Son zamanlarda önemli sağlık yatırımlarının yapıldığı, son teknolojiyle donatılan hastanelerin açıldığı ve alanında başarılı doktorların görev yaptığı Van, bölgenin sağlık üssü olma yolunda ilerlerken, 5 yıldır atıl durumda bulunan Radyasyon Onkoloji Bölümü yapılan törenle tekrar hizmete açıldı. Programa, Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, AK Parti Van İl Milletvekilli İrfan Kartal, AK Parti Van İl Milletvekilli Abdullahat Arvas, Ak Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve sağlık çalışanları katıldı. 

REKTÖR ŞEVLİ, “BÖLÜM 2007 YILINDA HİZMETE BAŞADI”


Programda konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, “Radyasyon Onkolojisi Bölümü Kanser hastalarına ışın tedavisinin teknolojik cihazlar yardımı ile uygulandığı onkolojik cerrahi, tıbbi onkoloji, nükleer tıp bölümleriyle koordinasyon içinde çalışan bir bölümdür. Bölüm çalışanları, Radyasyon Onkoloji Uzmanları, Sağlık Fiziği Uzmanları, Radyoterapi Teknikleri, hemşire ve sekreterlerden oluşmaktadır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Radyasyon Onkolojisi Bölümü 2007 yılında 1 adet cobalt c 60 teleterapi tedavi cihazı ile 3 öğretim üyesi bir fizik uzmanı ile hizmete başlamıştır.” 


MEVCUT ARIZALAR GİDERİLDİ… 


Cümlelerini devam ettiren Şevli, şunları belirtti: “2013 yılında dış destek alım kredisi ile büyük bir yatırım yapılarak lineer akseletör (lineer hızlandırıcı ) Radyoterapi cihazı ile içinde bulunduğu dönemin kanser hastalarına en güncel tedaviyi uygulamaktaydı. Yaklaşık 5 yıldır Yüksek maliyetli cihaz arızaları ve doktor temini yapılamadığı için hasta tedavisi yapılamayan ünitenin tekrar hayata geçirilmesi için üniversite yöntemimiz mevcut arızaların giderilmesi ve cihaz takviyesi yapılması, parça dahil bakım onarımların yapılması, güncel teknolojilerin bölüme kazandırılması ,UPS sistemleri gibi tüm altyapısal sistemlerin yenilenmesi ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı temini için çalışmalarını tamamlamıştır. Ülkemizde birkaç merkezde bulunan güncel yapay zeka tabanlı son teknoloji Tedavi Planlama Sistemi (TPS) kurulmuş ve Radyasyon Onkoloji Uzmanı bölüme kazandırılmıştır. Ayrıca bölümde bulunan 2003 model olan Bilgisayarlı Tomografi cihazı ömrünü tamamladığından ve yedek parçaları bulunamadığından başka bir tomografi cihazı bölüme getirilmiş olup faaliyete başlamıştır.” 


“BÜYÜK BİR EKSİĞİ GİDERMİŞ OLACAK”


Şevli, son olarak cümlelerini şu şekilde tamamladı: “Yaklaşık 3 milyon TL tutarında bir yatırımın yapıldığı ve yıllık bakım onarım maliyetinin 1 milyon TL ye yakın olacağı modern ünitemizi , Van ve çevre illerimizde yaşayan ,erken tedavisinin elzem olduğu kanser hastalarımızın hizmetine açmış olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz .Bölgemizde Onkolojik cerrahinin en çok yapıldığı Tıp Merkezimizde , tıbbi onkoloji ,nükleer tıp birimlerinin olmazsa olmazı durumundaki Radyasyon Onkoloji bölümümüz tedavilerin multidisipliner takip edilmesinde büyük bir eksiği gidermiş olacak ve tek bir kampüs alanı içinde kanser hastalarımıza tüm hizmetler sunulmuş olacaktır. Ayrıca Van ve çevre illerinin sağlık alanında tek eğitim merkezi olan Üniversitemizde, Radyoterapi ve radyasyon onkoloji alanında uygulamalı dersler ve stajların yapılması da sağlanmış olacak. Gelecek nesillere kanser ile mücadelede daha deneyimli sağlık personelleri yetiştirmeye devam etmiş olacağız.”


ATIL DURUMDAYDI TEKRAR HİZMETE AÇILDI


Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “5 yıla yakındır atıl durumda olan Onkoloji Bölümünün tekrar devreye alınarak vatandaşlarımızın il dışına gitmekten kurtarıldığı için üniversite, hastane, Tıp Fakültesi yönetimine ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Üniversitemiz de tekrar açılan bölümün Van ve çevre illere hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi


“HER BAKIMDAN ÇOK İYİ BİR SEVİYEYE GELDİĞİMİZ BİR DÖNEMDEYİZ”


AK Parti Van İl Milletvekilli İrfan Kartal, “Bugün açılışını yaptığımız Radyasyon Onkoloji Birimine ismi verilen rahmetli Enver Arpa’lının tabelası önünde durmak beni derinden etkiledi. Bugün çağımız sağlık çağı, acıların minimuma indiği bir çağdan söz edebiliriz. Her bakımdan çok iyi bir seviyeye geldiğimiz bir dönemdeyiz. Artık eskisi gibi hasta çok zorluk çekmeden birkaç saat içerinde tedaviye alınıyor. Van bugün sağlıkta başkent durumundadır. Bu hizmetlerinde devamını diliyorum.” İfadelerine yer verdi. 


MİLLETVEKİLİ ARVAS, “HAYIRLI OLSUN” DEDİ. 


 AK Parti Van İl Milletvekilli Abdullahat Arvas,  “Bu günkü Onkolojii Bölümünün açılışının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Van, 1 milyon 150 bin nüfustan oluşuyor. Etrafıyla beraber 2,5 milyon civarında bir nüfusu olan bir kent konumundadır. Kendi halkına  ve çevre illere hizmet veren Van, altyapısı güçlü bir şehirdir. Bir zamanlar aktif hizmet veren Onkoloji Bölümü, çeşitli nedenlerden dolayı ara verilmişti. Çalışmalar sonuç verdi ve bu bölüm tekrar Van’a kazandırıldı. İki büyük hastanemiz pandemi zamanında da büyük mücadeleler verdi. Van, salgında en iyi iller içerinde yer aldı. Bunu da sağlık emekçilerimize borçluyuz. Buna bağlı olarak da AK Partinin 19 yıldır yaptığı yatırımlarla başta sağlık olmak üzere birçok alanda projeler yaptı. Bunu da Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a ve değerli ekiplerine borçluyuz.”

Editör: TE Bilisim