ŞEHİRVAN HABER: 

Van'da PTT önlerinde yüzlerce kişinin saatlerce kuyruklarda bekletildiği görüntüler tartışılırken, Van’a özgü bir sorun olmayan PTT kuyrukları ülke gündeminde de konuşulmaya devam ediyor. Sosyal yardım ve diğer destekler için vatandaşların saatlerce kuyrukta beklemesi büyük mağduriyet oluştururken, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık da bu sorunları meclise taşıyarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sordu. 

IŞIK: PTT KUYRUKLARININ ÇÖZÜMÜ YOK 

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, “Türkiye’de kamu hizmetlerine erişimdeki aksaklıklar, hizmet sunumunda teknoloji kullanımının eksikliği, ekonomik kriz ve yoksulluk nedeniyle yurttaşlar çok büyük sorunlar yaşamaktadır. Birçok bakanlığın hizmetlerine erişimde güçlük yaşayan yurttaşların erişimde güçlük yaşadığı hizmetlerden birisi de PTT hizmetleridir. Van’da PTT’nin Sıhke Caddesindeki, Cumhuriyet Caddesindeki (Turizm Sokak) şubeleri başta olmak üzere birçok PTT Şubesi önünde yüzlerce yurttaşın saatlerce bekletildiği görüntüler kamuoyuna yansımaktadır. Geçici olmayan bu durumun yıllardır sürdüğü, çözüm sunulmadığı bilinmektedir” dedi.

“PTT’DE PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR”

Işık, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Yurttaşlara çeşitli adlar altında yapılan çeşitli cüzi ödemelerin (aylık 1000 TL’nin altında olan ödemelerin) tek seferde yapılmaması, aylara yayılması ve sadece PTT üzerinden yapılmasının yanı sıra çeşitli kargo göndermelerinin de sadece PTT üzerinden yapılması birçok yerde bir kilometreye varan “PTT kuyruklarının” uzamasına yol açıyor. Özelleştirme faaliyetleri kapsamında altyapısı geliştirilmeyen, kadrolu personel sayısı arttırılmayan, personeline yönelik sürgün ve mobing suçları gündemden düşmeyen PTT’nin hizmet sunumunda büyük sorunlar yaşandığı bilinmelidir.” 

SORUN GİTTİKÇE BÜYÜYOR! 

“PTT üzerinden yapılan bazı ödemelerin aylık değil tek seferlik yapılması, toplu ödenmesi, diğer kamu bankaları başta olmak üzere tüm banka şubelerinden yapılabilmesi için çalışmalar yürütülmelidir. Türkiye genelinde yüzbinlerce kişinin her gün PTT önlerinde bekletilmesi yurttaşlara eziyettir. Ayrıca sosyal yardım ödemeleri kapsamında bekletilen yurttaşlar içerisinde yaşlı, hasta, engelli ve süreğen hastalığı olan, bebekleri olan kişilerin yoğun olduğu ve bekletme sürecinin ciddi riskler barındırdığı görülmelidir. Havaların soğuması, covid ve benzeri risklerin devam etmesi ve toplu bir arada yüzlerce insanın bir arada bekletilmesi sadece zaman kaybını değil, sağlık risklerini de arttırmaktadır” 

“KUYRUKLAR KALICI HALE GELDİ”

Işık, “PTT personeli üzerindeki iş yükü ve kadrolu personel yetersizliği de önemli bir sorundur. Plansızlık ve koordinasyonsuzluk nedeniyle alınan bazı kararlar PTT dönemsel iş yükü artışlarına neden olmaktadır. Sosyal yardım ödemelerinin sadece PTT üzerinden yapılması, kamu bankaları üzerinden yapılmaması veya ATM cihazları üzerinden yapılmaması kuyrukların diğer bir nedenidir. PTT ATM’lerinin yetersiz olması, hafta sonlarında ve akşam vakitlerinde yeterli nakit içermemesi nedeniyle mesai saatlerinde kuyruklar uzamaktadır. Öte yandan sosyal yardım sisteminin yoksulluğu kalıcı bir şekilde bitirmesi amacıyla istihdam odaklı ve gerçek bir dayanışma barındıran sisteme dönüşmesi gerekir. Ancak PTT üzerinden parçalı, düşük ve dağınık ödenekler üzerinden bir sosyal yardım sistemsizliği işletilmektedir. Bu durum da PTT’nin önündeki kuyrukları kalıcı hale getirmektedir” şeklinde konuştu.    

HDP’Lİ IŞIK, BAKAN KARAİSMAİLOĞLU’NA PTT’DEKİ SORUNLAR İLE İLGİLİ SORULAR YÖNELTTİ! 

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na şu soruları yöneltti: 

Türkiye genelinde birçok yerde PTT önlerinde yüzlerce metreye varan kuyrukların nedenleri nelerdir? Kuyrukların azaltılması amacıyla acil olarak hangi çalışmaları yapacaksınız?  
Van’da PTT önündeki kuyrukları azaltmak amacıyla yeni ilave şube çalışmaları ve kadrolu personel alımı yapacak mısınız?
PTT önünde beklerken sıranın korunması, yurttaşlar arasında haksızlık olmaması amacıyla hangi tedbirleri alıyorsunuz?
Kuyrukların önlenmesi amacıyla PTT ATM makinalarında hafta sonu ve mesai saatleri dışında yeterli miktarda nakit para kalması amacıyla bir çalışma yürütecek misiniz?
PTT’den yapılan bazı ödemelerin tüm banka şube ve ATM’leri üzerinden yapılabilmesi amacıyla bir çalışma yütütecek misiniz?
Sosyal yardımların aylık, küçük, dağınık ve yetersiz olan ödeneklerinin tek seferde yıllık ve yeterli miktarda ödenmesi amacıyla ilgili bakanlıklarla bir çalışma yürütecek misiniz? 
Yoksulluğa karşı mücadele amacıyla yürütülen sosyal dayanışma ve sosyal güvenlik çalışmalarının cüzi sosyal yardım ödenekleri yerine kalıcı ve güvenceli istihdamla yapılması amacıyla ilgili bakanlıklarla bir çalışma yürütecek misiniz?
PTT’nin toplam kadrosunun unvan ve statülerine göre dağılımı nedir? 
PTT’de kadrolu memur çalışan oranı yıllar itibariyle azalmış mıdır? Kadrolu memur azaltılması politikasının gerekçeleri nelerdir? 
Aksayan PTT hizmetlerinin nedenleri arasında güvencesiz çalışan oranının artması ve buna bağlı nedenler olabilir mi? Bu olguya dair bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur?
2015-2022 yılları arasında görev yeri rızası ve talebi dışında değiştirilen (sürgün edilen) PTT personeli sayısı kaçtır? Sürgün ve mobingin personel verimliliğine olumsuz etkisini inceleyen bir araştırmanız mevcut mudur? Yargı kararlarına rağmen sürgün ve mobing politikasında neden ısrar edilmektedir?
Türkiye’de PTT hizmetlerindeki aksaklıkları gidermek amacıyla 2022-23 yıllarında kadrolu personel alımı ve diğer çalışmalar (ilave şube takviyesi, teknoloji kullanımı, vb.) planlanmakta mıdır?

Editör: TE Bilisim