Ömer Faruk TOKTAŞ-Şehrivan


 

Van’da yükselen önemli yatırımlardan biri olan Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi’nin açılışına kısa bir süre kala Van’ın Fuar anlamındaki tanıtım yüzü olan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, merkeze dair önemli müjdeler verdi. Burada yılda en az 5 sektörel fuar ile faaliyet göstereceklerini belirten Güler, Van’ın merakla beklediği kitap fuarının da bu yıl yeni merkezde yapılacağı müjdesini vererek, bu fuarın Van’a ciddi bir farkındalık katacağını belirtti.

İlimizde daha önce düzenlenen birçok fuara öncülük eden ve yatırımcıların tercihleri arasına Van’ı sokmak için büyük çaba sarf eden Ajans Asya Fuarcılık Organizasyon San. Tic. Ltd. Şti. yetkilileri yapımı devam edenTuşba Fuar ve Kongre Merkezi’ni açılmasına kısa bir süre kala basın mensupları ile birlikte dolaştı. Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, yapımı devam edenTuşba Fuar ve Kongre Merkezi’nin şu an ne aşamada olduğu, faaliyete girdikten sonraki ilk dönemlerde nasıl bir fuar takviminin takip edileceği konusunda bilgilendirme yapan Güler; “Şimdiye kadar inatla ve ısrarla halı saha çadır demeden devam ettirdiğimiz fuarlarımızı 2014 yılı içerisinde yeni fuar merkezinde uluslar arası standartlarda daha profesyonel fuarlar yapma çabası içinde olacağız.”

AMAÇ FUARLARI MARKALAŞTIRMAK

Amaçlarının bölgede yapılan fuarları markalaştırmak olduğunu belirten Güler, bu kapsamda birçok ziyaretçiyi ve katılımcı firmayı Van’a çekmek için çaba sarf ettiklerini belirtti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Güler “Amacımız bölgede yaptığımız fuarları markalaştırarak ulusal ve uluslar arası arenada söz sahibi olmak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktır. Bu başarıldığında kalkınma, sanayi, ticaret, turizm, istihdam gibi alanlarda pozitif katkı sunulacaktır.” İfadelerini kullandı.

‘İLİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK’

Yapımı devam fuar ve kongre merkezinin ilin kaderini değiştireceğine inandıklarını belirten Güler “Fuarlar; ülkelerin ekonomilerini canlandıran, sektörleri geliştiren, tanıtımlarına katkı sunan büyük organizasyonlardır. İlimiz ilk kez fuarlar ile 1993 yılında tanıştı. Ve geçen zaman içerisinde, ilimizde 50’ye yakın fuar düzenlendi. Bu yıl faaliyete girecek olan Van Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi ile birlikte fuarların ilimizin ve bölgemizin kaderini değiştireceğine inanıyoruz. Fuarlar; hem ticaret, hem de tanıtım amaçlı organizasyonlardır. Katılan firmaların gövde gösterisi yaptıkları, yeni teknolojilerini sergiledikleri, piyasada varlıklarını, güçlerini gösterebildikleri ve vazgeçemedikleri önemli organizasyonlardır. Bunun içindir ki fuarların yapıldığı il, bölge ve ülkeler belli bir gelişmişlik seviyesine veya bulunduğu bölgede büyük bir potansiyele sahip olur. İlimiz ve bölgemiz sanayileşme açısından çok gelişmiş bir seviyede değildir. Ancak bulunduğumuz bölge büyük, bakir pazar potansiyeline sahiptir. Aynı zamanda ilimizin hem coğrafik olarak bölge illerine hitap edecek bir konumda olması, hem de Türkiye’nin doğusundaki komşu ülke pazarlarına ve Ortadoğu’ya açılan kapı konumunda olması ilimize son derece stratejik bir görev yüklemektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında ve günümüzde en büyük tanıtım ve kalkınma hamlelerinin fuarlar aracılığı ile olduğunu düşündüğümüzde ilimizde organize edilecek fuarların önemini daha iyi kavramış olacağız. Ajans Asya Fuarcılık olarak şimdiye kadar inatla ve ısrarla halı saha çadır demeden devam ettirdiğimiz fuarlarımızı 2014 yılı içerisinde yeni fuar merkezinde uluslar arası standartlarda daha profesyonel fuarlar yapma çabası içinde olacağız.” Dedi.

‘MARKA FUARLAR KAZANDIRACAĞIZ’

İlk aşamadaki fuar takvimini basın mensupları ile paylaşan Güler “Amacımız bölgede yaptığımız fuarları markalaştırarak ulusal ve uluslar arası arenada söz sahibi olmak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktır. Bu başarıldığında kalkınma, sanayi, ticaret, turizm, istihdam gibi alanlarda pozitif katkı sunulacaktır. Bizler kısa vadede ilimizde her yıl düzenli olarak en az 5 fuar düzenleyerek bölgede fuar merkezi olma çabası içerisinde olacağız, bunun yanı sıra kongreler düzenleyerek, ilimizi kongre de söz sahibi bir konuma getirme çabası içinde olacağız. Orta vadede daha büyük daha profesyonel ve daha geniş kapsamlı marka fuarlar ve uluslar arası kongreler düzenleyerek uluslar arası arenada söz sahibi olmak, uzun vadede ilimizi ve bölgemizi ülkenin fuar ve kongre merkezi haline getirmek arzusundayız. 2014 yılı içerisinde organize edilecek olan fuarlar ile hedefimize ulaşmak için önemli bir yol katletmiş olacağız. Çünkü yeni açılacak olan Fuar ve Kongre Merkezi sayesinde bundan sonraki fuarlara yeni bir görev yüklenmiş olacaktır. 4- 7 Eylül tarihleri arasında; 5. Van İnşaat Yapı ve İş Makineleri Fuarı ve 1.Belediye Ekipmanları ve Kent Mobilyaları Fuarı ile maratonumuza start veriyoruz. Bu fuarlarımız Van’daki ve bölgedeki inşaat sektöründe yaşanan daralmayı giderecektir. Özellikle İran ve Irak pazarlarında yaptığımız çalışmalar ve getireceğimiz ziyaretçi ve katılımcı firmalar ile bölgedeki inşaat sektörüne canlılık getireceğine inanıyoruz.” Diyerek ekledi.

‘BİRÇOK DAVETTE BULUNDUK’

Komşu ülkelerin çoğuna fuarlar için davet gönderdiklerini belirten Güler “Yine 18/21 Eylül tarihleri arasında çok önemsediğimiz ve gelecekte en umutlu olduğumuz fuarlarımızdan biri olan 5. Van Denizi Seyahat ve Turizm Fuarı’nı organize edeceğiz. Bu fuarın ilimiz ve bölgemiz açısından önemi aşikârdır. İlimizin ve bölgemizin tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerinin dünyaya tanıtılması açısından son derece önemli bir etkinlik olacaktır. Bu konunun önemini anlamış olan Sayın Valimiz tüm il valiliklerine birer yazı yazarak bölgemizde tek olan turizm fuarımızın önemi ve katılımları hususunda bilgilendirmiştir. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığımızın turizm fuarımızı önemseyip desteklemeleri bizler için son derece önem arz etmektedir. Bu hususta Tüm il Kültür ve Turizm Müdürlüklerine, ilgili kurum ve kuruluşlara, Turizm Dernek ve birlikleri ile önemli sektör temsilcilerine bakanlığımız nezdinde birer davet gönderilmiştir. Aynı zamanda yine Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından İran, Irak, Gürcistan, Nahçivan, ve Azerbaycan’a fuarımıza katılımları konusunda davet mektubu yazılmıştır. Yakın bir zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı bir ekip Van ilimizi ziyaret ederek, çalışmalarımızı yerinde inceleyeceklerdir. Firma olarak yaptığımız çalışmalar neticesinde Doğu Anadolu Bölgemiz başta olmak üzere komşu ülkelerimizde yaptığımız çalışmalar neticesinde çok sayıda katılımcı ve ziyaretçi getirmeyi planlamaktayız. 15 – 19 Ekim tarihleri arasında eş zamanlı organize edilecek olan 21. Van Asya İpekyolu Sanayi Ticaret ve Tedarikçileri Fuarı ve 4.Van Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı bölgemiz için son derece önemli fuarlardır.” İfadelerini kullandı.

VAN FUAR VE KONGRE MERKEZİ OLSUN

Yenilenebilir Enerji Kaynakları fuarının ile farklı bir boyut kazandıracağını vurgulayan Güler “Hedefimiz Van Asya İpekyolu Fuarı’nı bölgenin tedarikçi fuarı haline getirip, bölge ticaretine katkı sunmaktır. Tarım ve Hayvancılığın bölgemizde geçim kaynağı olması, tarım teknolojilerinin bölge ile tanıştırılması, modern tarımın bölge içinde kullanılmasının sağlanması açısından Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarımız bölgemiz için önemli bir organizasyondur. Ekim ayı içerisinde bu yıl ilkini gerçekleştirmeyi planladığımız 2.Van Güneş Enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Fuarı yine gelecekte umutlu olduğumuz fuarlardan biridir. Van ilimiz ülkemizde Güneş ışınlarının en kaliteli alındığı 2’inci il konumunda olması hasebiyle bölge içinde yapılacak enerji alanındaki çalışmaların merkezi haline gelebilecek konumdadır. Dolayısıyla gelecekteki en büyük enerji kaynaklarından olacak olan Güneş enerjisi için mutlak bir sektörün oluşması kaçınılmazdır. Bu fuarımız başta ilimiz olmak üzere bölgemizde enerji sektörünün oluşumunda ön ayak olacaktır. Son olarak 3- 9 Kasım tarihleri arası organize edilecek olan 2’inci Van Kitap Fuarı daha çok sosyal sorumluluk kapsamında planlanan bir fuardır. Her yıl Mayıs ayında organize edilecek olan Van Kitap Fuarımız, bu yıl fuar merkezimizin açılışının gecikmesinden dolayı Kasım ayına ertelenmiştir. Bundan sonraki yıllar yine Mayıs ayı içinde organize edilecektir. Ajans Asya ve Fuarcılık olarak hedefimiz; Van ilimizi bir fuar ve kongre merkezi haline getirmektir. Bugüne kadar düzenlemiş olduğumuz 50'ye yakın fuarlara binlerce katılımcı firma ve milyonlarca ziyaretçi ile ilimize sanayi, ticaret, tanıtım, istihdam ve üretim alanında ciddi bir katkı sunduğumuza inanıyoruz.” Diye konuştu.

‘FUARDA ÇADIR ANLAYIŞINI GERİDE BIRAKTIK’

Fuarların ülke ve bölge ekonomisine çeşitli faydalar getirdiğini belirten Güler “Bu yıl organize edilecek fuarlar Van ekonomisinin rahat bir nefes almasına yardımcı olacaktır. İlimizde düzenlenecek olan fuarlar için binlerce katılımcı ve yüz binlerce ziyaretçi akın edecek. İran, ırak, Ermenistan, Nahçıvan, Azerbaycan gibi ülkelerden de yine yüzlerce firma ve binlerce misafiri ağırlamaya hazırlanıyoruz. Kısa bir süre sonra ilimizdeki tüm özel sektör firmaları bu fuarların nimetlerinden faydalanmaya başlayacaktır. İyi biliyoruz ki Tanıtmak, Tanınmak, Satışları arttırmak, Yeni ürün hizmetleri sunmak, Mevcut ve potansiyel hedef kitle ile yüz yüze iletişim sağlamak, Ticari işbirlikleri yapmak, Yeni iş olanakları yaratmak, Ülke, bölge ekonomisine canlılık getirmek gibi sayısız faydaları olan Fuarlar, ilimizde istenen düzeye gelmeye başlamıştır. Geçmiş yıllarda il dışından getirilen taşeron firmalara yaptırılan fuar geleneği, firmamızın sektöre girmesiyle değişmiş, daha kurumsal bir yapıya dönüşmüştür. Çadır anlayışından ve yılda bir kez düzenlenen fuarlardan sonra, kapalı mekâna geçmesi sağlanmış, fuar sayıları artırılmış fuarlara katılan firmaların güveni temin edilmiştir. İlimizin ve bölgemizin içinde bulunduğu şartlar göz önüne alındığı zaman, bu değişim süreci firmamız için kolay olmamıştır. Yarattığımız istihdam, ilin ekonomisine kattığımız fayda aşikârdır. Geldiğimiz nokta itibariyle yarattığımız işbirlikleri gerek yurt içinde ve gerekse bölge ülkelerinde oluşturduğumuz diyalog ve temsilcilikler aracılığı ile ilimize geri dönüşüm yaratmıştır.” Dedi.

‘VAN İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ’

Güler sözlerini noktalamadan önce“Evet, bizim bir hayalimiz var. Van ilimizi fuar ve kongre merkezi haline getirmek ilimizi ve bölgemizi ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan üst düzey bir merkez haline getirmektir. Bunun için elimizden gelen çaba ve gayretin en iyisini yaptığımıza inanıyor ve bu konuda daha çok çalışmamız gerektiğiniz biliyoruz. Ancak bu bir ekip işidir. Başta Van Valiliği ve Van Büyük Şehir Belediyesi, VANTSO, OSB, VATBO, başta olmak üzere tüm belediyeler, kamu kurum ve kuruluşlar, STK’lar ve firmalarımızın her fuarı bir kalkınma projesi gibi algılayarak aslı görevleri arasına alarak bu hedefin bir parçası olması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü her fuar yeni bir projedir. Ve her yeni proje bölge için can suyudur. Fuarlar yapıldığı bölgede ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin can damarıdır. Kısa süre sonra yukarıda saydığımız, Van ilimizin ekonomisine yön veren kamu kurum kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının da dâhil edildiği, “VAN İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ” Sloganı ile bir fuar komitesinin kurulacağını söylemek istiyorum. Bu komite ile ilimizde yapılacak fuarlar markalaşacak, güç birliği ile Marka bir şehir olma yolunda hızlı ve emin adımlarla yürüyeceğiz. Bu yolda bizlere katkı sunan, destek veren tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, firmalarımıza, basınımıza, halkımıza ve tabi fuarların kaliteli geçmesi için gece gündüz demeden çalışan fedakâr ekip arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim