7 Haziran’da kurulacak olası bir koalisyon hükümeti hesapları yapılmaya devam ederken HDP lideri Selahattin Demirtaş’ın AK Parti dışında CHP ve MHP ile ittifak yapabileceği konusu ses getirmişti. CHP seçim öncesi böyle bir teklife ‘olumlu’ ya da ‘olumsuz’ cevap vermezken CHP Van adayı Kartal şimdiden; “Ben CHP-HDP’nin koalisyon yapmasını son derece olumlu görüyorum. Çünkü CHP demokrasinin kendisi, HDP demokrasinin ürünü o zaman demokrasinin ürünü olan iki partinin koalisyon yapması oldukça doğaldır.” Dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Adayı Nadir Kartal Van’ın yerel ve ulusal basınıyla kahvaltıda bir araya geldi. Bak Hele Bak Kahvaltı Salonu’nda basınla bir araya gelen Kartal’a, CHP Van İl Başkanı İlkay Gökdere eşlik etti. Toplantıda açıklamalarda bulunan Nadir Kartal siyasette gömlek değiştirmediğini, genel merkezden gelen teklif üzerine yeni CHP’de yer aldığını söyledi. Basın mensuplarının seçim sonrası koalisyon olur mu sorusu üzerine; “Ben CHP-HDP’nin koalisyon yapmasını son derece olumlu görüyorum. Çünkü CHP demokrasinin kendisi, HDP demokrasinin ürünü o zaman demokrasinin ürünü olan iki partinin koalisyon yapması oldukça doğaldır.” Dedi. Seçim barajı hakkında da açıklamalarda bulunan Nadir Kartal yüzde 10’luk seçim barajının, demokrasi ve insanlık suçu olduğunu ifade etti.

 

KARTAL: VAN’IN SORUNLARINI İYİ BİLİYORUM

Van’ın sorunlarını 1974 yılından bu yana kendine göre iyi bildiğini dile getiren Nadir Kartal şöyle devam etti: “Siyaset hocam iyi bir siyasetçiydi, usta bir siyasetçiydi, ben siyaseti ondan öğrendim. Ben dürüstlüğü ondan öğrendim. Bu usta siyasetçi babam Kinyas Kartal’dır. Ben babamın hem oğlu hem de 1974’ten sonra siyaset arkadaşıydım. 1974 yılında Adalet Partisi’nin İl Başkanı olarak göreve başladım. Bu ihtilal yılına kadar sürdü. Biz bütün köylere o günün şartlarına göre yol götürdük, ama biz hiçbir zaman yolsuzluğa bulaşmadık. Ben böyle bir ailenin çocuğuyum. Benim de çocuklarım var, çocuklarımın yatak odalarında para sayma makinaları, kasaları yok. Benim çocuklarımın yatak odalarında ders kitapları var. Ders kitapları olmuştur. Ben böyle bir ailenin çocuğuyum. Bunu söylememin nedeni ise, bu yolsuzluklara bulaşmış olan kişiler adalet önünde aklanmış olsalardı, söyleyecek bir lafım yoktu. Ama bunlar adalet önünde değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde parmak hesabıyla sözüm ona aklanmışlardır. Bu aklanma değil, burada suçlu olan adalet mekanizması değil, suçlu olan bunları adalet mekanizmasına götürmeyenlerdir.”

 

“TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN HAKKI VAR”

Hesapsız, kitapsız bir iktidarın dümen suyuna kapıldıklarını söyleyen Kartal, “Milletvekili arkadaşlarımda şayet böyle bir zamanda oy kullanarak, arkadaşlarını aklamaya çalışmışlarsa, bunun faturasını bana göre ağır ödeyeceklerdir. Dünya sadece bununla ibaret değil ki, bir de bunun ölümden sonraki yaşamı var. Bana göre bunun hesabını ağır ödeyecekler. Allah kimseyi onların durumuna düşürmesin. Ben hiçbir arkadaşım hakkında kötü konuşmam. Benim bütün arkadaşlarım dürüsttür. Ama dürüstlük kendilerine verilen yanlış talimatı yerine getirmek değil. Arkadaşlarımız o süreçte isyan etmeliydiler, böyle bir aklanmanın olamaması gerektiğini ifade etmeliydiler. Öyle aklanmayı getireceksin, sonra bunun bütün günahını paralel yapı diye bir meçhul, ne olduğu belli olmayan bir gücün sözüm ona üstüne yükleyeceksiniz. Bunu paralel yapıya yükleyerek hiçbir iktidar kendisini aklayamaz. Bu aklanmada Türkiye’nin 81 ilindeki tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Van’da tüyü bitmemiş yetimin hakkı, onlardan sorulmalıdır. Bu öyle küçük bir miktarda değil, zaten yanlışın küçüğü, büyüğü olmaz ki, 247 Milyar Dolar bu hafızaların alamayacağı kadar büyük bir rakamdır. Bunun hesabı sorulmalıdır. Bu iktidarın bu 12 yıllık süreçte yaptığı şey hiçbir hesap Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmemiş. Sayıştay’a uğramadan yasalaşıp gitmiştir. Yani hesap-kitap yok. Hesapsız, kitapsız bir iktidarın dümen suyuna kapılmışız.”

 

KARTAL: BAĞIMLI GENÇLİK YARATILMIŞTIR

Türkiye’de madde bağımlılığının artığına dikkat çeken Kartal, iktidarın bağımlı bir gençlik yarattığını söyledi. Kartal şu ifadelere yer verdi: “Bakın ben inançlı bir gençlik yaratacağım diyen bu iktidar bağımlı bir gençlik yaratmıştır. Gençler yarına umutla bakmıyor. Benim gençlerim bağımlı olmuş. 12 yıl içinde bağımlılık yüzde 500 artmıştır. Van’ın Erciş İlçesinde bağımlılık yaşı 12’ye inmiş. Arkadaş Erciş, İstanbul değildir, Tokyo değildir, Paris değildir. Erciş Van’ın bir ilçesidir. Gençliği bağımlı olan bir toplumdan ne bekleyebilirsiniz. Bu iktidarın söylediği hiçbir şeye ben artık inanamam. Kadına şiddet, 12 yıl içinde yüzde 1200 arttı. Bağımlı gençlik kadına şiddetten çıkıyor. Aile içi huzursuzluktan, aile içi şiddetten gelmektedir. Siz aile içi şiddeti bu kadar yüksek seviyelere çıkarırsanız, o zaman beni inandıramazsınız. Sonra başbakan meydanlarda çıkıp diyor ki hazine tıklım, tıklım dolu, Cumhuriyet Halk Partisi gelecek bu hazineyi hemen bitirecek. Arkadaş hazine tıklım tıklım doluysa sen niye emekliye 2 maaş vermiyorsun? Asgari ücreti neye 1500 TL yapmıyorsun? Bu ikisinden biri yalan, ya hazine bomboş, ya da sen yapmak istemiyorsun.”

 

“MİLLETVEKİLİ ARKADAŞLARIMLA VAN İÇİN ÇALIŞACAĞIM”

Van’ın iki büyük sorunu olduğunu ifade eden Kartal bunlardan bir tanesinin çözüm süreci diğerinin ise işsizlik olduğunu aktardı. Kartal, “Ben bir Vanlı olarak en büyük sorunu çözüm süreci ve işsizlik olarak görüyorum.  Çözüm süreci maalesef bu iktidar tarafından sulandırılmıştır. Çözüm süreci nedir? Bunu bana iktidar partisine mensup kimse izah edemez. Çünkü kendileri de bilmiyor. Çözüm süreci nerde, nasıl, kimlerle olacak. Bu da belli değil. Bakın iki yıl içinde hiçbir cenaze gelmedi. Elbette bizde bunun olmasını isteriz. Ama bunun yarın daha kötü olmayacağına dair bir şey değil ki, bu çözüm süreci iki yıl boyunca ertelenmiş ve zamana yayılmıştır. Bir şeyi zamana yayarsanız bunun çözümü mümkün olmayabilir. Çözüm süreci CHP ile birlikte Meclis’te çözüm bulacaktır. Van’ın ikinci önemli sorunu işsizliktir. İstatistik Kurumu’nun son açıkladığı rakamlara göre işsizlik Türkiye geneli yüzde 9.9 iken, Van’da yüzde 14 oranına çıkmıştır. Bu da her üç gençten birinin işsiz olduğunu gösteriyor. Bu sorunları da ancak CHP çözer. Ben bir şey daha ifade etmek istiyorum. İnşallah milletvekili seçilmem halinde Van’da diğer 7 milletvekili arkadaşlarımla Van için çalışacağım.” Dedi.

 

KARTAL: CHP DIŞINDA KİMSEYE OY VERMEYİN

Bir gazetecinin “Remzi Kartal’ın Van’da HDP dışında kimseye oy vermeyin haberleri var siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sorusuna cevap veren Nadir Kartal, çok demokratik bir aile olduklarını belirtti. Kartal: “Remzi (Kartal) benim amcamın oğlu, çokta sevdiğim birisi. İyi yetişmiş ve vasıfları olan birisi. Biz 91 yılında burada birlikte milletvekili olduk. Remzi SHP’den vekil olurken ben ise Doğruyol Partisi’nden vekil olarak seçildim. Biz demokratik bir aileyiz. Bizim ailemizde sadece HDP ve CHP’li yok. Tüm partilerinden bireyler var. Ben bizim aile kadar demokratik bir aile göremiyorum. Bende bunu çok hoş karşılarım. Ve bende diyorum ki; Sayın Vanlılar Cumhuriyet Halk Partisi dışında bir partiye oy vermeyin.” Sözlerine yer verdi.

 

“DİĞER PARTİLERDE VANLI ADAYLAR YOK”

Ak Parti ve Halkların Demokratik Partisi milletvekili adayları listelerini değerlendiren Kartal şunları kaydetti: “Ak Parti’nin vekil listelerin bakar mısınız? Yanlış. Yanlış en baştan yapılmış. Bu liste nerede yapılıyor? Genel merkezde yapılıyor. Peki, genel merkez Van’ı ne kadar tanıyor? Ama önemli değil. Önemli olan genel merkezin sözünde çıkamayan kişilerin listeye konulmasıdır. Kim konulmuş belli bir kitleye mensup kişiler konulmuş. Peki, kimler konulmamış? Vanlılar listeye konulmamış. Bruki, Küresünni, Hertoşi var mı? Bu bir sosyolojik gerçektir. Siz bunu inkâr edemezsiniz. Bu aşiretleri almamışsınız. Peki, siz kimi almışsınız? Yarın sana TBMM çatısı altında parmak kaldıracak kişileri listeye almışsın. HDP’ye bakalım. Hiçbir Vanlı yok. Oda aynı şekilde genel merkezde yapılmış. Ama CHP ne yaptı? CHP tüm Türkiye’de ön seçim yaptı. Davet üzerine beni vekil gösterdiler. İnşallah bende başarımla onlara teşekkür ederim.”

 

KARTAL: YÜZDE 10’LUK BARAJ İNSANLIK AYIBIDIR

Bir gazetecinin, “Van’da en güçlü parti HDP’dir. Siz Van’da en güçlü olan partiyle ilgiliyle hiçbir eleştiri yapmadınız. Ayrıca CHP’nin oylarının HDP’ye kayacağını ve HDP’nin mecliste olması gerektiği söylemlerinizi ve Ak Parti’yi şiddetle kınamanızı biz nasıl anlayacağız?” Sorusuna net bir şekilde cevap veren Kartal eleştireceği partinin muhalefet değil iktidar partisi olacağını söyledi. Kartal, “Beni idare eden iktidar partisidir. Benim ilimin kalkınmasını sağlayan iktidar partisidir. Ben elbette ki iktidar partisini eleştireceğim. HDP’nin meclise girip girmemesi tartışması ise son derece yanlıştır. Bir ülkede baraj denilen anti demokratik sistem olmaz. Siz bunu izah edemezsiniz. Bugün HDP meclise giremezse, TBMM’ye demokrasi ürünü diyemezsiniz. Demokrasinin önündeki en büyük engel yüzde 10 barajıdır. Bu demokrasinin ve insanlığın ayıbıdır. HDP barajı aşamazsa 60-70 milletvekilini kim alacak? Ak Parti alacak. Peki, bu hırsızlık değil midir? Milli irade hırsızlığı yapılıyor. Ben tüm hırsızlığı kabul ederim ama milli irade hırsızlığını kabul etmem.” Dedi.

 

“BENİM, CEMAL ŞEN’E SADECE DOSTLUĞUM DOKUNUR”

“SHP kökenli eski CHP il başkanı Cemal Şen’in bu ilde CHP’ye çok faydası olduğunu düşünüyorum. Ancak tamda seçim arifesinde kendisi görevden alındı. Şen’in görevden alınmasının sebebi neydi? Ve bunun partiye bir eksisi olur mu?” Sorusuna cevap veren Nadir Kartal şu ifadelere yer verdi: “3 döne üst üste başarısız olan bir yönetim. İş başında kalır diye bir yanlışın içine girmek diye bir şey olur mu? 3 dönem başarısız ve bitik olan bir yönetim elbette gidecek ve yeni bir yönetim gelecektir. Çünkü yeni CHP’ye, yeni bir yönetim lazımdı. Seçimlere giriyoruz. Ben elbette ki kendime göre siyasete bir dizayn getireceğim. Kendisinin görevden alınmasının sebebi budur. Yoksa hizmetlerinden dolayı ben kendisine teşekkür ediyorum. Ben Cemal Şen’e; ‘Sen her yerde benim ekmeğimi Kinyas Kartal verdi diyorsun. Senin ekmeğini ben verdim.’ Dedim. Ben o dönem Adalet Partisi il başkanıydım. Cemal Şen geldi bana dedi ki; ‘Abi sen bana bir yazı yazsan ben işe girerim’ Bende; “Kime yazacağım” dedim. Et Balık Kurumuna yazılacak denildi. Ben hayatımda Cemal Şen’i tanımıyorum. Ama Vanlı olduğunu bildiğim için kendisine yardımcı oldu. Genel Müdürlüğe yazı yazdım. Dedim ki; ‘Kartımı size getiren arkadaş benim gençlik kolları üyemdir.’ Hayatım boyunca Cemal Şen’i görmemişim. Bunu yaparak partime ihanet ediyorum, yalan konuşuyorum ki bir arkadaşımız ekmek sahibi olsun. Cemal Şen bununla birlikte Et Balık Kurumuna gidiyor ve iş sahibi oluyor. Benim Cemal Şen’e sadece dostluğum dokunur, düşmanlığım değil.”

 

KARTAL: BOYKOTU ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Küresünni aşiretinin sandığa gitmemesi ve boykotu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kartal, “Bizim ikinci sıra milletvekili adayımız Küresünni aşiretine mensup bir arkadaşımızdır. Boykotu benim anlamam mümkün değil. Zaten bunun gerçek hayatta pratikte yeri olmaz. Kimse karşı boykot yapıyorsun? AKP’ye karşı yapıyorsun. Bu boykot olmaz. Sen mücadeleni vereceksin. Küresünni aşiretinin temsilcisi bugün CHP’nin 2’nci sıra milletvekilidir. Oyunu getirecek, CHP’ye vereceksin Küresünnilerin gücünü ortaya koyacaksın ve iktidar partisine dersini vereceksin. İşte en büyük boykot budur. ‘Ben evimde oturacağım ve sandığa gitmeyeceğim’ demek görevini ihmal etmektir. Ben boykot yapacağım diyorsun, bunu anlamak mümkün değil. Demokratik bir aile olduğumuz söyledik. CHP’de, MHP’de ve diğer yerlerde ailemizden fertler var. Buda en doğalıdır.” Dedi.

 

“CHP VE HDP DEMOKRASİNİN ÜRÜNÜDÜR!”

Bir gazetecinin “Selahattin Demirtaş yaptığı bir konuşmada, AKP’yle aslan ama CHP’yle koalisyon yapabilir dedi. Sizler bu koalisyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?” Sorusuna cevap veren Kartal şu ifadeleri kullandı: “Zaten doğru bu. Yapılması icap eden budur. Ben son derece olumlu görüyorum. Çünkü CHP demokrasinin kendisi, HDP demokrasinin ürünü o zaman demokrasinin ürünü olan iki partinin koalisyon yapması oldukça doğaldır.”


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim