ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SERCAN CANSIZ

Son yıllarda bisiklet turizmine yapılan yatırımlar artarken iller bisiklet rotaları ile de gündeme gelmiyor. Bisikletli gezgin ve turistlerin artmasıyla bisiklet turları ilgi görmeye başlarken bu anlamda önemli yatırımlar yapılıyor. Van’da da son dönemlerde yapılmaya başlayan bisiklet turları dikkat çekerken bir rotası olmamasına rağmen Van bu turlara en iyi illerden birisi olarak konuşuluyor. Van Gölü Aktivisitleri ve kentteki diğer grupların yaptığı bisiklet turlarının gördüğü ilgiye ve alakaya rağmen kentte bu anlamda alt yapı, yatırım ve rotaların olmaması dikkat çekerken Şehrivan’a konuşan isimler Van’ın bir uluslararası bisiklet turunun yapıldığı kentlerden birisi olması gerektiğini söyledi.

VAN BÜYÜK BİR BİSİKLET FESTİVALİ YAPMAYA UYGUN BİR İL!

Her yıl ülkenin belli kentlerinde belirli rotalarında düzenlenen bisiklet turları, ülkenin turizmine de katkı sağlıyor. Birçok il gibi Van'da da bisiklet turları düzenlense de uluslararası bisiklet turlarının eksikliği gözlerden kaçmıyor. Son yıllarda Vangölü Aktivistleri Derneği öncülüğünde belli başlı turlar düzenlense de kentte uluslararası ve ulusal bisiklet turları henüz yapılmış değil. Van'da büyük çapta düzenlenecek bisiklet turuyla kentin markalaşmasına katkı sağlayacakken öte yandan ilin tanıtılması anlamına da geliyor. Kentte büyük çapta düzenlenecek bir bisiklet turu, Van’ın turizmine katkı sağlamayı bekliyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş bildiren Van Pedalşör Bisiklet Grup Başkanı Metin Polatcanlı ve Erciş Gezginler Derneği Başkanı İsrafil Alkan, Vangölü Aktivistleri Derneği Başkan Yardımcısı Ali Emrah Dağer, göl çevresinde düzenlenecek uluslararası bir bisiklet turu çalışmasında her anlamda destek olacaklarını belirtti.

DAĞER: BİSİKLET SEVERLER VAN’I PROGRAMLARINA EKLEMEK İSTİYOR

Daha önce Van’da bisiklet turları yapan Vangölü Aktivistleri Derneği’nin Başkan Yardımcısı Ali Emrah Dağer, sözlerine bisiklet turlarının katkılarını anlatarak başladı: “Bisiklet Sporu ve bisiklet sporuna uygun şehirlerin insan yaşamına birçok anlamda katkısı vardır. Karbon nötr olması sayesinde doğaya zararı olmayan bisiklet insan sağlığı içinde faydalıdır. Ayrıca bisiklet yolu yapmak daha ucuzdur. Park yeri sorunu azdır, ulaşım anlamında insanlara sağlıklı alternatif sunar. Ayrıca yapılan araştırmalar ile düzenli bisiklet kullanıcılarının sağlık harcamalarında azalma oluşmaktadır. Van ilimizin sahip olduğu muhteşem rotaları, eşsiz güzelliklere sahip Van Gölü sahilleri ve harika doğasında pedallayan bisiklet severler Van’ı her zaman görmek için programlarına ekleyip ilimize katılmak istiyorlar. Özellikle şehirler arası bisiklet turu yapanların Van’ın birçok kültürel değerini görmek ve deneyimlediğini gözlemledik.”

VAN GÖLÜ AKTİVİSİTLERİNİN YAPTIĞI FESTİVAL BÜYÜK İLGİ GÖRMÜŞTÜ

Düzenledikleri bisiklet turlarına da değinen Dağer, “Öncelikle küçük gruplarla yaptığımız haftalık turlar, özel, tarihi veya doğal alanlara yapılan turlar son olarak büyük kapsamlı festivaller düzenledik. 2018 yılından itibaren düzenlediğimiz Van Gölü Bisiklet Festivali, Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen insanların katılımıyla gerçekleşti. Bu festivali özel kılan Van Gölü Havzası’nın güzelliklerini ve değerlerini yaşatan bir deneyim kazandırmasındandır. Festival boyunca katılımcıların yoğun ilgisi ve festival sonrasında olumlu deneyimlerini paylaşmalarıyla festivalin ilgisi oldukça fazla geçmiştir” açıklamasında bulundu.

BİSİKLET TURUYLA VAN’I DAHA ÇOK KİŞİ TANIYABİLİR

Dağer, kentte düzenlenecek uluslararası bir bisiklet turuyla Van’ın daha çok kitleye ulaşacağının altını çizerek, “Van Gölü Havzası özelinde birçok spora çok elverişlidir. Doğaya zarar vermeyen bisiklet sporu için yol güvenliği daha fazla geliştirilmelidir. Şehir içinde bisiklete elverişli yollar yapılmalıdır. Ayrıca tanıtım ve turizm için yol haritası çıkartılarak daha katkı sunulabilir. Van’ın uluslararası ve ulusal bisiklet festivalleri düzenlenmesi şehri markalaştırmaktadır. Şehrin tanıtılması için sahip olduğu güzellikleri çok daha rahat bir şekilde gösterebilmesi adına kitleye kolayca ulaşması anlamına gelmektedir” diye aktardı.

ALKAN: ŞEHİRLERİN TANITIMI İÇİN BİSİKLET TURLARI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Erciş Gezginler Derneği Başkanı İsrafil Alkan, bisiklet turlarının önemine vurgu yaptı. Alkan, bisiklet turlarının bölge turizmi için katkı sağladığını dile getirerek, “Bisiklet turları şehirler için önemli turizm getiri araçlarından bir tanesidir. Her yıl dünyanın ve ülkemizin birçok şehrinde uluslararası bisiklet turları yapılmaktadır. Bu tarz organizasyonlarda farklı ülkelerden ve kültürlerden birçok katılımcı yer alıyor. Bu durum hem şehirlerin hem de ülkelerin tanıtımı açısından büyük önem taşımaktadır. Ben ilk kez Van Gölü Aktivistlerinin düzenlemiş olduğu Van Gölü bisiklet Festivalinde bu tarz bir organizasyonla karşılaşmıştım. İran'dan, Irak’tan ve Avrupa'dan katılımcılar vardı. Yaşadığımız bölgenin tanıtımı için çok önemliydi ve bu yıl 4. kez yapılacak. Bölgemizin turizm potansiyelini bisiklet yoluyla artırmak tüm insanlarımız ve memleketimiz büyük bir için kazançtır” dedi.

“YETERLİ SEVİYEDE DEĞİL”

Van'da bisiklet turlarının nitelik ve nicelik anlamında henüz yeterli seviyede olmadığını ifade eden Alkan, “Öncelikle vatandaşların bisikleti tanıması ve bu organizasyonu sahiplenmesi gerekiyor. Bu turlar Van'da son birkaç yıldır yapılıyor fakat nitelik ve nicelik anlamında henüz tam anlamıyla yeterli seviyede değil. Bu tarz organizasyonları basta idari kurumlar olmak üzere birçok STK ve yerel yönetimlerde daha fazla önemsemelidir. Etkinlikler daha fazla reklamla daha çok insana ulaşmalıdır. İnsanlar bisiklet kullanmaya teşvik edilmeli ve şehrin uygun yerlerine insanların kullanabilmesi ve bisiklete kolay ulaşabilmesi için ücretli ya da ücretsiz bisiklet kiralama alanları kurulmalıdır” şeklinde konuştu.

VAN GÖLÜ ÇEVRESİNDE DÜZENLENEBİLİR

Alkan, Van Gölü’nde düzenlenecek tura da dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “Biz dernek olarak her yıl düzenlenen Cumhurbaşkanlığı bisiklet festivalinin Van Gölü havzasında da yapılmasını ümit ediyoruz. Böylesi bir uluslararası bir bisiklet turu yapılırsa biz de mutlaka katılım sağlayacağız. Geçmişten bugüne kadar yapılan tüm bisiklet etkinliklerine katılan derneğimiz yapılacak olan tüm bisiklet organizasyonlarına katılmaya devam edecektir.”

POLATCANLI: ÇOK İLGİ GÖRECEK

Van Pedalşör Bisiklet Grup Başkanı Metin Polatcanlı, yaz sonunda göl çevresinde büyük çapta bir turun düzenlenebileceğine dikkat çekerek, “Ulusal ve uluslararası yarışmacıların katıldığı Van Gölü çevresi turu yapılabilir. Özellikle yaz sonunda, Ağustos son iki haftasında yapılabilir. Harika bir tur olur. Biz Vanpedalşör olarak son iki yıl bu turu yaptık. Yol ve güzergah gayet uygundur. Manzara çok güzel. Çok ilgi göreceğine inanıyorum. Öncelikle ilimiz bisiklet dünyası tarafından bilinir olacaktır. Diğer spor dalları için de gelecekte tercih sebebi olabilir” diye aktardı.

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİRİZ”

Polatcanlı, tur yapılırsa katılım sağlayacaklarının altını çizerek, “Böylece spor dünyasınca tanınan şehrimiz canlı yayınlar ve diğer yayın organlarında yer alacaktır. Bu durum elbette iyi bir tanıtım ve turizm çekim gücü oluşturacaktır. Biz, Vanpedalşör üyeleri, Sanat Bisiklet iş birliği ile 2012 yılından beri Van'da bisiklet sporunun gelişimi için çabalıyoruz. Elbette böyle bir etkinliğe elimizden gelen her türlü desteği veririz. Yıllardır hayalini kurduğumuz bisiklet turlarına ev sahipliği olasılığı bizi çok heyecanlandırdı. Dileriz ki bu hayalimiz gerçekleşir” diye belirtti.

Editör: TE Bilisim