ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - VASKİ hayata geçirdiği yeni sistemlerle vatandaşa daha hızlı hizmet veriyor. Yeni kurulan sistem ile sadece hızlı hizmet verilmiyor ayrıca arıza sayılarında da ciddi bir azalma oldu.

 

İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) görevlendirme yapılan Van Büyükşehir Belediyesine bağlı, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) görevlendirmenin ardından vatandaşa daha hızlı hizmet vermek için yeni sistemler geliştiriyor. "Hizmet Denetleme Sistemi"ni hayata geçiren VASKİ su kesintilerine hızlı müdahale edip, arıza sayılarında yüzde 70 oradan azalma sağladı. Hizmete giren sistemi alanda inceleyen VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, Vanlılara daha hızlı hizmet vermek için çalışmalar yaptıklarını atardı.

 

TEKATAŞ: SİSTEMİ KURDUK

Hizmet denetleme sisteminin bir parçası olan arıza takip sistemi hakkında bilgiler veren Tekataş şöyle konuştu: "2017 yılı içerisinde hizmete aldığımız Alo 185, Whatsapp ihbar hattı ve mobil VASKİ sistemlerimiz vardı. Vatandaşlarımız burada meydana gelen arızaları anında bize bildiriyor. Fakat burada arıza ekiplerimizle, merkez arasında bir kopukluk meydana geliyor ya da bizim istediğimiz hızla işler işlemiyordu. Bunu nasıl aşabilir diyerek genel müdür başta olmak üzere en alt kademeye kadar işleri takip etmek için bu sistemi kurduk."

 

"İŞTEN KAZANÇ ELDE EDİYORUZ"

Vatandaşın ilettiği arızanın alandaki çalışanlar tarafından fotoğrafladığını belirten Tekataş, çekilen arızanın merkeze iletildiğini ifade etti. Tekataş, "Arızanın giderilme süresi nedir, oralarda bir gecikme meydana geldiğinde biz bunun nedenini orada çalışan arkadaşlara sorabiliyoruz. Bu şekilde hem zamandan hem de işten kazanç elde ediyoruz. Burada arıza fotoğraflanıp bize gönderildiğinde orada güvenlik önlemi alınıp alınmadığını, arızanın ne kadar sürede giderildiğini ve o arıza bittikten sonra var olan yerin temiz bırakılıp, bırakılmadığını görüyoruz." Diye konuştu.

 

HER ŞEY ONLİNE GERÇEKLEŞİYOR

Arızanın giderilmesinin tekrardan, arızayı bildiren vatandaşa arıza giderildiği bilgisi verildiğini kaydetti Tekataş, hizmet denetim sistemi içinde başka hizmetlerinin de olduğunu dile getirdi. Tekataş şöyle devam etti: "Anlık mali durumumuzu takip edebileceğimiz bir sistemde var. Özalp ilçemizden ya da Erciş ilçemizde her hangi bir vezneden fatura yatırıldığı zaman ben başta olmak üzere online olarak merkezde bunu görünebiliyor. Dolayısıyla bir oto kontrol kurmuş olduk. Bu sistem içinde şöyle bir şey daha var. Burada Turan ustamın yaptığı olumlu ya da olumsuz iş, genel müdür olarak benim puanımı etkiliyor. Ben ay sonunda puanımın düştüğünü gördüğümde onun sebebini araştırma imkanım oluyor. Ya da puan arttığında arkadaşları tebrik ediyorum." Tekataş, hizmetin en büyük faydasını vatandaşın gördüğünü söyledi.

 

TEKATAŞ: YÜZDE 70 AZALMA OLDU

Sistemin bir portal olduğunu dile getiren Tekataş, 2017 yılı içerisinde teknolojik anlamda önemli hizmetler yaptıklarını aktardı."Vatandaşımız bir akşam evinde televizyon izlerken, çayını içerken aklına geldiğinde telefon üzerinden faturasını ödeyebiliyor. Ya da sokaktan geçerken bir arızayla karşılaştığında VASKİ’yi aramasına da gerek yok arızanın fotoğrafını çekerek, konumuyla birlik arızanın yerini bize gönderebiliyor. Bu sistem devreye alınmadan önce aylık olarak içme suyu arıza sayısı 70-80 civarındaydı. Kanalizasyonda yine bir o kadardı. Sistemle birlikte bu arıza sayılarında yüzde 70 azalma oldu."

 

PORTAL SAYISI 20'YE ÇIKARILACAK

Tekataş, hızlarını artırmak ve hizmetlerini geliştirmek adına araç alımı yapacaklarını dile getirerek şu ifadeleri kullandı: "Kurulduğundan bugüne kadar arızası yapılmayan kanalizasyonların bakımını da bu şekilde yapacağız. Bu hizmeti hepsi bir birine bağlı olarak geliştireceğiz. Şu anda 8 portalımız var. Arkadaşlarımız bu konuda da çalışma yapıyor. Kısa bir sürede bu sayıyı 20'nin üzerine çıkaracaktır. Yani VASKİ; telefon, tablet ve bilgisayar üzerinden vatandaşlarımızın yanında olacak."

 

"ÖNCELİĞE GÖRE HAREKET EDİYORUZ"

Alanda çalışma yapan VASKİ çalışanı Turan Tuci de, "Vatandaş arayıp bir arıza bildirdi ve müdahale edilmedi. Ertesi gün bir daha vatandaş arayıp arızayı bildirdiği zaman aynı adres verildiği zaman müdürlerimiz devreye giriyor ve neden çözülmediğini soruyor." Diye belirtti. Sistemden önce çalışmalarında sorunlar yaşadıklarını belirten Tuci şöyle devam etti: "Daha önce çok fazla telefon alıyorduk. İnsanlar ilk benim arızama müdahale et diye sıkıştırıyordu. Ancak şimdi gelen arızanın önceliğine göre hareket ediyoruz. Kafa olarak epeyce rahatladık."

 

ATEŞ: NE KADAR AKARSA O KADAR ZARAR

VASKİ’ye arıza bildiren çevre esnafından Emin Ateş, "İşe gelirken bir sorun olduğunu gördüm. Su da bizim bir milli servetimiz. Ne kadar akarsa o kadar zarar. Hemen VASKİ’yi aradık. Hemen geri dönüş ile gecikmeden hızlı bir şekilde çalışma yaptılar. Çalışmayı izledikçe keyif aldık. Şu anda da bitirip gidiyorlar. Yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum."

Editör: TE Bilisim