Tatil zamanı yaklaştıkça yıllık izinlerin nasıl kullanılacağı da merak ediliyor. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte işçiler en az 10 gün yıllık izin kullanabilirken kalan günleri de bölebilirler. İşte detaylar...

HabertürkTatil'den Tahsin Akça'nın haberine göre, böylece hafta içine denk gelen Kurban ve Ramazan bayramlarında 1 gün, 1.5 gün izin kullanan 9 güne kadar tatil yapabilecek.

10 günlük bölünemeyecek kısım ise çalışanın dinlenebilmesi için makul ölçüde bir süre uzaklaşması gerektiğinden hareket edilerek belirlenmiş. Yıllık izin hakkını elde edebilmek için işçinin işyerinde işe başladığı günden itibaren bir yıl çalışmış olması gerekiyor. İlk defa işe başlayan gençler için deneme süresi de hesaba dahil ediliyor.

 

HAFTA SONU TATİLİ İZİN SÜRESİNDEN SAYILMAYACAK

Kanuna göre, yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmıyor. Pazartesi gününden başlayarak 5 gün izin alan işçi, hafta sonu tatilini de ekleyerek fiilen daha uzun süre izin yapma hakkına sahip.

 

İZİN SÜRESİ ÇALIŞMAYA GÖRE DEĞİŞİYOR

Yıllık izin hakkı, işyerindeki hizmet sürelerine göre şöyle:

1 yıldan 5 yıla (dahil) kadar olanlara: 14 gün

5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara: 20 gün

15 yıl ve daha fazla olanlara: 26 gün

Hizmet süresi ne olursa olsun 18 yaşından küçük, 50 yaşından büyük işçilere: 20 gün


KAYNAK-MEMUR HABER

Editör: TE Bilisim