ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ- ORHAN SAĞLAM

Van’ın havası her geçen gün kirlenmeye devam ediyor. Özellikle kış mevsiminin başlamasıyla birlikte artan hava kirliliği insan sağlığını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kullanılan kömürler, hava kirliliği yaratırken nefes almayı da zorlaştırıyor. Yıllardır devam sorun olduğu gibi devam ederken, kent merkezinde yaşayanların tedirginliği de sürüyor. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) ise yıllık kılavuz değerlerinin 2 katından fazla kirlilik tespit edilen Van'da en önemli kirletici kaynakların bacalardan çıkan kömür dumanı olduğunu açıkladı. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklama yapan Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, Kirliliğin en önemli sebeplerinden biri kirli kömür ve kalorinin düşük olmasından kaynaklandığını dile getirerek, çok ciddi bir hava kirliliğin olduğunu söyledi.

HAVA KİRLİLİĞİ VAN’DA ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, “ Dünya Sağlık Örgütüne göre daha önceki yıllara oranla bu yıl kirliliğin iki katına çıktığına yönelik harita paylaştı. Van’da Hava kirliliği ciddi anlamda yüksek. Bu sorunların önüne geçilmesi gerekiliyor. Geçen senelere oranla kirliğin önlenmesi gerekirken, sorun iki kat daha artmış durumda. Kirliliğin en önemli sebeplerinden biri kömürden kaynaklanmasıdır. Buda gelen kömürün temiz olmamasında, kalorinin düşük olmasından kaynaklanan çok ciddi bir hava kirliliği mevcut. Hava kirliliğin bir başka nedeni taş ocaklarında üretilen üretimden kaynaklanıyor. Birde Van sokakları da yeterince temizlenmiyor, bu konuların hepsi birbirine bağlantılıdır. Bunlarında insan sağlığına ciddi etkileri oluyor.” Dedi.

“VAN’DA KİRLİ KÖMÜR DAĞATILMAMALI”

Bu sorununun hafife alınmaması gerektiğinin altını çizen Başkan Kalçık, “Sanayi bölgemiz yeterince donanımlı olmadığından dışarı atılan atıklar da hava kirliliğe neden oluyor. Hava kirliliği insan sağlığına yanı sıra bitki yapısına da ciddi etkileri vardır. Mutlaka ve mutlaka yetkililer buna çok acil müdahale etmeliler. Bu müdahaleye öncelikle fosil oranı yüksek kömürün önüne geçmek olacaktır. Kirli olan kömürü her sene dağıtıyorlar, ilk yapacakları şey bu kirli kömürü ilimizde dağıtılması engellemek ve vatandaşlara daha kaliteli kömürün dağılmasını sağlamaktır. Vatandaşlarımız farkında değil ama büyük bir sağlık sorunlarının temel kaynaklarından birini bu sebepler oluşturuyor.” İfadelerine yer verdi.

“KIŞ AYLARI ÖLÜM AYLARI DEMEKTİR”

Van’da soba zehirlenmesinin olduğunu hatırlatan Kalçık, şunları söyledi: “İlimizde poyraz az olduğundan zehirlenme de diğer illere oranla az gerçekleşiyor. Ancak her yerde doğal gaz ağlarının olması gerekiyor. Bu da Van’ın her tarafında hatta büyük bir kısmında olmadığı zaman tek alternatif soba oluyor. Karbondioksit zehirlenmesinde ölümler ileri boyutadır. Bunun en önemli önlemlerinden bir baca temizliğinin sürekli yapılmasıdır. Zehirlenmenin önüne geçmenin bir diğer yolu ise mutlaka uyumadan önce sobalarının tam sönmesinden emin olmalılar. Kış ayları ölüm ayları demektir. Artık her gün sobadan dolayı ölen insanların haberlerine denk geleceğiz. Bu konuda insanlarımız daha tedbirli olmalı.”

VAN KİRLİLİĞİ AVANTAJA ÇEVİRMİYOR

Van’ın en kirli illerin başında geldiğine işaret eden Başkan Kalçık, “Kirlilik bazı illerde avantaj olurken gelir düzeyi için ama ne yazık ki ilimizde bu böyle değil. Örneğin sanayi olur kirlilik olur ama ilimizde sanayi yok kirlilik de çok fazla. Yani diğer şehirler kirliliklerini değerlendirirken, ne yazık ki biz onu yapamıyoruz. İnsanların barınmak kadar ısınmak sorunu da var. Sosyal devletlerin dağıttığı kömürler ısınmak için büyük bir olanak sağlarken, kirlilik içinde tehlike saçıyor. Bu defalarca kez dile getirdim ama çözümü içinde hiçbir yapılmıyor. Yetkilerin bu konu sessiz kalmaları gerekiyor.” Cümlelerini kullandı.

KENTTE BÜYÜK BİR DOĞAL GAZ SORUNU VAR

Son olarak cümlelerini tamamlayan Kalçık, şunları anlattı : “Van’a doğal gaz geldiği zaman 5 yıl içerisinde bütün mahalle ve yerleşkelere doğal gaz ağı örülecek dendi. Aradan 15 yıl geçti ve yüzde 40 oranında bir eksiklik söz konusu. Bunu da Van merkez için söylüyorum. Hat yok, hat olan yerlerde de doğal gaz kullanılamıyor. Bunun da nedeni doğal gaza gelen zam oranları etkiliyor. İnsanların zaten ekonomik durumu belli ve ondan dolayı insanlar sağlıklarını ekonomi için feda etmek zorunda kalıyor. İnsanlarımız dağıtan kömürleri almak içinde günlerce sıra bekliyor ama bu rant amaçlı yapılıyor. Kimse kimsenin sağlığını düşünmüyor.”

Editör: TE Bilisim