ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-HAKİM İNALÖZ

2022 yılı ile birlikte ardı arkası kesilmeyen zamların en büyüğü enerji zammı oldu. O zam sonrası iki ayda enerji maliyetleri hem vatandaş hem esnaf için görülmemiş bir seviyeye oluştu. Küresel ölçekte yaşanan enerji krizi ile birlikte yüksek döviz kuru gibi sebeplerden dolayı Türkiye yükselişten en çok etkilenen ülke oldu. Elektrik zammı ülke genelinde bir infiale dönüşürken özelde ise Van ve bölge illerinin adeta belini büktü. Vatandaş, esnaf zamlı tarifeler sonrası çok zorlu bir sürece girerken en büyük sıkıntıyı yaşayan kesimlerden birisi ise sanayiciler oldu. Vanlı sanayiciler, son iki yıldır pandeminin getirdiği sıkıntılarla mücadele ederken, bir taraftan da enerji maliyetlerindeki yüksek artışın sıkıntısını yaşıyor. Üretimin adeta imkansız hale geldiği süreç devam ederken onuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Van Organize Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (VOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, maliyetlerin çok yüksek olduğunu söyleyerek, bununla ilgili projelerin üretilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

ÜRETİM TESİSLERİNDEN ELEKTRİK EN BÜYÜK GİDER!

Enerji maliyetlerinin çok yüksek olduğuna işaret eden VOSİAD Başkanı Şemsettin Bozkurt, “Bu sorunların giderilmesi için projelerin uygulanması lazım. Buradaki fabrikalara 2021 yılında 10 bin TL elektrik faturası geliyorken, 2022 yılında ise 50 bin TL üzerinde faturalar gelmeye başladı. Hiç açılmayan fabrikalara bile 5 bin TL üzerinde faturalar geliyor. Bunu bir yana bıraktığımız zaman en ufak bir işletmeye bile 20 bin TL’nin altında bir fatura gelmiyor. Yine aynı şekilde doğalgaz faturaları da bu seviyeye de geliyor. Aslında elektrik faturalar daha OSB’de kendini hissettirmedi. Çünkü sanayi bölgesinde genelde inşaat malzemeleri üretiliyor ve yaz aylarında bu fabrikalar daha yoğun çalışıyor. İşte bundan dolayı da yaz aylarıyla birlikte bu fabrikalar da faturaların yakıcılığını hissedecek. Sanayicinin en büyük gider maliyeti olan enerji giderek artıyor.” Diye ekledi.

“ENERJİ MALİYETLERİNİN ARTACAĞINI ÖN GÖRÜYORDUK”

Sanayici, iş insanı ve girişimci buz dağının görünmeyen yüzünü gören insanlardır diyen Bozkurt, enerji maliyetlerinin artacağını ön gördüklerini söyledi. Bozkurt, “Dünyadaki hiçbir enerji kaynağı sonsuz değil. Çünkü her şeyin belli bir ömrü vardır. Dolayısıyla hızla tüketilen bu enerji kaynakları sonunda insanlara ağır faturalar getirdi. Bunların başında da maliyetler, doğa tahribatı ve insanlarda oluşan sıkıntılar gibi olumsuzluklar yaratıyor. Kendi dönemimizde de OSB için güneş enerji tarlası kurmayı hedeflemiştik ve ciddi çalışmalarda yürüttük. Ancak şu an mevcut durumda ise enerji ile ilgili herhangi bir çalışma yok. Sanayicinin rekabet gücü artırılmalı ve bunun için de çalışmalar yürütülmelidir.” Şeklinde konuştu.

SIKINTILAR KAPANMALARA SEBEP OLUYOR

Organize Sanayi Bölgesi’nde 140 fabrikanın yer aldığını hatırlatan Bozkurt, 40 tanesinin kapalı durduğuna işaret etti. Geriye kalan 100 fabrikanın 20 tanesinin yüzde 10 kapasiteyle çalıştığını söyleyen Bozkurt, “80 fabrika ise yüzde 50’nin çok altında bir kapasiteyle çalışıyor. Bunların birçoğu da inşaat ve inşaat malzemelerini üreten fabrikalardan oluşuyor. 2021 yılında 10’nun üzerinde fabrika ya el değiştirdi ya iflas etti ya da kapandı. Van’ın en büyük fabrikası da kapandı.” Dedi.

BOZKURT: VAN SANAYİSİ SIKINTILI GÜNLER YAŞIYOR

Van Organize Sanayi Bölgesi’nin hammadde de dışa bağımlı olduğunu belirten Bozkurt, “Bu anlamda da sanayi bölgesinde giderlerin yüzde 90’nı dolara bağlıdır. Son yıllarda artan dolar kurunun yanı sıra hammaddeler de kendi içinde pahalanıyor. Geçen sene bin 800 dolara alınan 1 ton hammaddeyi bugün ise 2 bin 400 dolara ancak alabiliyoruz. Daha önce vadeli çekle 3-4 gün içerisinde hammadde temin edebiliyorken, şu an ise 1 ay ya da 45 gün temin edemiyorsunuz. Çünkü hammaddenin temin konusunda da ciddi sorunlar yaşanıyor. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman Van sanayisinin sıkıntılı günler yaşadığını söyleyebiliriz.” İfadelerini kullandı.

TİCARET KREDİYLE DÖNÜYOR

Kentteki ticaret konusunda değerlendirmelerde bulunan Bozkurt, şunları kaydetti: “Kur garantili mevduat sistemi çıktıktan sonra kamu bankaları da zarar ettiklerini düşünüyorlar. Zarar ettikleri içinde kredi musluklarını açmıyorlar. Krediyle ticaretini döndürmeye çalışan insanlar finansa ulaşamıyorlar. Bir de kamu ve özel bankaların genel müdürlükleri Van’da yok. Ondan dolayı da kentteki sanayi ve tüccarlarımız ticaretlerini döndürmek durumda büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Kredi konusunda genel müdürlükler olmadığından dolayı işlemler şubelerden yapılmak zorunda kalıyorlar ve bu da uzun bir süre zarfında ya gerçekleşiyor ya da gerçekleşmiyor.”

Editör: TE Bilisim