta vatandaşlarımızın duyarlılık göstermeyerek aşı yaptırmaktan kaçınıyor olmaları salgının barınmasına sebep oluyor.”

SAĞLIKLI BİR TOPLUM İÇİN AŞI ŞART!

Cümlelerini sürdüren Karabıyık, şunları kaydetti: “Özellikle aşı olmayan vatandaşlarımızın bir an önce aşılarını yaptırmaları hususunda hem kendilerini hem de sevdiklerini üzmemeleri için mutlaka aşı olmalarının bir vatandaşlık görevi ve kul hakkı olduğunu bilmeleri gerekmektedir. Gelecekte sağlıklı bir toplum ve yaşam sürmek istiyorsak mutlaka aşılarımızı yaptırmalıyız. Bu vesileyle, Van İl Sağlık Müdürümüze, Halk Sağlığı Teşkilatı yetkililerinin şahsında tüm emek veren sağlık çalışanlarına çalışmalarından dolayı teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz.”

HER GÜN DAHA ÇOK VATANDAŞ AŞI OLUYOR

Oğlunun günlerce süren ikna çalışması sonucu aşısını yaptıran Emine Alkan ise, "Oğlum, günlerdir benim aşı olmam için ısrar ediyordu. Ben de onu kırmayıp bugün aşı oldum. Oğlum Cihan, gidip sağlık ekibine haber vermiş. Onlarda evimize gelip benim aşımı yaptılar. Oğlumu mutlu görmek beni çok sevindirdi. Ben de herkesin Covid-19 aşısı yapmasını istiyorum. Eski günlerimize geri dönmek istiyoruz." Diye konuştu. Cihan Alkan ise annesinin yanı sıra akrabalarını da ikna ettiğini belirterek, "Annemin aşı olması için ısrar ettim. Sadece annem değil, evimize yakın akrabalarımız da var, onları da ikna etmeye çalıştım. Yakın mahallede aşı yapmaya gelen sağlık ekiplerine gidip annemi aşı yapması için ikna ettiğimi söyledim. Onlar da hemen gelip evimizde anneme aşı yaptılar. Annem bizim için çok kıymetlidir. Aşı olduğu için çok mutlu oldum." Görüşlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim