Cezaevlerinde yaşanan çocuk istismarı Van'da protesto edildi. Türkiye ve Van'daki cezaevlerinde yaşanan çocuklara yönelik cinsel istismar, taciz ve kötü muamele Van M Tipi cezaevi önünde yapılan basın açıklaması ve oturma eylemi ile protesto edildi.

 

Van M Tipi cezaevlerinde kalan çocuklara yönelik cinsel istismar, taciz ve kötü muameleyle ilgili DBP-HDP Van İl Teşkilatları, TUYAD-DER, GÖÇ-DER, MEYA-DER, Barış Anneleri Meclisi tarafından yapılan ortak basın açıklamasıyla protesto edildi. “Çocuk cezaevleri kapatılsın" yazılı pankartın açıldığı açıklamaya HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, HDP Van İl Eş Başkanları Derya Havya, Veysi Dilekçi, DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, kurum temsilcileri ve yaklaşık bin kişi katıldı. Açıklama nedeniyle polis çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

 

‘AKP'NİN GERÇEK YÜZÜ ORTAYA ÇIKTI’

Basın açıklamasını yapan HDP Van İl Eş Başkanı Derya Havya, AK Parti hükümetinin gerçek yüzünün bir kez daha ortaya çıktığını ifade ederek, “Çocuk tutsak R.K. Hakkâri Emniyet Müdürlüğü'nde kaldığı 5 günlük gözaltı sürecinde ayakta tutma, başını duvara vurma, elektrik verilen diğer tutsaklarının seslerini dinletme, hakarete ve ağır küfürlere maruz kalma gibi işkencelerle karşılaşmıştır. Aktarımına göre hakkında hiçbir delil olmamasına rağmen DAİŞ çetesine katılmak amacıyla Gever'e gelen bir kişiye saldırdığı gerekçesiyle hapiste tutulmakta.Çocuk tutsak G.S.'ye Hakkari Emniyet Müdürlüğü'nde kaldığı 4 günlük gözaltı sürecinde başta genital bölgelerine elektrik verme, yumurtalıklarını sıkma, kaba dayak, ağır hakaretlere maruz kalma, aç bırakma gibi yöntemlerle ağır işkence yapılmış. İşkenceler nedeniyle yapılan suçlamaları kabul etmek zorunda kalmış. İdrarından kan akmasına rağmen herhangi bir sağlık hizmeti almamış, işkence raporlara geçmemiştir. Uykusuzluk şikâyetiyle gittiği doktor tarafından ruh sağlığı yerinde olmadığı gerekçesiyle Elazığ'a sevk edilmiş, bu durum alay konusu yapılmıştır. Elazığ'da bir ay boyunca tek kişilik hücrede bırakılmış.Görüşülen beş çocuk tutsak da berberlik kursuna ve diş muayenesine gittiklerinde burada çalışan cezaevi görevlilerin kendilerini DAİŞ'e ve Hizbullah'a katılmak, destekte bulunmak için ikna etmeye çalıştığını söyledi. Buradaki görevlilerin 'Bu dava boş dava! Gelin İslam davasına, DAİŞ'e katılın.' Dediklerini aktardılar. Elazığ'a sevk edilen G.K. da orada imam olduğunu söyleyen bir kişinin kendisine DAİŞ'e destek vermesi için telkinde bulunduğunu söyledi. Dış muayeneye ve duruşmalara giderken askerler tarafından yoğun hakaretlere ve tehditlere maruz bırakılmış, giriş ve çıkışlarda çıplak aramadan geçirilmekteler. Havalandırma, gazete okuma, TV izleme gibi en basit haklarından gerektiği gibi yararlanamamaktalar." Dedi.

 

‘İKTİDARIN GÖZÜNÜ KAN BÜRÜMÜŞ’

Konuşmasında AK Parti Hükümetinin en kirli politikalarını bilhassa çocuk ve kadın siyasi tutsaklar üstünde uyguladığını ifade eden Havya, Bu politikaların en vahşi şekilde uygulandığı yerlerden birinin de Van olduğunu söyledi. Demokratik protestolara katılan vatandaşları tutuklayıp işkence eden kolluk kuvvetlerinin AK Parti iktidarında hep korunduğunu hatırlatan Havya, “Aynı uygulamalar ve politikalar cezaevlerinde de devam etmektedir. Daha önce cezaevlerindeki DAİŞ çetelerini serbest bırakan AKP'yi ölmek üzere olan siyasi tutsakları serbest bırakmaktan alıkoyan işte toplumun kendisinden olmayan geri kalanına duyduğu kin ve nefrettir. Ne yazık ki bu nefret AKP'nin binlerce insanı Suriye ve Irak'taki çetelere, DAİŞ'e katılmalarını teşvik edecek düzeye getirmiştir. Zira görüştüğümüz tüm çocukların ifadeleri göstermektedir ki cezaevlerinde tutuklu ve mahkûmların DAİŞ'e, cihatçılara katılmalarını teşvik ve organze eden bir yapılanma vardır. Bu yapılanma Van'la sınırlı olmayıp diğer bölgelerde de mevcuttur. Bugün çocuklara uygulanan muameleler yetmezmiş gibi İç Güvenlik Yasa Tasarısıyla faşizmi hayata geçirmek isteyen AKP iktidarının gözünü kan bürümüştür. DAİŞ'e verdiği destek yedi düvelde bilinirken cezaevlerini bu amaçla kullanan AKP'yi uyarıyoruz. Çocuklarımıza yapılan işkence ve cinsel istismar aşağılıkça bir eylemdir. Eğer bu alçaklığa, namussuzluğa ortak olmak istemiyorsanız bir an önce sorumluları ortaya çıkarıp, cezalandırın. Biz başta Uluslar arası İşkenceyi Önleme Örgütü, İç Güvenlik Yasa Tasarısına sessiz kalan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu, tüm sivil toplum kuruluşları ile demokratik kamuoyunu bu uygulamalar karşısında ses vermeye çağırıyoruz." Diye konuştu. Basın açıklamasının ardından toplanan kalabalık oturma eylemi yaparak Van M Tipi cezaevinde çocuklara yönelik işlenen suçları protesto etti.


ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim