ŞEHRİVAN ÖZEL: Korona virüsü önlemleri kapsamında Türkiye genelinde uygulanacak 18 günlük sokağa çıkma kısıtlamasına saatler kala Van’da yoğunluk yaşandı. Kentten il dışına gitmek isteyen vatandaşlar otogara akın ederken cadde ve sokaklarda yaşanan kuru kalabalık ise arife gününü aratmadı.

Tam kapanma kararının uygulanmasına bir gün kala Van'da yoğunluk arttı. 29 Nisan Perşembe akşamı saat 19.00'dan 17 Mayıs Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek olan tam kapanma öncesi kuaförler, PTT, Van Şehirlerarası Otobüs Terminali gibi daha birçok yerde kalabalık kuyrukları oluştu. Seyahat yasağı başlamadan önce memleketlerine gitmek isteyen vatandaşlar, otogarlara akın etti. Virüsün en yoğun olduğu illerden Doğu’ya doğru kaçış başlarken, yasak öncesi son gün sokaklardaki görüntüler de otogarlardaki görüntüyü aratmadı. Sokağa çıkma kısıtlamasının son günü ile birlikte vatandaşlar bayram alışverişini yapmak için sokak ve caddelere akın ederken, korona virüs nedeniyle dışarıda yoğun kalabalıktan dolayı sosyal mesafeyi ihmal edildi. Oluşan kuyruk nedeniyle normal yürümek isteyen vatandaşlar yol geçmekte zorluk yaşarken, son günde de oluşan görüntü tedirgin etti. Öte yandan yasağa saatler kala günün tadını çıkarmaya çalışan vatandaşlar, 18 günlük yasağı Şehrivan’a değerlendirerek, iyi günler beklerken daha kötü günler geldiğini söyledi.

VAN SOKAKLARI BAYRAM ÖNCESİNİ ARATMADI!

Yasağa bir gün kala bir taraftan yasak öncesi alışverişini yapan bir taraftan da bayram öncesi her yerin kapalı olmasından dolayı bayram hazırlığını yapan vatandaşlar merkeze akın etti. Şehir merkezinin hınca hınç dolduğu, araçların trafikte ilerleyemez hale geldiği yasak öncesi son gün hem alışveriş yoğunluğu hem de karamsarlık bir arada yaşandı. Vatandaşın bayram öncesi alışveriş yoğunluğu yaşatması esnafı memnun ederken bir taraftan da iki haftayı aşkın bir süre boyunca iş yapamama sıkıntısı esnafın hayal kırıklığı oldu. Esnafla birlikte vatandaş da uzun bir süre yasak olmasının yaşatacağı problemlere değinirken bu süreçte kayıpların büyük olacağına vurgu yaptı.

VATANDAŞ: KİMSE NE YAPTIĞINI BİLMİYOR!

Korona virüsün halkın hayatında maddi ve manevi olarak bozukluğa yol açtığını söyleyen vatandaşlardan Muhammed Ali Geylani, şöyle konuştu: “Herkesin paraya ihtiyacı olduğu bir zamanda böyle bir yasağın gelmesi gerçekten üzdü. Zaten bir buçuk iki senedir ne vatandaş iş buldu ne de esnaf iş yaptı. Esnaflar bu süreçte çok zarar etti. Hafta sonu yasak oldu dükkanlar kapalıydı hiçbir gelir elde edemeyen esnaf, şimdi de tam kapanmaya gidiyor. İnşallah hastalık tamamen biter ve bizde kurtuluruz. Başka çaremiz kalmadı tek umudumuz bu kapanmadan gelecek iyi haberler. Maddi açıdan bizleri yine çok zor günler bekliyor. Kira fiyatlarını çıkaramayan esnaflar varken, desteksiz kapanmada kepenk indirtedecek. Bazı dükkanların kirası 20 bin, devletin verdiği yardım 1.000 TL yani düşünün bu parayla kapalı olacak dükkanın kirasını ödeyecekler. Allah yardım etsin. Büyük iş sahipleri fazla etkilenmese de yasaklardan küçük marketler aşırı etkileniyor. Evet, son gün ve işleri halletmeye çalışıyoruz. Her yerde kalabalık mevcut, insanlarda da artık suç bulmuyorum. Çünkü kimse de ne yaptığını bilmiyor.”

OKTAY, “BU GÜNLER ZOR GÜNLER” DEDİ

Yasağın son gününü Şehrivan’a değerlendiren esnaf Ümit Oktay: “Herkes bir telaş içinde sanki seferberlik gelmiş gibi bir hava var. Birçok insan evde ne yapacağını düşünüyor. Bu günler zor günler. Bir esnaf olarak yaklaşık bir yıldır kirayı önceki birikimlerinden karşılıyorum. Hafta sonu yasak vardı mahallerdeki esnaflar çalışıyordu. Ancak çarşıda bulunan esnaflar kapalı idi bu nedenden dolayı zorlandık. Şimdi de 20 günlük tam kapanma geliyor, bu durum bizleri kötü etkileyecek. Çünkü borçlanmak zorunda kalacağız. Geçinmek baya zorlaştı. Bir yıldır kirayı cepten ödediğimiz için herhangi bir kar elde edemedik. Kazancımız direk giderlere gidiyor. Bir de sınır kapısı da açılmadı oda bizi baya etkiledi. Çünkü İran’dan gelen turistler alım yapıyordu. Lakin bu yıl onların da olmaması bizi kötü etkiledi diyebilirim. Öte yandan çarşıda kuru kalabalık mevcut ve virüsün artmasını da tetikliyor. Banka önlerinde özellikle ciddi anlamda kalabalık mevcut. Sosyal mesafe ve maske tedirginlikten dolayı unutulmuş halde.” İfadelerini kulandı.

SALGIN YA AZALMAZSA…

Kısıtlamalardan dolayı kendini özgür hissetmediğini vurgulayan Velat Savaşlı ADLI VATANDAŞ kısıtlanmış hissediyorum diyerek şunları belirtti: “Gençken daha çok gezeceğim yerler varken, şimdi de evde oturup televizyon başında günlerimin boş geçmesini bekleyeceğim. Yani benim gezip tozup arkadaş edinip sosyalleşmem gerekirken, tamamen asosyal bir hayatın mahkûmu oldum. Bugün son gün ve sıkıntıdan dolayı onun nasıl geçtiğini bile anlamadım. İnsan en çok özgürken insandır. Şimdi ise tutsak hayatı yaşıyoruz. Bize dayanılmış bir zorunluluğun içinde gemisi batmış bir denizci gibi çırpınıyoruz. Ne gençlik kaldı ne eğitim ne de ekonomi. Şimdi ise kapanmadan sonrasını düşünsünler ya salgın bitmezse ki bitmez. Ancak azalma ihtimali yüksek ve bayramdan sonra her yer açılırsa salgın tekrar artışa geçer. Bizi sanki daha kötü günler bekliyor. Buna farklı çözümler üretilmeli.”

“HER YER DOLU”

Erkenden bayram alışverişine çıkan vatandaşlardan Semih Avinç, "Bayram gününün sonuna kadar yasak var. Biz de mecburi bir şekilde alışverişi bugün yaptık. İşimizi şansa bırakmadık. Ne yapalım ki salgının bitmesi için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız. Buna bir şekilde katlanmak durumundayız. Bundan sonrasını düşünmek lazım. Çünkü iş sezonu açılıyor ve millet çalışmak zorunda. Ramazan ayında herkes niyetli olduğundan dolayı iftar saatinden başka bir şey düşünmüyorlar. Süreç böyle devam ederse bayramdan sonra herkes bir yerden eleştirmeye kalkar. Ne diyelim ki bu süreçte destek olması lazım. Hem vatandaşa hem de esnafa. Yoksa millet nasıl geçinir. Esnafların durumu iki üç gündür iyi durumda çünkü her yerde kalabalık var. Alışveriş mi yapıyorlar ya da kuru kalabalık mı anlamıyorum ama gördüğünüz gibi her yer dolu.

“YOĞUNLUKTAN ADIM ATACAK HALİMİZ KALMADI”

Hazırlık öğrencisi olan Rojhat Bedir, “Evde oturup ders çalışacağım. Bir yandan iyi oldu bir yandan kötü oldu. Sürekli ders çalışmak da olmaz. İnsanın canı sıkılır dışarı çıkmak ister. Bu seferde yasaklardan dolayı çıkamayacağız. Bugün de dışarı çıkıp son kez çarşıda bir turlamak istedim. Fakat çarşıdaki yoğunluktan adım atacak halimiz kalmadı. Özellikle ATM ve giyim yerleri önünde inanılmaz bir yoğunluk var. Bugün Van’da bayramdan önceki gün gibi bir yoğunluk var. Son gün diye hava almak isteyen, bankada işini halletmeye çalışan, kuaför sırası için bekleyen herkesi görme şansınız var. Bundan sonra daha iyi günlerin gelmesini temenni ediyorum.” Görüşlerine yer verdi.

“OTOBÜSLERDE YOLCU SAYISI YÜZDE 50’YE İNDİ”

Vangölü Turizm Müdürü Turgut Aytürk, otogarlara rağbetin yüzde 90 arttığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Araçlarda yarından itibaren yolcu sayısı yüzde 50’ye indirildi. Bu, bizim için çok kötü oldu ama şu anki yoğunluk bizleri sevindirdi. 3 ya da 4 günlük bir ek süre bize tanısalar bu yıl uğradığımız zararımızı az da olsa karşılarız. Yolcu sayısında yüzde 99 oranında artış yaşandı. Daha önce 15-20 kişiyle sefere çıkıyorduk ve fiyatlar da düşüktü. Şimdi ise yüzde 99’lara ulaştı. 2 ile 3 gündür kazanmaya başladık ama fiyatlar yine düşük. Sağ olsun Cumhurbaşkanımız kapasiteyi yüzde 50’lere indirdi ama fiyatları konuşmadı. Bizler Cumhurbaşkanımızdan fiyatlara bir iyileştirme yapmasını ve 4-5 günlük bir ek süre talep ediyoruz. Eskiden 7 bin TL’ye aldığımız lastik şu anda 17 bin TL, yine aracın bakımını 3 bin TL’ye yaparken şimdi ise 6 bin TL. Masrafımız yüzde 100 artarken bilet fiyatları ise hala aynı durumda.”

Editör: TE Bilisim