Van'da ilk iftar saat kaçta açılacak? sorusunun cevabı araştırılıyor. Üç aylar içerisinde bulunan Ramazan ayında oruç ibadeti gerçekleştirilecek.

Oruç tutacak olanlar öncellikler ilk sahur saatini araştırmaya başladılar. Van sahur vakti, iftar saati ile ilgili araştırmalar başladı. Diyanet sahur ile iftar saatlerini açıkladı. Peki Van'da sahur saati nedir? Van'da iftar saat kaçta? İşte 2021 imsakiyesi...


İlk Teravih Namazı Ne Zaman?
Van'da ilk teravih namazı 12 Nisan 2021 Pazartesi günü saat 20:07'de kılınacaktır.
Diyanet'in son açıklamasına göre; Teravih namazı camilerde kılınmayacaktır. Evlerde kılmanın uygun olduğu belirtilmiştir.

13 Nisan 2021 Salı (1. Gün)
Van Sahur Vakti: 04:00
Van İftar Vakti: 18:48
Van Teravih Namazı Saati: 20:08

Van'da bugün sahur vakti 04:00 bitmektedir. Oruçlar ise 18:48 okunacak olan akşam ezanı ile birlikte açılacaktır. Teravih ve yatsı namazı saat 20:08 kılınacaktır.

14 Nisan 2021 Çarşamba (2. Gün)
Sahur Saati (İmsak): 03:58
İftar Vakti (Akşam): 18:49
Teravih Namazı (Yatsı): 20:10

15 Nisan 2021 Salı (3. Gün)
Sahur Saati (İmsak): 03:57
İftar Vakti (Akşam): 18:49
Teravih Namazı (Yatsı): 20:11

- Van ilçelerinin Aylık Ramazan İmsakiyesi için Van İmsakiye linkine tıklayabilirsiniz.

- Van İlçeleri: Çaldıran, Başkale, Bahçesaray, Çatak, Gevaş, Saray, Tuşba, Özalp, Edremit, Erciş, Gürpınar, İpekyolu, Muradiye

 

RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR? 

Ramazan bu sene 13 Nisan 2021 tarihinde başlıyor. İlk sahur ise 12 Nisan gecesi yapılacak.

SAHUR YEMEĞİNİN DİNDEKİ ÖNEMİ NEDİR? 

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

İMSAK NEDİR? NE ZAMAN BAŞLAR? 

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Editör: TE Bilisim