HDP Van Milletvekili Nazmi Gür Van’daki M Tipi cezaevinin durumunu Adalet Bakanı Kenan İpek’e sordu. M Tipi cezaevinde 5 çocuk siyasi tutuklunun sürgün edildiğini söyleyen Gür, Adalet Bakanı’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Gür verdiği soru önergesinde, “İddialara göre çocuk siyasi tutuklular gardiyanlar tarafından dövülerek darp edilmiştir. Gardiyanların çocuk koğuşuna gelerek tehdit, şiddet ve ırkçı söylemler kullanıldığı söylenilmektedir.” Dedi.

 

Van M Tipi cezaevinde yaşanan sıkıntılarla ilgili harekete geçen Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Van Milletvekili Nazmi Gür, 5 çocuk siyasi tutuklunun sürgün edildiğini ifade ederek, sorunun araştırılmasını istedi. Çocuk siyasi tutukluların gardiyanlar tarafından dövülerek darp edildiğini de söyleyen Gür, bu konuda gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

 

‘GARDİYANLAR DUYARSIZ KALDI’

Gür verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Van M Tipi Kapalı Cezaevinde her geçen gün yeni skandallar yaşanmaktadır. Son olarak 13 Martta Van M Tipi Kapalı Cezaevinde işkence yapılarak sürgün edilen 5 çocuk siyasi tutukludan 2 kişi Rize Kalkandere T Tipi Kapalı Cezaevine, 2 kişi Ankara Sincan Çocuk Cezaevine ve 1 kişi ise Elazığ Çocuk Cezaevine sürgün edilmiştir. Van M Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan çocuk adli tutuklular siyasi tutuklu çocuklara küfür ettikleri ve gardiyanların buna duyarsız kaldıkları ifade edilmektedir. İddialara göre çocuk siyasi tutuklular gardiyanlar (MÜDÜRLER: MURAT ve ÂDEM GARDİYANLAR: HASAN, METİN, FIRAT ve İLHAN) tarafından dövülerek darp edilmiştir. Gardiyanların çocuk koğuşuna gelerek tehdit, şiddet ve ırkçı söylemler kullanıldığı söylenilmektedir.”

 

‘SORUŞTURMA AÇILACAK MI?’

Milletvekili Gür Adalet Bakanı Kenan İpek’in şu soruları yönetti:

“Van M Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan hak ihlallerinden haberdar mısınız?. Van M Tipi Kapalı Cezaevinde çocuk siyasi tutuklulara karşı yapılan tehdit, şiddet ve ırkçı söylemler uygulayan yetkiler ve gardiyanlar hakkında herhangi bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?. Van M Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan tutuklu çocukların gardiyanlar tarafından darp edilmesi sonucunda olayın ört bas edilmesi için tutuklu çocuklar sürgün edilmiştir. Yaşanan hak ihlallerini önlemek için Bakanlığınızca her hangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?. Van M Tipi Kapalı Cezaevinden sürgün edilen Gökhan SAYGIN, Veli SAYGIN, Vedat ORHAN, Ferhat TEMEL ve Osman YILDIZ’ın tekrar Van M Tipi Kapalı Cezaevine getirilmesi için Bakanlığınızca herhangi bir çalışmada bulunmayı düşünüyor musunuz?. Son 10 yılda Van ilinde bulunan cezaevlerinde gardiyanlar tarafından darp edilen tutuklu ve hükümlü sayısı nedir? Gardiyanlara verilen cezalar nelerdir?. Türkiye genelinle şiddetten dolayı görevden atılan ve uzaklaştırılan gardiyan sayısı nedir?. Van ilinde 2002-2015 yılları arasında sürgün edilen tutuklu sayısı nedir? Sürgün edilmelerinin sebepleri nelerdir?. 

Editör: TE Bilisim