ŞEHRİVAN HABER: MEHMET ALİ EKİNCİ – ERDAL ERBAŞ

Geçtiğimiz günlerde Van’ın gündeminde yer alan ekmek zammı tartışmaları devam ediyor. Ocak ayından itibaren 1 lira 50 kuruştan satılan 210 gram ekmek, uygulanan zamla birlikte 1 lira 80 kuruş oldu. Ekmeğe yapılan 30 kuruşluk zam vatandaşın tepkisine neden oldu. Dün itibarıyla resmi tarife değişikliğinin uygulanması ardından ekmekler zamlı satılmaya başlarken, zam kararına yönelik de tartışmalar hız kesmeden devam ediyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan oda başkanları, artan maliyetlerine yönelik ekmeğe yapılan zammın makul olduğunu hatta olması gerekenin de altında olduğunu söylerken, vatandaşlar da ekonomik kriz yaşadıklarını ve karardan memnun olmadıklarını vurguladı. Alım gücünün iyice düştüğü süreçte zamlar vatandaşın belini doğrultamamasına sebep olurken esnaflar da tüm ürünlerin zamlanması nedeniyle maliyetlerin ciddi manada sıkıntı yaşattığını ifade ediyor.

EKMEĞE ZAM TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

Esnaf ve Sanatlar Odası Başkanı İsa Berge, “Ekmek Pazartesi gününden itibaren 1.80 kuruş olarak satılıyor. Tüm ekmek ürünlerine 30 kuruşluk biz zam yaptık. Birçok il ekmeği 2 TL’den satıyor. Bizde cüzi bir miktar artırmak zorunda kaldık. Halkın bütçesi kötü, esnaf da zor durumda, bunun içinde daha makul bir zam yapıldı. Öte yandan yağ, un ve diğer ürünlerin fiyatları artığı için ekmeğe de 30 kuruşluk bir zam yapmak zorunda kaldık. Piyasadaki ekonomik dalgalanmanın esnafa ve topluma sıkıntı yaşattığını biliyoruz. Maliyetlerdeki artışlar nedeniyle esnaflarımızın da kendi ekonomilerini döndürmek zorunda. Bundan dolayı da kira, personel ve diğer giderler hesaplandığı zaman enflasyonun yarattığı hayat pahalılığa bakıldığı zaman makul bir zam yapıldığı görülmektedir.” Dedi.

BERGE: HALKA DA ESNAFA DA HAK VERİYORUM

Van’ın Türkiye ortalaması altında ekmek zammı yapıldığının altını çizen Başkan Berge, esnafların kendilerinden fedakarlık yaptığını belirterek şunları söyledi: “Halk ekmeği alabilsin diye 1.80 kuruş olarak belirlemiş. Buda esnafların kendi ekonomilerini kısarak, kendisini zor durumda bırakarak ve kar marjını düşürerek bu fiyatı biçmiştir. Bu kararında halk tarafından tepkiyle karşılaşması normaldir. Biliyorsunuz ki asgari ücretle bile çalışamayan dünya kadar insanımız var. Bu konuda halka da esnafa da hak veriyorum. Çünkü burada arz ve talep dengesi var. Bizde bu dengeyi hem halk hem de esnaf açısından gözetmek durumundayız.”

LOKANTACILAR VE FIRINCILAR ODASI BAŞKANI TUNCİL: BU ZAM ESNAFIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEDİ

Van Lokantacılar ve Fırıncılar Odası Başkanı Osman Tuncil, “Türkiye’de artan maliyetler nedeniyle bizde ekmeğe 30 kuruş zam yapmak zorunda kaldık. Yapılan bu zam esnafın yüzünü güldürmedi. Çünkü giderlerinin bir kısmını karşılayabildi. Korona virüs salgını nedeniyle tahrip olan ekonomiye rağmen düşük miktarlarda ekmek satıyorduk. Giderler ve ürünlere yapılan zamlardan sonra bizde iki ay önce fiyat tarifesi başvurusunda bulunduk. Bunun yanı sıra giderlerimiz gelirlerimizden daha fazla, halkı zor durumda bırakmamak için cüzi miktarda bir zam yaptık. Aslında esnafların istedikleri zammı alamadıklarını söyleyebilirim. Yani esnafın kar amacı kalamadı, belki bu zam giderlerine biraz yardımcı olacaktır.”

VATANDAŞ ZAM KARARLARINDAN RAHATSIZ

Yapılan zam karına yönelik tepkilerini dile getiren vatandaşlardan Vedat Üleşoğlu, “Her şeye zam gelmişti ekmeğe gelmeseydi şaşırırdım. Pandemiyle birlikte ekonomi giderek kötüleşti ve buna bağlı olarak da halkın alım gücü düştü. Şuan millet ciddi bir krizin içinde. Birde halkın en temel ihtiyaç kaynağı olan ekmeklere de zam geldi. Daha yılbaşı gelmeden zamlar ardı ardına geliyor. Ekmek fiyatları daha da artacak, çünkü bir defa yol yapıldı ve bunun üzerine ekmeğe zam haberleri sürekli gelecek.” Diye ekledi.

VATANDAŞ, FIRINCILARIN EKMEK ÜRÜNLERİNE KENDİLERİ ZAM YAPITIĞINI İDİDA EDİYOR

Ekmek zamlarından memnun olmadığını ifade eden Necip Erhan isimli vatandaş ise, zam kararından memnun olmadığını şu cümlelerle dile getirdi: “Van’da tüketilen şey ekmektir. Pandemi zamanında bile her yer kapalı olurken fırınlar yine de çalışıyordu. Buna rağmen neden geçinemiyorlar. Bu yapılan zam kararının arkası gelecek. Çünkü normal somun ekmek için fiyatlar bugün tezgaha yansıdı. Ama çörek ve diğer ürünlerdeki fiyat artışı birkaç gün önceden başlamıştı. Birde bazı fırınlar kendileri karar vererek çöreğin tanesini 2 lira 50 kuruşa satıyor. Hani bütün ürünlere aynı zam gelmişti. Denetlenme olmadığı için iki üç ay sonra daha fazla zam yapılacak. Kendi başlarına zam yapıyorlar, bunun kesinlikle denetlenmesi lazım.”

Editör: TE Bilisim