ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- FATMA NUR POLATCAN

Akaryakıta gelen yüksek oranlı zamlar iğneden ipliğe her şeyin fiyatının yükselmesine neden olurken, bu durumdan en çok etkilenenlerden biri de seyahat sektörü oldu. Ülke geneline yansıyan fiyat artışları en çok uzak mesafedeki illeri etkilerken, uçak veya otobüsle Van, Hakkâri gibi uzak mesafelere gidip gelmenin maliyeti de cep yakıyor. Van’dan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlere otobüs bilet fiyatlar 450- 550 TL civarında iken, uçak biletleri ise 900-1.000 TL arasında değişim gösteriyor. Okulların tatil dönemleri ve Kurban Bayramının yaklaşmasıyla da bilet fiyatlarında artışlar sürerken, Van Türkiye’de ulaşımın en pahalı olduğu kentlerden birisi olarak da ayrıca dikkat çekiyor. Uçuşa olan talep, kentin yolcu yoğunluğu gibi meselelere rağmen kentte uçuş sayısı artmaz biletler düşmezken konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan sektörden temsilciler, uçak sefer azlığının bilet fiyatlarına yansıdığını belirtirken, eskiden öğrencilerin ve dar gelirlilerin daha uygun fiyatlı olduğu için tercih ettikleri şehirlerarası otobüs yolculukları da hayal olmaya başladığını söyledi.

EN PAHALI YAKIT DA EN PAHALI BİLET DE VAN’DA!

Her yıl milyonları aşan yolcu gidiş gelişlerine, en çok yolcu-gidiş gelişi olan büyükşehirlerden birisi olmasına rağmen Van’ın yıllardır bitmeyen ulaşım çilesi sürüyor. Bir dönemler günlük ortalama 20 uçağın kalktığı Van’da uçak sayısı bir süre önce yaşanan uçak krizinden sonra 12 civarına düşerken bu sayı bir daha da artırılmadı. Bununla birlikte uçağın çok olduğu dönemlerde bile uçak bilet fiyatlarının en yüksek olduğu Van’da son akaryakıt ve zamlardan sonra uçağa binmek de lüks oldu. Türkiye’de akaryakıtı da en yüksek fiyata alan Van’da mevcut durum tatil öncesi vatandaşı da ulaşım sektöründeki isimleri de kara kara düşündürmeye başladı. Vatandaşın otobüs ve uçağa binemediği, sektörün bilet satamadığı süreçte tepkiler artmaya devam ediyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Şehrivan Turizm sahibi Hekim Acar, bilet fiyatlarının yüksek oluşunun işlerini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Vatandaşların da bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirten Acar, “Bilet fiyatlarının yüksek olmasının sebebi uçuş sayısının az olması ve bununla orantılı olarak talebin de yüksek olması. Uçuş sayıları talebi karşılamıyor. Bilet fiyatlarının yüksek olması hem bizi hem de vatandaşları olumsuz yönde etkiliyor. Acil işi olup il dışına çıkacaklar oluyor. Hastası olanlar oluyor. Biletler yüksek olunca bu defa insanlar otobüse yöneliyor. Bu da bizim satışlarımızı olumsuz etkiliyor. En ucuz yolardan birisi olan otobüsler de ciddi anlamda zamlandı.” dedi.

SEKTÖR ÇALIŞANLARI DA DURUMDAN MUZDARİP!

Acar, uçak sefer sayısının artması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “İranlılar Van’a geliyor ve Van’dan başka illere gittikleri için talep oluyor. İstanbul’dan Van’a bayağı uçak var. Günde 15 uçak seferi oluyor. Van’dan İstanbul’a, İzmir’e ise az. Uçak sayısı arttırılırsa sorun çözülür. Biz gelirimizin birçoğunu buradan karşılıyoruz. Sadece uçak bileti kesiyoruz. Çok mağduruz. Uçak seferlerinin arttırılması lazım. Seferler çoğaldığı zaman fiyatlarda da düşüş yaşanacaktır. Özellikle son yıllarda her kalemde artan fiyatlar, seyahat sektöründe de tavan yapmış durumda. Okullar tatil ediliyor, öğrenci ve öğretmenlerde kendi memleketlerine gitmek için bilet arayışlarında bulunuyor. Ancak Van’dan uzak şehirlere gitmek isteyen insanlar ciddi anlamda zorluk yaşıyor. Bu durum da bizi derinden etkiliyor. Artık eskisi gibi seyahata çıkan insanlar da yok. ”

“İNSANLAR ZOR DURUMDA KALIYOR”

Seyahat sektöründeki sorunların çözümü için acil çözümlerin bulunması gerektiğini belirten Acar, “Sektör adeta durma noktasına geldi. Havaların ısınmasıyla birlikte turizm sektöründe hareketliliğin başlaması gerekiyor. Ancak bilet fiyatları insanları zor durumda bıraktığı için Van’da ulaşım konularında sorunlar yaşanıyor. İnsanların alım güçleri artık eskisi gibi değil ve insanlar zor durumda kalmayana kadar seyahat edemiyor. Çözüm için yetkili mercilerin bu duruma el atması gerekiyor. Otobüsler seyahat eden insanlar 700-800 civarında bir gideri olurken, uçakla seyahat edenler de 900-1000 civarında maliyeti oluyor. Bu zor dönemlerde en azından seyahat konusunda insanlara yardımcı olmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Kurban bayramının da yaklaşmasıyla birlikte fiyatlar da tavan yapacaktır. İnsanların tatil planlarına bilet fiyatlarının engel olmaması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.


 

İNCE: VAN’DA DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZ VAR

Van, Urartulara başkentlik yaptığını hatırlatan Urartu Turizm Seyahat Ticaret LTD şirket Yönetim Kurulu Başkanı ve AVİS Van Bayisi Sahibi Kerim İnce, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Doğası, kültürü, tarihi yapılarıyla kendine çeken bir il. Van’ı görüp, gezmek isteyenler oluyor ama maalesef yüksek fiyatlardan dolayı kimse Van’dan çıkıp Van’a gelemiyor. Van, batıya uzak. Hastası, acil durumu olanlar oluyor. Uçak bilet fiyatları şu an 800-1000 TL, o da yer bulabilirseniz eğer. Hal böyle olunca vatandaş ya uçağa binmiyor ya da uçaklar tıka basa dolu gidiyor. Van’da dar gelirli vatandaşlarımız var. 4 kişilik bir aile İstanbul’a gitmek istese en az 4 bin TL ödemek zorunda kalıyor. Bu da dar gelirli bir aile için fazla bir miktar. Yıllardır bu sektörde çalışıyorum, bilet fiyatlarının bu kadar yükseldiğini görmedim. Uçak sayısı Van’da her geçen gün azalıyor. Uçaklarda 1 hafta, 10 güne kadar yer bulamıyorsunuz.” Diye ekledi.

“VAN, EKONOMİK AÇIDAN KAYBEDİYOR”

Bilet fiyatlarıyla ilgili görüşlerini sürdüren İnce, son olarak şunları söyledi: “Van’ın nüfusu 1 milyonu aşmış. Van’da günlük 10 uçak kalkarken nüfus olarak Van’dan küçük olan Trabzon’da günlük 20-30 uçak kalkıyor. Trabzon’da bir vatandaş 300-400 TL’ye uçağa biniyor. Trabzon’a veriliyorsa Van’a da verilsin. Van ekonomik açıdan kaybediyor çünkü beklediği turizmi yaşamıyor. Van’ın bir önce turizminin canlanması lazım. Van’ın turizminin gelişmesi ve kalkınması için Van’a yeteri kadar uçağın verilmesi lazım. Van’a en az 50 uçak verilmeli. Öte yandan eskiden öğrencilerin ve dar gelirlilerin daha uygun fiyatlı olduğu için tercih ettikleri şehirlerarası yolculukları da hayal olmaya başladı.”

Editör: TE Bilisim