ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Son yıllarda doğal gaz, elektrik, akaryakıt ve gıdaya ardı ardına gelen zamlar yeni yıl ile birlikte artış gösterirken, kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşları da mağdur etmeye devam ediyor. İşsizliğin kronik bir sorun haline geldiği ve istihdam alanlarının bile olmadığı Van’da ise yapılan zamlar ekonomik açıdan Vanlıları zorluyor. Kentte vatandaşların en büyük ihtiyaçlarından biri olan ekmeğe gelen zam kararı konusu kapanırken, ulaşımda yapılacak zam konusu da gündeme bomba gibi düştü. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında ulaşıma zam tekliflerini sunacaklarını belirterek, zam tekliflerinin ise yüzde 30-40 civarında olduğunu açıkladı. Servis şoförlerinden mevcut ücret bizi kurtarmıyor çağrısı gelirken, öğrenci ve vatandaşlardan da zam kararlarına ilişkin tepkiler geldi.

VAN’DAKİ ULAŞIMA ZAM BEKLENİLİYOR…

Şehrivan'a açıklamalarda bulunan Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, mevcut bir kararının olmadığını belirterek, “Zam için Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı düzenleneceği ve ulaşıma zam tekliflerini sunacağız. Sunduğumuz zamların en azını istedik. Eğer bu sunduğunuz zamlar uygulanmasa kontak kapatmak zorundayız. Son zamanlarda yapılan akaryakıt zamları biz minibüsçüler esnafını zor durumda bırakmıştır. Bu nedenle bizde zam teklifimizi (UKOME)’ye sunduk. Teklifimizin geri çekileceğini düşünmüyoruz. Teklifimizde verilen zam oranları minibüsçü esnafı için yeterli değil. Yapılacak zamların yüzde 30 ile yüzde 40 arası bir zamdır. Bu sunduğumuz zamların uygulanması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

TUĞRUL: UKOME’YE ZAM TEKLİFİ SUNDUK

Mevcut yapılan bir zammın olmadığını belirten Başkan Tuğrul, “Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne zam teklifi sunduk. Zam oranın insanlarımıza da fazla yüklenmeden en düşük durumda olacak şekilde teklifimizi sunduk. Burada kendi minibüs esnafımızda düşünmemiz gerekiyor. Yapılan akaryakıt zamları, sanayide parça fiyatları, lastik fiyatları çok fazla olduğundan mevcut fiyat tarifesi yapılan masrafları karşılayamıyoruz. Bu nedenle bu zam teklifini sunduk. Yapılan bazı haberlerde direkt zam yapıldı cümlelerine yer verildi. Tamamı asılsız cümlelerdir. Biz minibüsçü esnafı da diğer esnaflar gibi zam yapılmasını istemiyoruz. Yalnız durum ortada diğer esnaf arkadaşları kurtarmadığı gibi mevcut tarifede olan ücretler de bizi kurtarmıyor. Umarım güncel olan durum düzelir ve bizler de tekrardan indirime gideriz.”

ULAŞIM ZAMLARI ÖĞRENCİLERİ KÖTÜ ETKİLİYOR

Ulaşıma gelecek zam kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan üniversite öğrencisi Gaffar Bedir, öğrencileri daha da zor günlerin beklediğinin altını çizerek şunları kaydetti: “Son zamanlarda yurttaki ekmek ve su fiyatlarına zam gelmişti. Yapılan en ufak bir zam bile öğrencileri çok kötü etkiliyor. Van’daki üniversite kent merkezine çok uzak ve üniversite civarında da işlerimizi görebileceğimiz yerler olmadığından dolayı mecburi bir şekilde merkeze inmek zorunda kalıyoruz. Öğrencinin aldığı burs belli ve alınan burs bile öğrencilere yetmezken, zam üstüne zam geliyor. Aynı şekilde de halkta çok mağdur oluyor. Artan akaryakıt fiyatlarından dolayı zam yapılacağı konuşuluyor ve bu zam kararları hiç durmayacak hep devam edecek. Peki, vatandaş ve öğrenciler için de bir karar alınır mı? Sonuçta biz de bu ülkede yaşıyoruz ve bütün zam kararlarından olumsuz etkileniyoruz.”
 

ÖĞRENCİLERİN YAŞAM KALİTELERİ KÖTÜYE GİDİYOR

Üniversite öğrencisi Emre Pirçek, “Öncelikle bir genç üniversite öğrencisi olarak daha eğlenceli konular hakkında kafa yormak yerine zamların hayatımızı nasıl etkileyeceğini düşünmek gerçekten çok üzücü. Kampüste öğrencilerin eğlenebileceği yerler ve aktiviteler çok kısıtlı Bu yüzden birçok öğrenci sevdiği ve keyif aldığım aktiviteleri yapmak için şehir merkezine gitmek zorunda kalıyor. Doğal olarak merkeze giderken dolmuşları kullanmak zorunda kalıyoruz ve bu durum öğrenciler için çok masraflı oluyor. Durum böyleyken zam ihtimali olduğunu duymak gerçekten öğrenciler için çok can sıkıcı bir durumdur. Dolmuş ücretleri 2.5 TL iken bile fazla olduğunu düşünürken 3 ve 3-5 TL olması konuşuluyor olduğunu öğrendik. Umarım böyle bir karar alınmaz ve öğrencilerin yaşam kalitesi kötüden çok kötüye gitmez.” Cümlelerini kullandı.

SERVİS ŞÖFORLERİNİN GÖZÜ ZAM KARARLARINDA

Zam kararlarının daha uygulanmadığını ifade eden servis şoförü Cevdet Kont, “Zam daha gelmedi ama bize yanlış bilgi vermemişlerse bugünden gününden itibaren yeni zammın gelmesini bekliyoruz. İki aydır bizi bekletiyorlar. Şuana kadar mazota 4 TL’ye yakın fark geldi. Kazandığımız ücreti de toplayıp mazota yatırıyoruz yani Türkiye’nin ekonomisini biz minibüsçüler mi kurtaracağız. Şuan beklenen zam 1 TL ve 1 TL’de bizi kurtarmaz. Çünkü mazot gün geçtikçe daha çok yükseliyor yani halktan aldığımız 3 TL’den fazla akaryakıt harcıyoruz. Zam gelmesini bekliyoruz fakat gelse bile faydası olmaz. Kısacası akşama kadar topladığımız parayı da mazota veriyoruz. Bir zam kararı bizi tabi ki de memnun eder.” Dedi.

“TOPLU ULAŞIMA ÜCRETİ BİZİ KURTARMIYOR”

Son günlerde zam gelecek söylentilerinin olduğunu kaydeden servis şoförü Murat Kurt, şunları aktardı: “Akaryakıttaki zam aldı başını gidiyor. Bu şekilde çalışmamız mümkün değildir. Mevcut ücret 3 TL ve konuşulan zam fiyatı ise 4 TL olacağı söyleniliyor. Öğrenci ücreti de 2 TL’den 3 TL’ye çıkacak. Şuan ki toplu ulaşıma ücreti bizi kurtarmıyor. Dün iki günlük mazot almamıştık 710 TL’lik mazot doldurduk. Yani kısacası hiçbir şekilde geçinemiyoruz. Bu konuda en kısa zamanda biz de zam bekliyoruz. Çünkü zararına çalışıyoruz ve bu durum bizi mağdur ediyor.”

VATANDAŞ ULAŞIM ZAMMINA TEPKİLİ

Vatandaşlardan Erhan Yıldız, her şeye zam geldiğini söyleyerek, toplu ulaşım araçlarına da zam geleceğini belirtti. Yıldız, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Ülkenin ekonomisi bu kadar kötüyken, çok zor bir durumdayken gelecek olan herhangi bir zam bizi çok zor bir durumda bırakır. Ülkenin ekonomisinin düzelmesini temenni ediyorum. Çünkü artık dayanamaz duruma geldik. İnşallah toplu ulaşıma da zam gelmez ve bu konuda tahminim yanlış çıkar. Yoksa insanların kullanmak zorunda kaldığı araçlara binmek bile zorlaşır. Kış olmasaydı insanlar bir şekilde evlerine yürürdü. Biz yürümeye mecbur bırakılıyoruz.”

VANLILAR ZAMLARDAN DOLAYI ZORLANIYOR

Zam gelmeyen bir ulaşım kalmıştı diyen vatandaşlardan Doğan Ödül, “Yeni yılla birlikte zamlara da merhaba dedik. Önce ekmek zammı sonra da ulaşım. Her ikisini de zam yapıldığında Vanlılar daha da zorlanıyor. Çünkü ekmeği çok fazla tüketiyoruz ve ulaşımı da çok fazla kullanıyoruz. Şimdi onlara da suç bulamıyoruz. Her şeye zam geliyor. Tepki göstersek de hiçbir şey değişmeyecek. Alışıyoruz ve bizi alıştırıyorlar. Bu konular tartışma ve kavgayla çözülmez. Bunlar için çözüm bulunması lazım. Yoksa halk giderek fakirleşiyor. Yarın öbür gün zamlardan dolayı ekmek kavgaları başlayacak.” Görüşlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim