ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

Van'da, çeşitli suçlarda kullanıldıkları gerekçesi ile güvenlik güçleri tarafından bağlanan araçlar, Yediemin Otoparklarında adeta çürüyor. Değeri yüzlerce milyonu bulan araçların birçoğu uzun mahkeme süreci ve başka nedenlerden dolayı hurdaya çıkıyor. Vaktinde satılamayınca milli servet heba oluyor. Hal böyle olunca kentte yaşayan vatandaşlar, araçların çürümek yerine değerlendirilmesi gerektiğini ve otobüs ve minibüslerin ‘gezici kütüphane’ olması önerisinde bulundu. Yıllardır gündeme olmasına rağmen çözüme kavuşmayan sorunu Şehrivan bir kez daha gündeme getirirken, konuyla ilgili görüş bildiren Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Emin Tuğrul, milli servetin heba olmaması, bu araçların değerlendirilmesi gerektiği konusunu destekleyen açıklamalarda bulundu. Mimar Ömer Aytin de araçların çürümeye terkedilmesi yerine kütüphane olma fikrinin makul olduğunu dile getirirken, “Bu konuda bir çalışma hazırlanır. Bu kütüphanelerin içine raflar dizayn edilir. Oralara kitaplar dizilir ve halk bu kütüphanelerden faydalanır.” Dedi.

BİNLERCE ARAÇ, OTOPARKLARDA ÇÜRÜYOR!

Van’da çeşitli suçlarda kullanıldıkları gerekçesi ile güvenlik güçleri tarafından bağlanan ve muhafaza altına alınan değeri milyonları bulan yüzlerce araç, Yediemin Otoparkında çürümeye yüz bulmuş halde bekliyor. Uzun mahkeme süreci ve başka nedenlerden dolayı otoparkta çürüyen araçların sayısı günden güne artıyor. Yaklaşık 10 otoparkın bulunduğu Van’da, kaderine terk edilen araçların çoğu kullanılmayacak duruma geliyor. Yıllardır çürümeye terk edilen araçlar, yürek burkarken Şehrivan’a görüş veren isimler, araçların değerlendirilip gezici kütüphane olması gerektiğini dile getirdi.

TUĞRUL: MAHKEME SÜRECİ BİTİNCE ARAÇLAR ÇÜRÜMÜŞ OLUYOR

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Emin Tuğrul, binlerce aracın otoparkta çürüdüğünü belirtti. Tuğrul, araçların heba olmaması gerektiğini dile getirerek, araçların kütüphane olması önerisinde bulundu. Araçların durumunu anlatan Tuğrul, şunları söyledi: “Van’da 10’un üzerinde Yediemin Otoparkı var. Her bir otoparkta 200, 300, 500 araçlar var. Buradaki araçlar; mazot, sigara kaçakçılığı ve icralardan dolayı bağlanan araçlardır. Bu araçlar alıkonulan ve el konulan araçlardır. Devlet, el konulan araçların ruhsatına satılmaz mührü vurur ve o aracı sahibine teslim eder. Alıkonulan araçları da Yediemin Otoparkına bırakır ama son zamanlarda el konulan, alıkonulan araçların hepsi Yediemin Otoparkına bırakılıyor. Araçların belli bir mahkeme süreci oluyor. Mahkeme süreci en az 3 yıl sürüyor ve mahkeme süreci bitince araçlar çürümüş oluyor. Bu araçların mahkemeleri sonuçlandıkça satışa sunuluyor ama çoğu satılmadan otoparka dönüyor. Örneğin, otoparklarda 5 bin araç varsa bunlardan 100 tanesi satılıyorsa 150 araç tekrar otoparka gönderiliyor.”

MİLLİ SERVET HEBA OLMASIN, KÜTÜPHANE OLSUN!

Tuğrul, araçların değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu araçlar milli servettir, yıllardır kışın karın, yazın güneşin altında çürümelere terk ediliyor. Bu araçların bitme olasılığı yok. Biz yıllardır bu araçlar çürümesin, kaderine terk edilmesin diyoruz. Araçların kütüphane yapılması müthiş bir fikirdir. Araçlar, köylere, mahallelere, ilçelere ve kent merkezine bırakılır ve halk da bu kütüphaneden yararlanır. Araçlar özellikle köylere ve ilçelere konulursa çok iyi olur. Kütüphanenin yanı sıra araçlar çocukların oyun oynayabileceği bir yer de olabilir. Bu fikirler uzar da uzar. Yeter ki araçlar çürümesin ve değerlendirilsin. Milli servet heba oluyor. Yazık etmeyelim, değerlendirelim” dedi.

AYTİN: ÇÜRÜMEYE TERK EDİLECEĞİNE HALKIN KULLANIMINA AÇILMALI

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan mimar Ömer Aytin, araçların milli servet olduğunu ve kütüphane veya restoran olabileceğini belirterek şunları kaydetti: “Araçlar çürümeye terk edilmiş. Halbuki bu araçlar değerdir. Bu araçların hepsi milli servettir. Otoparklarda çürümeye terk edileceğine halkın kullanımına açılabilir. Aynı zamanda bunlar kütüphane veya restoran olarak kullanılabilir. Beton bir kütüphane veya beton bir restoran açılacağına var olan bir malzeme kullanılacağından çok özel bir çalışma olur.”

“FARKINDALIK OLUR”

Aytin, araçların değerlendirilmesiyle birlikte araçların katma değerinin artacağını ve farkındalık oluşacağını vurgulayarak, “Bu konuda bir çalışma hazırlanır. Bu kütüphanelerin içine raflar dizayn edilir. Oralara kitaplar dizilir ve halk bu kütüphanelerden faydalanır. Bu çalışma çok değerlidir ve değerlendirilmesi lazım. Hem var olan yok olmaya yüz tutmuş araçların katma değeri artar. Hem de farkındalık olur” diye konuştu.

GEZİCİ KÜTÜPHANELER NASIL ÇALIŞIYOR?

Gezici kütüphaneler, şehir merkezinin uzağında yaşayan, köylerde veya kasabalarda yaşayıp da uzaklık sebebiyle kütüphanelerden yararlanamayan vatandaşlara kitap desteğinde bulunarak, toplumsal gelişmeye katkı sağlıyor. Dezavantajlı okulları, öğrencileri ve vatandaşları kitaplarla buluşturan gezici kütüphaneler, engelleri ortadan kaldırıyor. Son zamanlarda Van’da da gezici kütüphanelerle ilgili adımlar atılmasına rağmen bu yöndeki çalışmalar zayıf kaldı. Sadece bir gezici kütüphanenin bulunduğu Van’da söz konusu araçların da eklenmesi ile birçok ilçede ve mahallede bu araçların önemli bir sürece hizmet edebileceği öngörülüyor.

Editör: TE Bilisim