MERAL YILDIZ - ŞEHRİVAN


Geçtiğimiz haftalarda her 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık toplam vaka sayısında 10,13’lere kadar inen Van’da artış başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın normalleşme sürecini açıkladığı ilk gün belirlenen risk haritasında mavi yani düşük riskli olarak gösterilen Van dün açıklanan yeni harita ile sarı (orta riskli) oldu. Vatandaşların tedbirlere dikkat etmeyerek özellikle hafta sonları ve özellikle açılan kafe ve restoranlarda kurallara riayet etmemesinin ardından Van’daki vaka sayısı artarken, mavi olan harita sarıya döndü.

VAN SARI OLDU

100 binde vaka sayısını haftalık 10,13’lere kadar gerileten Van’da Özalp ve Tuşba ilçelerinde kurulan iki taziye ve sonraki normalleşme süreci ile bu oran yükselişe geçti. 27 Şubat 5 Mart 2021 tarihleri arasında 17,49’a yükselen ortalama vaka sayısı dünkü açıklamada bir kademe daha yukarı çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ülke genelindeki vaka sayısını paylaştığı haritada Van’daki sayıyı 20,36 olarak paylaştı. Artışın devam ettiği Van’ın mavi olan rengi de risk haritasında sarıya dönüşmüş oldu.

BÖLGE İLLERİ HALA TÜRKİYE GENELİNİN ALTINDA

Bu artışlara rağmen Doğu ve Güneydoğu illerindeki vaka sayıları Türkiye’nin batısına göre daha iyi bir noktada seyretmeye devam ediyor. Dünkü açıklama ile birlikte vaka sayısının en çok düştüğü il Siirt olurken ortalama 100 bindeki vaka sayısı 2,11 olarak açıklandı. Siirt’i 4,46 ile Şırnak, 7,84 ile Hakkari izledi.

VATANDAŞ SAHİLLERE AKIN ETTİ

Bir yıla yakın süredir evlerinde olan Vanlılar özellikle hafta sonlarında piknik alanlarına akın ediyor. Uzun süredir evlere kapanan vatandaş daha iyi vakit geçirmek için özellikle cumartesi ve Pazar günlerini sokağa çıkarak geçiriyor. Vatandaşların yoğun olarak kullandığı alanlarda polis ve zabıta ekipleri denetimlerini sıkı bir şekilde sürdürmesine rağmen vaka artışının önüne geçilemedi. Koronavirüs risk haritasına göre, 'düşük risk' grubunda yer alan Van'da sıcak havayı fırsat bilen vatandaşlar, Edremit ilçesindeki sahil bandı ve piknik alanlarına akın etti. Aileleriyle gelen vatandaşların kimisi mangal yakıp, piknik yaparken, kimisi de sahil bandında gezmeyi tercih etti. Polis ve zabıta ekipleri de denetimler yaparak, kurallara uymayanlara uyarılar yapılıyor.

VAN’IN HALA BİR UMUDU VAR

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı koronavirüs risk haritasında 'düşük risk' grubunda yer alan Van'da, sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı pazar gününde güzel havayı fırsat bilen vatandaşlar, Vangölü sahilini tercih etti. Edremit ilçesindeki sahil bandı ve piknik alanlarında yoğunluk oluşurken, gelen vatandaşların kimisi mangal yakıp, piknik yaptı. Kimisi de sahil bandında gezip, fotoğraf çekmeyi tercih etti. Uzun bir aradan sonra tatil gününü ve havanın güzel olmasını fırsat bilen vatandaşlar, sahillere ve piknik yapılabilecek yerlere giderek güzel havanın keyfini çıkardıklarını, bundan sonra da mavi kategoride kalmak için herkesin kurallara riayet etmesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim