VAN Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri eliyle kentte bir estetik operasyonu sürerken bazı manzaralar ise dokunulmayı bekliyor. Bir çok noktada değişim ve dönüşüm sürerken Vanlılar bu süreçte Cumhuriyet Caddesi üzerindeki TEKEL binası ile ilgili de artık adımların atılmasını bekliyor. Cadde üzerindeki en eski ve Van’ın tarihi sivil mimarilerinden birisi olan eski TEKEL binası yıllardır atıl bir durumda el atılmayı bekliyor. Son dönemlerde de ciddi deformasyona uğrayan binanın yarı yıkık yarısı da bakımsız hali vatandaşların tepkisini alıyor. Daha önce de sayısız kez gündeme gelen, bir dönem de bazı isimlerin sahibi olduğunu söyleyerek orayla ilgili projeler açıkladığı bina ise olduğu gibi durmaya devam ediyor. Kötü görüntüsü son günlerde bir kez daha gündeme oturan TEKEL binası ile ilgili son toplantılarda Vali Murat Zorluoğlu’na da öneriler ve müdahele edilmesi talepleri iletilirken en büyük beklenti de buranın küçük bir kent müzesi ve farklı bir şeklide hizmete açılması. Öte yandan Vatandaşlar da Şehrivan aracılığı yaptığı çağrıda: “Artık bir şeyler yapılsın.” Mesajı verip özellikle Zorluoğlu’ndan müjde beklediğini dile getirdi.

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - VAN Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri eliyle kentte bir estetik operasyonu sürerken bazı manzaralar ise dokunulmayı bekliyor. Bir çok noktada değişim ve dönüşüm sürerken Vanlılar bu süreçte Cumhuriyet Caddesi üzerindeki TEKEL binası ile ilgili de artık adımların atılmasını bekliyor. Cadde üzerindeki en eski ve Van’ın tarihi sivil mimarilerinden birisi olan eski TEKEL binası yıllardır atıl bir durumda el atılmayı bekliyor. Son dönemlerde de ciddi deformasyona uğrayan binanın yarı yıkık yarısı da bakımsız hali vatandaşların tepkisini alıyor. Daha önce de sayısız kez gündeme gelen, bir dönem de bazı isimlerin sahibi olduğunu söyleyerek orayla ilgili projeler açıkladığı bina ise olduğu gibi durmaya devam ediyor. Kötü görüntüsü son günlerde bir kez daha gündeme oturan TEKEL binası ile ilgili son toplantılarda Vali Murat Zorluoğlu’na da öneriler ve müdahele edilmesi talepleri iletilirken en büyük beklenti de buranın küçük bir kent müzesi ve farklı bir şeklide hizmete açılması. Öte yandan Vatandaşlar da Şehrivan aracılığı yaptığı çağrıda: “Artık bir şeyler yapılsın.” Mesajı verip özellikle Zorluoğlu’ndan müjde beklediğini dile getirdi.

 

 

Tarihi değerleri koruma konusunda kötü bir seviyede olan Van, Urartu ve Ermenilerden kalan tarihine sahip çıkma konusunda sınıfta kalan bir kent olmaya devam ediyor. Özellikle tarihi yapıların restorasyonu ve hizmet açılması konusunda bir türlü istenilen seviyeye ulaşamayan Van, bunu en iyi Tekel binasında gösteriyor. Tarihi bir bina olma özelliği taşıyan Tekel binası yıllardır restore edilip hizmete açılması bekleniyor. Ancak bu konuda hiçbir çalışma yapılmış değil. Restore edilmeyen ve sürekli kapalı halde bulunan Tekel binasına verilen zararlarda, tarihe verilen değeri gözlerine önüne seriyor. Van Kent estetiğine dair çalışmalar yapan kurulların ve isimlerin bir türlü beklenen açıklamayı yapmadığı Tekel binasının son dönemlerdeki yarısı harabe görüntüsü ile ilgili adımlar merakla bekleniyor.

 

 

ZORLUOĞLU NE ZAMAN MÜJDE VERECEK?

Vali Murat Zorluoğlu Tekel binasıyla ilgili ilk kez basına kapalı olan bir toplantıda konuştu. Birçok projesini de sosyal medya hesapları üzerinden ya da basının olmadığı toplantılarda açıklayan Zorluoğlu, son toplantısında da bu bina ile ilgili soruları cevaplamıştı. O toplantıların ardından tıpkı Sanat Kolu’nun kurtarılıp kent müzsine dönüştürülmesi gibi bu binanın da değerlendirileceği yönünde müjdeler konuşulmuştu. Bu konuda çalışmaların da başlatıldığı edinilen bilgiler arasında yer alırken gözler atılacak adıma çevrilmişti.

 

 

SOSYAL MEDYADA YİNE GÜNDEM OLDU

Tekel binası her zaman olduğu gibi şu sıralar da yine sosyal medyanın gündemindeki yerini koruyor. Kentin estetiğinin çok konuşulduğu ve Zorluoğlu’nun kentte ciddi bir estetik çalışma başlattığı süreçte vatandaşlar da paylaştıkları mesajlar ile binanın haline dikkat çekmeye çalışıyor. Vanlı Nihat Hoca adıyla dikkat çeken hesaptan da konuyla ilgili bir mesaj paylaşılarak şu sözlerle konuya dikkat çekildi. “Van Kent Estetetik Kurulu’nda (inşallah böyle bir kurul vardır) üye olsaydım depremden bu yana şehrin göbeğindeki bu kahreden görüntüyü kapatmak için en azından bir branda çekilemsini önerere bütün kurul üyelerinin aklını alır belki kukula başkan bile olurdum”. Bu isim dışında kent duyarlılığı ile hoca ve onunla birlikte birçok ismin ve Van sevdalıların sürekli dile getirdiği Tekel binası için çalışma yapılması istenildi.

 

 

 İşte yapılan o paylaşımlardan bir kaçı:

- Van Kent Estetik Kurulunda (inşallah böyle bir kurul vardır) üye olsaydım, depremden bu yana şehrin göbeğindeki bu kahreden görüntüyü kapatmak için en azından bir branda çekilmesini önererek bütün kurul üyelerini aklını alırdım.

- Eski tekel binası bitişiğindeki bu kötü yapıyı da yıkarsanız kent estetiği adına çok isabetli olur.

- Van’ın tarihi binası olduğu kadar şu anda Van’a yakışmayan tekel binası için artık adım atılacak mı? Yoksa mimarisini çizen ve binayı yapan mı gelmemeli?

- Tekel binası tarihi ve güzel bir bina ancak kapıya kepenk takmak nedir, afişler asmak nedir, hele arkadaki o yıkık, kötü görüntü nedir? Yakışmıyor sana Van. Yakışmıyor size ey yetkililer.

 

 

BİNANIN SAHİBİ DE ÇIKMIŞTI!

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Van’ın tarihi yapılarından biri olan Tekel binasının ve bulunduğu arazinin sahibi de 3 yıl önce ortaya çıkmıştı. Yine gazetemizin bulduğu ve özel haber olarak servis ettiği haberde bina ve bulunduğu alan için yıllarca hukuk mücadelesi veren Aslan ailesinin mensubu Nesih Aslan, Tekel binasının sahibi olduğunu açıklamıştı. 10 yılı aşkın bir süre mücadele verdiği o dönemde ifade eden Aslan, ilk iş olarak da tarihi binanın arka tarafında kalan ve Van’ın ayıbı haline gelen binayı yıkmakla başlamıştı.

 

 

KÜLTÜR MERKEZİ VE KAFE OLACAK MI?

Tekel binasının ve arsasının sahibi olduğunu söyleyen Nesih Aslan son olarak bir dergiye yaptığı açıklamada, tekel binasını Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi ve kafe yapacaklarını söylemişti. 2017 yılının ortalarında bu söylemiyle gündeme gelen Aslan, Cumhuriyet Caddesi’ndeki 67 yıllık tarihi tekel binası kültür merkezi ve kafe olarak hizmet vereceğini belirtmiş, Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü, binanın sit alanına girdiğini ancak kullanım hakkının kendisinde olduğunu ifade etmişti.

 

 

CAN: VALİ SORUNA EL ATMALI

Yaşanan tüm bu gelişmeleri bizde Gazeteniz Şehrivan olarak Vanlılara sorduk. Tekel binasının değişim ve dönüşümü konusunda adım atılması gerektiğini belirten Vanlılar bu konuda Vali Murat Zorluoğlu’na da çok güveniyor. Emir Sait Can adlı vatandaş, “Tekel binası güzel ve tarihi bir bina. Ancak Van’ın en prestijli caddelerinden bir tanesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan binanın görünüşü böyle olmamalı. Afişler asılmış, seyyarlar önünde iş yapıyor, arkası zaten yıkılmış kalmış. Böyle bir bina ne Cumhuriyet Caddesine ne de Van’a yakışır. Acilen Van Valisinin bu işe bir el atması gerekiyor. Valimizi görüyor ve okuyoruz. Bu konulara çok duyarlı davranıyor. Bu yüzden bu soruna da el atmalı.” Şeklinde konuştu.

 

 

ÖZGÜR: ARTIK BİR ŞEYLER YAPILMALI

Tekel binası çevre esnafından Hakan Özgür’de kötü görüntüden rahatsız olduklarını söyledi. Özgür şöyle konuştu: “Yetkililer ne yazık ki tekel binasına bir şey yapmaktan rahatsız. Bir ara bir sahibi çıktı ve hatta burası kafe olacak dedi. Ancak o zamandan sonra hiçbir şey yapılmadı. Bu şehrin canlılığa, morale ihtiyacı var. Özelliği olan binanın bu şekilde kalmaması gerekiyor. Kafe mi olacak başka bir şey mi yapılacak bilmiyorum ama bu sorun düzeltilmeli. Daha önce arkadaki yapılar yıkıldı ancak halen bir kısmı duruyor. Artık tamamı için bir çalışma yapılmalı. Bu tarihi bina güzel bir şekilde değerlendirilerek sahip çıkılmalı.”

 

 

KİMSE SAHİP ÇIKMIYOR!

Vatandaştan Hakkı Arden de tarihi binanın istenildiği görüntüsüne ve bir mekan olması gerektiğini söyledi. Arden, “Birçok şehirde bu şekilde tarihi binalar var. İnsan buralara gittiği zaman çok güzel duygular yaşıyor ve mekanın güzelliğine bayılıyor. Bizde ise kötü görüntüsüne bayılıyoruz, hiçbir şey yapılmamasına üzülüyoruz. Bu kadar güzel tarihi bir bina var Van’da ve buna hiç kimse sahip çıkmıyor. Çok yazık. Ben Muğlalıyım. Bizde merkezi yerde böyle güzel bir tarihi bina olmuş olsaydı kesinlikle çok farklı olurdu. Umarım sonunda bir çalışma yapılır ve bina hakkettiği yere gelir.” İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim