ŞEHRİVAN HABER: FATMA POLATCAN-ERDAL ERBAŞ


Koronavirüs salgını her sektörü etkilediği gibi inşaat sektörünü de etkiledi ve 2021 yılında konut satışlarında düşüş yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, Türkiye’de konut satışları 2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 0,5 azalışla 1 milyon 491 bin 856 olarak gerçekleşti. Pandemi sonrası yaşanan kur artışı ve bağlantılı olarak artan inşaat malzemelerinden dolayı ev alınmaz oldu. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’ne (BETAM) göre yüzde 134 oranında artan fiyatlar sonrası vatandaşlar ev alma hayallerinden vaz geçmeye başladı. Diğer illerde olduğu gibi 1 milyonu aşkın nüfusu ile Van’da da konut almak oldukça zorlaşırken vatandaş alacak ve kalacak ev bulmakta iyice zorlanmaya başladı. Evlerin alınamaz, kiraların ödenemez olduğu süreçte işin uzmanları ve vatandaşlar sürece dair değerlendirmeler paylaştı. Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, bunun imar sorunundan kaynaklandığını dile getirirken, vatandaşlar ise konut fiyatlarının yüksek oluşundan dert yanıyor.

ÖZDEK: VAN’DA SATIŞ VAR AMA…

 Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, büyükşehir olmasına rağmen konut satışlarının Van’da az olduğunu dile getirdi. Özdek, ayrıca Van’ın imar sorununa da değinerek bunun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı. Kentte konut satışlarının yapıldığını ama az olduğunu ifade eden Özdek, “Van'da satışlar yapılıyor ama bu satışlar yetersiz. Van bir büyükşehir ve nüfusu her geçen gün artan bir il. Bunun için Van’da daha fazla ticari hareketliliğin olması lazımdır. Van, sınır ilidir. Bu anlamda Van’da daha büyük işler olmalı. Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nde konum olarak bu bölgeye başkentlik yapacak bir konumdadır.”

“VAN’IN SADECE İSMİ BÜYÜKŞEHİR”

“Van'ın ekonomik ve sosyal açıdan zayıf olduğunu, ekonomi anlamında yeterince kalkınmadığını, kendi kabuğu içerisinde kaldığını görmekteyiz. Oysa biz Van’da üretimin daha büyük projeler yapılmasını, üretime önem vermesini istiyoruz. Bu şehre neden yeterince yatırım yapılmıyor? Bu üzücü bir durum. Van hak ettiği yere gelemiyor. Bu anlamda Van’ın gerek ticari gerekse turizm anlamında diğer illere nazaran geride kaldığını görüyoruz. Bu haliyle bizi üzüyor. Van'ı büyük şehir kategorisine sokmak için adımlar atılması gerektiğini düşünüyorum. Van ismen büyükşehirdir ama fiziki olarak büyük bir şehir olduğunu düşünmüyorum. Bunun üstesinden gelebiliriz” dedi.

“İMAR SORUNU VAN’IN KALKINMASININ ÖNÜNDE ENGEL TEŞKİL EDİYOR”

Özdek, imar sorununa da dikkat çekerek şunları söyledi: “Van'ın alt yapı ve üst yapı sorunlarından kurtulması için ciddi bir imara ihtiyacı var. Van'daki imar sorunu nedeniyle Van’da gelişmeler yeterince düzenli olmuyor. İmar sorunu, Van’ın kalkınmasının önünde ciddi bir engel teşkil ediyor. Şehir açısından yeterince gelişmiyor, metropolleşemiyor. Bizim beklentimiz ve tavsiyemiz Van gerçek anlamda metropolleşmeye yakın adımların atılması ve Van’da projeler çizilmesi, bu anlamda kent hayatının elde edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Van'da yaya ve araç trafiğiyle ilgili çok sorun yaşanıyor. Kaldırımların yetersiz olduğunu, ışıklandırma sisteminin yetersiz olduğunu, alt yapı sorununun yetersiz olduğunu, üst yapıda da çarpık bir yapılaşmaya doğru adımların atıldığını maalesef görmekteyiz. Bunların üstesinden gelmek için ciddi anlamda çalışacak ekiplere ihtiyaç var. Van'da da çeşitli değişimlere adımlar atılmalı. Üretime yönelik adımlar atılmalı. Van’ın sermayesi Van’da korunmuyor. Bunun Van’da korunması gerektiğini düşünüyorum.”

“KONUT SATIŞINDA VE KİRALAMADA SORUN YAŞANIYOR”

Konut fiyatlarının yanı sıra kiraların da Van’da yüksek olduğunu belirten Özdek, “Konut fiyatlarındaki aşırı yükselişten dolayı insanlar neredeyse 1+1 ev alamayacak hale geldi. Bunun nedeni ise inşaat maliyetlerinin yükselişi ve Van’da yeteri kadar konut sayısının olmaması. Dolayısıyla şu andaki fiyat artışlarının Van’da bu kadar yüksek olmasının sebebi genellikle imara bağlı bir sorun. Van’ın bir an önce yeni konutlaşmaya gitmesi lazım. Van’da gerek kiralama gerek konut satışı konusunda sorunlar yaşanıyor” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ, EV ALMAK BİR YANA KİRASINI ÖDEYEMİYOR…

Şaban Azdırsu, vatandaşların konut alamadığını dile getirerek, “Kendi evim ama ona rağmen geçinemiyoruz. Eğer kiracı olsaydık hiç alamazdık. İnsanlar çok zor durumda, alacaklarını da sanmıyorum. Allah’a şükür kirada değilim, yoksa çok zorlanırdım. Kirayı ödemek zorunda kalacaktım. Bu defa çok daha zorlanacaktım. Kira işi çok zordur. Allah kira ödeyenlere yardım etsin. Bu zamlarda kira ödemek gerçekten çok zor” diye aktardı. Abdulalim Ölmez adlı vatandaş ise zamlardan dert yanarak, “Her gün bir şeye zam geliyor. Ne ekmek ne yağ hiçbir şey alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Abim bir evde kirada kalıyor, 750 TL veriyor. Dünya çok zor olmuş. Geçinmek çok zor” dedi.

Editör: TE Bilisim