Elbette bu soruların cevabında yolculuğunuzun ne kadar süreceği, sizin yola nasıl çıkacağınız da önemli. Eğer oruçlu olarak yola çıkmayı düşünüyorsanız genellikle iftar sonrası bireylerde bir rehavet görüldüğü konusunda sizi uyarmalıyım. Bu durum yemek sonrası kanın daha çok sindirim organları etrafında toplanması sonucudur. 


Pek çok kişi özellikle akşam yemeği sonrası üstüne ağırlık çöktüğünü ifade eder. Bunun sonucu kişiler dikkat dağınıklığı yaşayabilirler. Böyle bir durum da eğer direksiyon başında siz olacaksanız tehlikeli olabilir. Ancak uzun süre aç kalmış olmak da dikkat dağınıklığı, reflekslerde zayıflama gibi benzer durumlara sebep olacağından eğer araç kullanacaksak fazla acıkmadan ve susamadan öğleden önceki saatlerde yola çıkmayı tercih edilebiliriz. 
Yine de oruçlu olarak çok uzun yolculuklara çıkılmamasının daha doğru olacağı görüşündeyim. İftardan hemen sonra yola çıkmanın özellikle şoför sizseniz çok doğru olmayacağını söylemiştim. Şoför siz değilseniz bile eğer yolculuklara dayanıksızsanız, daha önceki yolculuklarınız sırasında bulantı, kusma gibi şikayetleriniz olduysa yemek sonrası hemen yola çıkmak benzer şikayetlere sebep olabilir. 

Bunun önüne geçebilmek için iftar sonrası belki 1 saat mide boşalmasını beklemek ve iftar sırasında aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak iyi bir çözüm olabilir. Yola çıktıktan sonra da sık sık  acıkmak istemiyorsanız proteinden zengin bir öğün tercih edebilirsiniz çünkü proteinlerin midede kalma süreleri karbonhidratlara göre daha uzundur. Böylece daha uzun süre tok kalmanızı sağlarlar. Karbonhidrat tercihlerinizi de posadan, lifli gıdalardan zengin yaparsanız çabuk acıkmazsınız. (beyaz ekmek yerine tambuğday ekmeği, meyve suyu yerine meyvenin kendisi gibi.) 

Söylediklerimizin yanında yağlı besinler de midede uzun süre kalarak tokluk hissini artırırlar ancak mide bulantısı ve kusma gibi problemlere sebep olabileceği için yola çıkmadan önce çok tercih edilmemelidir. Ayrıca yağlar kolesterolü yükseltebilir ve çok tüketildiklerinde kilo aldırırlar. Yolculuklar sırasında karşılaşılabilecek sıkıntılardan bir diğeri bulantı ve kusmalar. Yolculuklarınızda sık sık mide bulantısı gibi şikayetleriniz oluyorsa molalarda tuzlu kraker gibi gıdalar hem midenizin suyunu emer hem de bulantınızı yatıştırabilir. Ancak bütün bu bahsettiklerimizin genel öneriler olduğunu kişiler arasında beslenmeye dair bireysel farklılıklar olabileceğini, yaşanan ciddi sıkıntılarda mutlaka bir uzman yardımı alınması gerektiğini hatırlatmak isterim. (Hürriyet)

Editör: TE Bilisim