Daha İyi Yargı Derneği’nin, “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” adlı önemli bir toplantısı iş ve hukuk dünyasının önemli temsilcilerinin katılımıyla Van’da gerçekleşti.

ÖNEMLİ İSİMLER VAN’DA BULUŞTU, VAN SORUNLARI TOPLANTIYA DAMGA VURDU

DOĞUSİFED, Ekonomi Gazetesi ile Daha İyi Yargı Derneği tarafından Türkiye’nin ve Van’ın önde gelen iş insanları ile hukukçularının bir araya geldiği ‘Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları’ adlı panel düzenlendi. Ekonomi ve hukuk dünyasının önemli isimleri iş ve hukuk dünyasına anlatmak için Van’da buluşurken, ekonomi ve hukuk buluşmalarının temel konusu olan yargı reformuna, Van’dan itibaren “sivil anayasa” da eklendi. Programın ‘İş ve Hukuk Dünyasının Beklentileri ve Önerileri’ kısmında konuşan DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve Van Baro Başkanı Sinan Özaraz; Van’da yaşanan sorun ve sıkıntılara değinerek çözüm önerilerinde bulundu.

KANDAŞOĞLUNDAN FLAŞ ÇIKIŞLAR

Çok sayıda iş insanı ve hukukçunun bir araya geldiği programda, sosyo-ekonomik gelişmişlikte Türkiye sıralamasında sonlarda yer alan Van ile ilgili sorunlar dile getirilirken Kandaşoğlu, kentin iş dünyasının çok büyük yük altında olduğunu söyledi. Ülkede en büyük çileyi çeken kesimin Van ve bölgedeki iş insanları olduğuna değinen Kandaşoğlu, “Bu ülke 29 Ekim’de 100. yılını kutlayacak. Ama 100 yıldır bu bölge hep ağlıyor, sızlıyor, hep sorun ve sıkıntı yaşıyor.” dedi. Kandaşoğlu kronik sorunlara değinirken yetki verilmesi halinde kentin sorunlarını 6 ayda çözebileceğini söyledi.

KANDAŞOĞLU: BU ÜLKEDE EN FAZLA ÇİLE ÇEKEN BU BÖLGENİN İNSANLARIDIR

Programda konuşan Van Ticaret ve Sanayi İş Dünyası Derneği (VATSO) Zahir Kandaşoğlu, Van’da yaşanan sorunlara değinerek, “Bu ülkede en fazla çile çeken bu bölgenin insanlarıdır. Bizleriz. Biz tatile gitmeyiz. Bu ilde yaşayan hiçbir iş insanı tatile gitmez. Bu bölgede yaşayan insanların işi gücü gece gündüz çalışıp, ekmek için koşturmak. Buna rağmen bugün bu ülkede Van kalkınmışlıkta 76. sıradadır. Bu ülke 29 Ekim’de 100. yılını kutlayacak. Ama 100 yıldır bu bölge hep ağlıyor, sızlıyor, hep sorun ve sıkıntı yaşıyor. Bu salonda şu an 300 iş insanı var. Hepsini tanıyorum. Hepsiyle çalıştım. Van’da bir tane holding var mı? Bir tanesi 100 milyonluk ithalat veya ihracat yapabildi mi? Biz hizmetkârız” ifadelerini kullandı.

Sabah namazına giden imama silahlı saldırı! Sabah namazına giden imama silahlı saldırı!

“BİZ EN ALT SEVİYEDE ÇALIŞAN İNSANLARIZ”

Kandaşoğlu, “Batı’daki iş insanları ithalat-ihracat yaparlar. Yurt dışındaki bütün gezilerde Batı’daki iş insanları katılım sağlar. Biz hiçbir listede yokuz. Biz en alt seviyede çalışan insanlarız. Bunun yıllardır acısını çekiyoruz. Bu ülkede en zor şartlar altında yaşayanlar bizleriz. Bizim sorunlarımız çok fazla. Van cazibe merkezidir. Urartu döneminde de öyleydi şimdi de öyle. Dünyanın güneşi Van’dadır. Kaç tane Vanlı iş insanı güneş enerji sistemini kurabildi? Bu bölgedeki HES’ler, GES’ler kuran kaç tane Vanlı var? Bu ilin bütün sorunlarını 6 ayda çözebilirim. Yeter ki bir yetkim olsun” dedi.

BAŞKAN KANDAŞOĞLU HEM DERT YANDI HEM DE SİTEM ETTİ!

Başkan Kandaşoğlu, kalifiyeli elemanların Van’da durmadığını belirterek, “Kalifiyeli eleman Van’a geliyor. Bakıyor ki 81 ilin havaalanı 5 yıldızlı otel gibi. Van’daki bir otogar gibi. Neden il dışından geldiğini daha şehre adım atar atmaz düşünüyor? Otobüsle gelen Van’ın otogarına bakıyor. Bütün ülkedeki il ve ilçelerin otogarları 5 yıldızlı otel gibi. Türkiye’de ilk şehirlerarası otobüs firması da Van’da kuruldu. Bütün otobüs firmalarımızın hepsi teknolojiye ayak uydurup ona göre yatırımlar yapıyor. Van’a gelen 2 saatte merkeze geçemiyor. Her yerde trafik kapalı. Bunları gören kalifiyeli eleman akşam Van’da kalıyor, sabah bir bahane bulup tekrar memleketine gidiyor” diye aktardı.

ERBAY: BÖLGENİN İMKÂN VE İMTİYAZLARINDAN YETERİNCE İSTİFADE EDEMİYORUZ

Programda konuşan DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, Kuzey Demiryolu Hattı’ndan söz ederek, “Bölgenin imkân ve imtiyazlarından yeterince istifade edemiyoruz. Lokal sorunlarımız elbette karşılık buluyor fakat bölgesel kalkınmayı etkileyecek sorunların karşılık bulmadığını buna da bir anlam veremediğimizi söylemek istiyorum. Cumhuriyet döneminde demiryolu hattını döşemişiz ama yıllardır bütün Van halkının yerel ve bölgesel kalkınmanın ana unsuru olan lojistik anlamında bizi dünyayla rekabet edecek hale getirecek vagonumuzu feribota mahkûm etmişler. Uzak Doğu’dan gelen tren Van Gölü’ne geliyor. Buradan feribotla geçiş geliyor. Denizcilik İşletmesi ekstra bir ücret istiyor. Yerel ve bölgesel kalkınma için lojistik anlamda rekabet edebilmemiz için demiryolunun kesintisiz olmasını talep ediyoruz. Tatvan’dan sonra Van Gölü’nün batısından sonra Akdeniz’e ve Karadeniz’e ilaveten 2 tane büyük devlet yatırımıyla bağlanmak istiyoruz. Tüm dünyayla rekabet etmek istiyoruz” diye konuştu.

BAŞKAN ERBAY GELİNCİK SINIR KAPISININ AÇILMASI TALEBİNDE BULUNDU

Gelincik Sınır Kapısı’nın bir an önce açılması gerektiğine dikkat çeken Erbay, “Van önümüzdeki 50 yıllık nüfus projeksiyonunda gelecek vadeden 10 il arasında girmiş bir kent fakat İran’ın imkânlarından istifade edemiyoruz. İran bizim için iyi bir potansiyel. Mevcut sınır kapılarının şartlarının iyileştirilmesini talep ediyoruz. Yeni sınır kapılarının açılması elzemdir. Başkale ilçesindeki Gelincik Sınır Kapısı’nın bir an önce açılması lazım. Bu sınır kapısı, Başkale ve Van için can suyu olacaktır. Çilli ve diğer sınır kapılarının da açılması lazım. Türkiye’de en genç nüfusa sahibiz, işsizlikte de en son sıralardayız” dedi.

BAŞKAN ÖZARAZ VAN’IN HUKUKİ SORUNLARINI ELE ALDI

Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları adlı programda konuşan Van Baro Başkanı Sinan Özaraz, “Akış Van üzerinde olmasına rağmen İran Konsolosluğu Erzurum’da ise burada ciddi bir sorun vardır. Eğer Muş, Bitlis ve birçok ilin idari anlamda yargılanması Van üzerinden yapılıp Bölge İdare Mahkemesi Erzurum’da açılıyorsa Van’da yaklaşım anlamda ekonomik bir yaklaşım vardır. Bu sadece ekonomik de değildir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ