ŞEHRİVAN HABER: UĞURCAN DEMİR

Van Edebiyat Mahfili, yazar ve şairleri Van’da ağırlamayı sürdürüyor. Her hafta bir şair ve yazarı kentte konuk eden Van Edebiyat Mahfili, Van’da ses getiren çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Vanlıları yazar ve şairlerle buluşturan Van Edebiyat Mahfili, bu hafta da yazar Sadık Yalsızuçanlar’ı Van’da ağırladı. Yalsızuçanlar, kitapseverlerle bir araya gelmeden önce Şehrivan TV’nin konuğu oldu. Ömer Aytaç Aykaç’ın sunduğu Hal Böyleyken programına konuk olan Yalsızuçanlar, edebiyat alanında Van’da yapılabilecek önemli tavsiyelerde bulundu. Yalsızuçanlar, Şehrivan’ın da sık sık gündeme getirdiği Yaşar Kemal için kentte yapılabilecek çalışmaları da değindi.

YALSIZUÇANLAR: VAN, KADİM BİR ŞEHİR

Van’ı anlatarak sözlerine başlayan Yalsızuçanlar, kent ile ilgili şunları söyledi: “Van sürprizlerle dolu bir şehir. Tarihi bakımdan da kimliği itibarıyla çok kadim bir şehir. Merkez bir şehir ve göç ile ticaret yolları üzerinde bulunan bir şehir. Mitolojisiyle, efsaneleriyle, insan varlığıyla, yazarlarıyla, sanatkarlarıyla kadim zamanlardan bugüne kadar Van Doğumuzun en büyük, en zengin şehirlerinden birisi. Yaşar Kemal gibi yazarları yetiştirmiş bir şehir. Van’a daha önce çok geldim. 1980’li yılların 2’inci yarısından itibaren gidip geliyordum. 5-6 kez Van’a geldim. Köyleri gezdik, belgeseller çektik, çalışmalar yaptık, burada kültürel çalışmalara katıldık, konferans ve seminerler yaptık. Van’a her gelişimde büyük bir heyecan yaşıyorum. Van özellikle deprem sonrası müthiş bir çalışmayla değişmiş. Van’da modernleşme süreci de çok hızlı yaşanıyor. Göç de alan bir şehir, o yüzden Van çok önemli bir şehir.”

“VAN’DA BİR SÜRÜ YAŞAR KEMALLER VAR”

Yalsızuçanlar, kentte birçok yeteneğin olduğunu belirterek, “Dede Efendi bir hamamcının oğluyken Fatih’te sokakta oyun oynarken Dede Efendi oluyor. Van’da bir sürü Dede Efendiler var. Yaşar Kemaller var. Şeyh Galipler, Yunus Emreler, Mehmet Uzunlar, Tarık Buğralar, Peyami Safalar var. Doğru çalışmalar yapılsa, Van’da yaşayan ve bu şehrin duygudaşlığını anlayan, bu şehrin sevdalısı olan yöneticiler, esnaflar, sokaktan insanlar, gençler, öğretmenler burada Dede Efendi’den, Yunusların yaşadığı bilinciyle hareket etseler sokaktan belki çıraklık yapan bir yetenekli bir çocuğu keşfederler. Bunun için gerekli kanalların açılması lazım. Bunun için sevdalı insanlar lazım. Doğru yöntemler bulunsa doğru yollardan gidilse çok güzel şeyler olur” diye aktardı.

VAN, YAŞAR KEMAL’İ SAHİPLENMELİ!

Yaşar Kemal’den de söz eden Yalsızuçanlar, “Van’ın tarihten bugüne sakladığı kıymetlerin, değerlerin de Vanlı yazarlar tarafından yazılması, dünya dillerinde yayınlanacak kitapların yazılması lazım. Bu değerlerin evrensel kültürel ortama taşınması gerçekleşecek bir bakıma. Yaşar Kemal, Van’dan Çukurova’ya göç etmiş bir ailenin evladı. Çok çileler çekmişler ama dünyanın bütün dillerinde kitapları yayınlanıyor. 70’li yıllardan itibaren kitapları dünya dillerinde yayınlanıyor. Bu kitaplarda Çukurova’yı, İstanbul’u da anlatıyor ama Van ile ilgili de çok ilginç ayrıntılar var” dedi.

YALSIZUÇANLAR: ÇALIŞMALAR YAPILMALI VE ÇALIŞMALARDA YAŞAR KEMAL’E GEREKLİ YER VERİLMELİ

Yalsızuçanlar, Van’da Yaşar Kemal adına yapılabilecek çalışmalar hakkında tavsiyelerde bulunarak şunları kaydetti: “Yaşar Kemal ile ilgili bir belgesel çalışması yapılabilir. İlkokuldan başlamak üzere ortaokul, lise düzeylerinde mutlaka birkaç okula isminin verilmesi lazım. Belki o okullardan yeni Yaşar Kemaller çıkacak. Üniversite birçok çalışma yapabilir. Bir araştırma merkezi kurulabilir üniversitede. Valilik, belediye, diğer kurumlar, STK’lar, etkinlikler yapabilir. Yazı atölyeleri yapılabilir. Şiir okulları olabilir, yazı okulları olabilir üniversite bünyesinde ya da yaygın eğitim bağlamında. Buralarda işlevsel kurslar açmak lazım. Yeteneği ve ilgisi olan çocukların seçilip bunların finanse edilmesi lazım. Yerel medyada kültür ve sanata özendirici programların üremesi lazım. Bunların içinde de Yaşar Kemal’e gerekli yeri vermek lazım. Yaşar Kemal roman ve hikaye yarışması düzenlenebilir. Bunu Valilik yürütebilir. Yarışmadan önce kurs yapılabilir. Çok yetenekli insanlar var. Bunun ortaya çıkarılabilmesi için tespit edilmesi için Edebiyat Mahfili gibilerine ihtiyaç var.”

Editör: TE Bilisim