Geçtiğimiz dönem yaptığı başarılı hizmetlerle Özalp ve Vanlıların gönlünde taht kuran eski Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, sürpriz yaparak HDP’den Van Milletvekilliği için başvuru yaptı. Başvuruda konuşan Durmaz, tek çarenin Halkların Demokratik Partisi olduğunu söyleyerek, “Ben bütün özgeçmişimle insan gibi yaşamak ve yaşatmak için, yaptıklarım ve yapamadıklarımla bugün Van ilimizde HDP için aday adaylığı başvurumu yaptım. Takdir siz değerli halkımızın ve partimizindir.” Dedi.

 

Özalp’te bir dönem Belediye Başkanlığı yapan ve tüm Özalp halkının gönlünde taht kuran efsane Başkan Murat Durmaz Van’dan HDP milletvekilliği aday adaylığı için başvuru yaptı. Öğle saatlerinde HDP İl Başkanlığına gelerek başvuru formunu komisyona teslim eden Durmaz, ardından ofisinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Durmaz, “Türkiye'nin dört bir yerinde yaşayan bütün halklar mevcut sistemin tıkandığını, mevcut iktidarın gelinen noktada demokrasi adına bir arpa boyu yol ilerlemediğini, tek çarenin halkların demokratik partisi olduğunu ve bu partinin din, dil, ırk ayrımı yapmadan eşitliği savunan ve merkezi yönetimin vesayetini hissettirmeden yerelde özerk kararlar alarak demokrasiyi hedeflediğini Türkiye'de yaşayan Türkiye halkları çok çok iyi biliyor.” Dedi.

 

DURMAZ: FELSEFE YAPMANIN ANLAMI YOK

HDP’nin herkes tarafından iyi bilindiğini söyleyen Durmaz, “Geçmiş tarihten bu günümüze baktığımızda faili belli ama meçhul cinayetlere kurban giden, köyleri boşaltılan asit kuyularına atılan, zindanlarda çürütülen, işkence tezgâhlarında geçirilen, toplu mezarlara gömülen ve en önemlisi kendi dili konuşturulmayan bu halk inanın ki bizden ve sizden çok çok iyi biliyor. Emek vermiş, bedel vermiş bu halk yürüdüğü yolda çizgisinin ne olduğunu, hedefinin ne olduğunu, örgütlenme şeklinin ne olduğunu bizden, sizden iyi biliyor. Şimdi kalkıp kendi evladını kurban veren bu halka karşı Nazım Hikmet'i kıskandıran sihirli sözcükler dökülmeyecek ağzımdan. Demagoji ve felsefe yapmanın anlamı yoktur. İnanın ki bu halk her şeyi bilen ve bunu yaşayarak öğrenen bir halktır. Bu açıdan felsefe yapıp ukalalık yapmanın hiç bir anlamı yoktur. Ben gerek halk içinde gerek basın gözünde gerekse de kamuoyu nezdinde bir hizmet adamı olarak görülmekteyim. Evet ben bir hizmet adamıyım bir köyü bir beldeye, bir ilçeyi ise bir ile dönüştürebilecek yeteneğe sahibim. Bunun tecrübesini geçmiş dönemde yaşadığım belediye başkanlığı görevinde öğrendim ve bildim. Peki, bu yeterli midir? Altını çizerek söylüyorum arkadaşlar yeterli değildir bir ilçeyi Dubai gibi bir şehre çevirebilirsiniz ama içinde farklılıklar olmazsa, inanç özgürlükleri olmazsa, herkes kendi anadilini rahatlıkla konuşmazsa, demokrasi olmazsa özgünlükler ve özgürlükler olmazsa o ilin, o ilçenin, o köyün, o mezranın, o sokağın ve o mahallenin, hiç bir anlamı ve hiç bir kıymeti yoktur.” Dedi.

 

DURMAZ: BAĞLILIĞIM DEVAM EDECEK

İnsan gibi yaşamak ve yaşatmak için HDP’den aday adayı olduğunu söyleyen Durmaz, “Ben bütün özgeçmişimle insan gibi yaşamak için ve yaşatmak için, yaptıklarım ve yapamadıklarımla bugün Van ilimizde HDP için aday adaylığı başvurumu yaptım. Taktir siz değerli halkımızın ve partimizindir. Karar ne olursa olsun davaya ve önderliğe bağlılığımın duruşunu hiç bir zaman bozmayacaktır. Kadın özgürlüğüne önem veren ve bütün etnik kökene sahip olan, azınlık ve çoğunlukta olan halklarımızı bir arada tutabilecek, özgür ve eşit bir şekilde yaşatabilecek farklılıkların yönetim biçimini esas alan aday adayı arkadaşlarımı can-ı gönülden tebrik ediyorum, bu ulusal mücadelede kendilerine başarılar diliyorum.” Dedi.

 

DURMAZ: HALKIN TALEPLERİNİ MECLİSE TAŞIYACAĞIM

Bir gazetecinin ‘Van’a neler  katacaksınız’ sorusunu cevaplayan Durmaz, “Halkın talepleri ve partimizin öncülüğü konusunda bizlerde halkın taleplerini yerelden alarak Meclis’e taşımayı planlıyoruz. Şimdi kalkıp da kafanıza göre bir şey söyleyemezsiniz. Sonuçta burada anadili konuşturulmayan bir halk var, bir sorun var. Anadilde eğitim için Anayasal güvence bağlanmayan bir sorunla karşı karşıyayız. Bunu temelde halkın vereceği kararlar doğrultusunda meclise taşıyıp Van'ımızı, ilimizi ve bütün Kürdistan ve Türkiye halklarını temsil etmeyi düşünüyorum.” Dedi.

 

DURMAZ: ÖZGÜRLÜKLER OLMADAN GÜZELLİKLERİN ANLAMI YOK

Özgürlükler olmadan güzelliklerin bir anlamı olmadığını ifade eden Durmaz, “Şimdi bir ilde bir ilçede kominal bir yaşam olmazsa, kararlar yerelden alınıp merkezde dile getirilmezse, herkes öz yönetimi ile kendi kendini yönetmese inanın ki hiçbir şeyin kıymeti yoktur. İktidar partilerinin aday adayları veya milletvekilleri bunu söylemiş olabilirler sonuçta 15 yıllık bir iktidar ile karşı karşıyayız gelinen nokta ortadadır. Daha özgür olmamış bir halk yol, su, kanalizasyon uğraşamaz. Bir laf vardır. Hasretlik bağında gül olacağıma özgürlük dağında diken olurum daha iyidir. Burasını güzelliklerle çevirirsiniz ama özgürlükler olmazsa hiç bir anlamı yoktur.” Dedi.

 

DURMAZ: BARAJLARI YIKIP GEÇECEĞİZ

Durmaz HDP’nin barajı aşıp aşmayacağı sorusuna ise şöyle cevap verdi: “Biz barajları yıkıp geçeceğiz. Tüm barajları aşacağız. Barajı aşamazsak bunun tek sorumlusu günahı da, vebali de AKP iktidarının boynunadır. 80 darbesinin önümüze bıraktığı yüzde 10 barajını bugün yıllarca iktidarda olan parti dilinden demokrasiyi eksik etmez iken bugün seçim barajını kaldıramayarak Kürtlerin oylarını ve Kürt milletvekili avcılığına ve hırsızlığına soyunmuştur. Bunun günahı da vebali de AKP iktidarının boynunadır.


ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim