ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- MEHMET ALİ EKİNCİ

“DSİ SU MÜCEVHER DEYİP TAM TERSİNİ YAPIYOR”

Van’ın içme suyu hattının Edremit güzergahındaki sızıntıyı ve taşmayı birkaç hafta önce gündeme alan Van Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı Feridun Irak’ın çağrıları haftalardır cevapsız kalıyor. Konuyu defalarca gündeme getiren, o alandan fotoğraflar, videolar paylaşan ve sızıntının acil durdurulması çağrılarını sürdüren Irak, çözülmeyen konu ile ilgili Şehrivan’a konuşurken, “Bütün bunlar kuraklığın büyük tehdit olduğu suyun damlasının israf edilmemesi gereken bu zamanda oluyor. DSİ’nin bağlı olduğu bakanın kendisi ‘suya mücevher muamelesi yapmalıyız’ diyor kendisine bağlı kurum tam tersini yapıyor.” Diyerek DSİ’ye tepkide bulundu.

UZUN SÜREDİR ÇAĞRI YAPIYOR AMA…

Küresel iklim değişikliği ve yağışların azalması nedeniyle oluşan kuraklık, Van Gölü havzası ve çevresinde bulunan su kaynaklarının yanı sıra tarım ve hayvancılığı da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Son dönemlerin en çok konuşulan konuların başında gelen kuraklık problemi Türkiye ve Van için ciddi sorunlar doğurmaya devam ediyor. Van’da kuraklık sorunuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar da gölün su seviyesinde düşüş yaşandığını ortaya koyuyor. Kentte bu sorunlar devam ederken, haftalardır Edremit Karayolları köprülü kavşağı yanındaki içme suyun boşa aktığı haberleri de sosyal medyada tartışılan konuların başında geliyor. Kentte birçok kesimden tepkiler alan sorun için çözüm çağrıları sürerken, Van Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı Feridun Irak’ta Şehrivan aracılığıyla yaşanan probleme dikkat çekti.

IRAK: VAN İÇME SUYU HATTINDA, SU HAFATALARDIR BOŞA AKIYOR

Haftalardır bu sorun hakkında yazdığını belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van Ticaret Borsası Eski Başkanı Feridun Irak, suyun boşa aktığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Yazıktır günahtır önlem alın diye ama değişen bir şey olmadı olmuyor. Söz konusu yer Karayolları yerleşkesi için özel olarak yapılan köprülü kavşağın olduğu bölgedeki içme suyu hattıdır. Boşa akmaya devam ediyor. Etrafı bataklığa dönüştü, yosun ve pas içinde. Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğünün yaptığı bir çalışmadan kaynaklandığı söylendi. Nasıl bir çalışma yaptıklarını suyun boşa akmaması için neden tedbir alınmadığını bilmiyoruz. Bütün bunlar kuraklığın büyük tehdit olduğu suyun damlasının israf edilmemesi gereken bu zamanda oluyor. DSİ’nin bağlı olduğu bakanın kendisi ‘suya mücevher muamelesi yapmalıyız’ diyor kendisine bağlı kurum tam tersini yapıyor.”

“MESLEK KURULUŞU OLMAK ÜZERE HİÇBİR STK’DAN SES ÇIKMIYOR”

Günlerdir sosyal medya üzerinden de konuşan sorun için Şehrivan’a açıklama yapan Irak, “28 maddelik sonuç bildirgesi konunun önemine binaen bizatihi Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanıyor. Ama kuraklıkta, bir damlası altından daha kıymetli olan su Van’daki kurumların umurunda değil. Van Gölü havzasında suyun geleceği” konulu panel yapılıyor ama suyu yönetenlerden kimse yok. Davet mi edilmediler yoksa onlar tenezzül edip gitmediler mi? Bilmiyoruz bununla ilgili bir açıklama bekledik yapılmadı. Van’da bu benzeri onlarca çevre sorunu yaşanıyor ama başta ilgili meslek kuruluşu olmak üzere hiçbir STK‘dan ses çıkmıyor.”

“BU SORUNLAR KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL”

Türkiye’de ve Van’da ciddi boyutlara ulaşan kuraklık sorununa vurgu yapan Irak, yeni çekilen fotoğraflarla şu anda da suyun boşa aktığını söyledi. Son derece önemli sorunun hafta sonuna kadar çözülmez ya da açıklama yapılmazsa konuyu tüm detaylarıyla Sayın Cumhurbaşkanına arz edeceğini kaydeden Irak, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Van’da ne kuraklık, ne susuzluk ne de diğer çevre sorunları kimsenin umurunda değil. Dediğim gibi başta ilgili meslek kuruluşu, olmak üzere STK’lar ve kurumların çevre kurullarından çıt çıkmıyor, tık yok. Hepsi görmedim duymadım modundalar. Sorumluluk duymayan ve de liyakatsiz yetkililer, görmedim duymadım modundaki meslek kuruluşu ve STK’larla sorunlar çözülmez, kentte haftalardır konuşulan içme su sorunu sürer.”

SOSYAL MEDYADAN DA ELEŞTİRİLER DEVAM EDİYOR

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan vatandaş Sedad Bayık, sorunun sağlık açısından önemli olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Bu depodan betondan aşınan asbest ve yosun toksini kanser sebebini oluşturuyor. Bütün toplumu ilgilendiren bir problem ama kimse ilgilenmiyor. Ortada ciddi bir sağlık problemi var. Olaya da kayıtsız bir yönetici kesimi var. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Buranın hiç mi haber değeri yok.” Sosyal medya hesaplardan yapılan bir başka paylaşımlar ise şöyle: “Su kıtlığı için ekipler ev ev geziyor, kaçak su kullanmasın diye köylere bile gidiliyor. Ancak kullandıkları yolun hemen kenarında kırılan ve boşa akan su arızalarını yapmıyorlar. Başka bir mahallede ana şebeke su borusu çatlamış 8 aydır bilgilendirmesine rağmen yapılmıyor. İlginç değil mi?” yorumu yapıldı.

Editör: TE Bilisim