ŞEHRİVAN HABER: HAKAN SARI/ HAKİM İNALÖZ - Van’a geçtiğimiz günlerde verilen trambüs haberinden sonra açıklanan en önemli projelerden birisi de kent meydanı oldu. Van Büyükşehir Belediyesi başkan vekili Murat Zorluoğlu’nun Van’ı heyecanlandıran projelerden birisi olarak açıkladığı ve Van’a soluk aldıracak o proje de Van’ın uzun süredir özlem duyduğu yatırımlardan birisi olarak bekleniyordu.

 

Yıllardır Van’ın gündeminde yer alan kent meydanı sonunda yapılıyor. Gazete olarak da birçok kez dile getirdiğimiz kent meydanı, çalışmalarına Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleştirilen ilk toplantı ile başlatıldı. Kent meydanı yeri tartışmalara konu olmasına rağmen Vanlı esnaf meydanın yerini önemli olmadığını her yerin kent meydanı için uygun olduğunu dile getirdi. Gazete olarak esnafın kent meydanıyla ilgili görüşlerine başvururken, farklı görüşler de ortaya çıktı.

 

VATANDAŞ MEMNUN

Geçtiğimiz hafta Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında düzenlenen toplantıda kent meydanı projesi bir anda kentin gündemine oturdu. Cumhuriyet Caddesi ile Müze Sokak arasında belirlenen 25 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilecek proje için kollar sıvanırken, ilk müjdeyi Vali Murat Zorluoğlu verdi. Toplantıda ilk olarak kent meydanın animasyon şeklinde hazırlanan taslak görselleri katılımcılarla paylaşılırken, kent meydanı yapılacak olan alanın daha önce eski belediye binası, Merkez Bankası, Eski Müze binası ve Mısır Çarşısının bulunduğu alan olarak belirlendi. İmar planında Valilik binasının kent meydanı olarak belirlenmesine rağmen somut bir adım atılmazken, alınan bu karar esnaf ve vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı.

 

 

KENTE GÜZELLİK KATAR

Vali, Murat Zorluoğlu başkanlığında yapılan toplantıda alınan kent meydanı kararını Şehrivan Gazetesi olarak vatandaşa sorduk. Hazırlanan proje ve alanıyla ilgili vatandaşların düşüncelerini dinlerken, farklı görüşlerde ortaya çıktı. Proje yerinin uygun olduğunu ve kent meydanını daha önce yapılması gerektiğini söyleyen vatandaşlar, meydanın kentte farklı bir güzellik oluşturacağını anlattı.

 

ASLAN: YEŞİL ALANA ÖNEM VERİLMELİ

Van’ın uzun yıllardır bir kent meydanına ihtiyacı olduğunu söyleyen Taner Aslan, “Van’ın bir kent meydanına ihtiyacı var. Kent meydanı daha önceden yapılmalıydı bu konuda biraz geç kalındı. Diğer illerimizin çoğunda kent meydanı mevcut ama Van’da kent meydanı olarak Beşyol kullanılıyor. Bir miting veya toplanma alanı olarak yıllardır Beşyol mevkisi kullanılıyor. Kent meydanı aslında bir ihtiyaçtır. Çünkü depremlerde ve doğal afetlerde toplanma alanı olarak kullanılıyor kent meydanları. Kent meydanları her kente ayrı bir güzellik katıyor. Van’da yapılacak olan kent meydanı Van’a da ayrı bir güzellik katacak. Yapılacak olan kent meydanında yeşil alana önem verilmeli ve sadece betondan yapılmamalı. Yapılacak olan kent meydanı Van’ın tarihini de yansıtmalı. Eski belediye binasının yeri çarşı merkezli orada yapılması uygundur.” Dedi.

 

 

DEMİRBACAK: KENT MEYDANINDA GEÇ KALDIK

Daha önce sözler verilmesine rağmen kent meydanının bir türlü yapılmadığını söyleyen Mustafa Demirbacak ise, “Şimdi kent meydanı daha önceki yıllarda yapılması gerektiğini düşünüyorum. Her şehirde kent meydanın olması gerekiyor. Van’ın kent meydanı yapımında çok geride kaldığını düşünüyorum. Geçtiğimiz yıllarda birçok kez gündeme geldi yerel basından takip ettiğimiz kadarıyla ama herhangi bir çalışma yapılmadı. Eski belediye binasının yeri uygun olduğunu düşünüyorum. Çünkü çarşı merkezde olacak. Van’a ayrı bir güzellik katacağına inanıyorum. Kent merkezinin yapımında yeşil alana çok yer verilmeli. Ayrıca Van’ın tarihini yansıtacak yapılar ve heykel yapılırsa çok güzel olacağına inanıyorum. Turizm açısında da kent meydanı yararlı olacak. Yeri uygun en kısa zamanda yapılıp hizmete sunulursa güzel olur Van için.” Dedi.  

 

 

YURDAKUL: KENT MEYDANLARI SEMBOLİK YAPIDIR

Kent meydanının sembolik bir yapı olduğunu anlatan Ahmet Yurdakul, “Kent meydanı sembolik bir yapıdır. Meydanlar her şehirde mevcuttur. Bizim kent meydanı olarak kullandığımız alan valiliğin önü ve Beşyoldur. Tabi bir miting veya çalışma olduğunda Van’ın trafiği komple tıkanıyor. Kent meydanı Van’da yapılırsa trafik için faydalı olacaktır. Hazırlan projede  ve yapılacak alan yer çok güzel. Güzel bir çalışma yapılarak kent meydanı yapılırsa Van için ayrı bir güzellik olur. Eski belediye binası yerinin böyle değerlendirilmesi yararlı oldu. Kent meydanı için belirlenen yer tam ideal bir yerdir. İnşallah en kısa zamanda yapılıp halkın hizmetine sunulur.” Şeklinde konuştu.

 

 

YOLTAY: MİMARİYE DİKKAT EDİLMELİ

Atıl durumda olan eski belediye binası alanının kent meydanı projesi olarak uygulanmasını olumlu bulduklarını söyleyen Erdi Yoltay, şöyle konuştu: “Eski belediyenin yerini böyle değerlendirilmesi çok güzel. Şehir merkezinde yeşil alanın bulunması ihtiyaçtır. Birçok ilde yeşil alan ve kent meydanı için ayrı çalışmalar yapılıyor bu konuda Van olarak biraz geç kaldık. Şehir merkezinde böyle yeşil alanların bulunması gerekiyor. Vatandaş olarak oturacak ve gezecek böyle yerlere ihtiyaç duyuyoruz. Ayrıca kent meydanı yapımında mimariye çok önem verilmeli. Van’ı anlatacak tarihi yapılar ve çalışmalar yapılırsa daha iyi olur. Van’ın kent meydanına ihtiyaç var. Mitingler ve konserler alanı için gerekli kent meydanı. Ayrıca kent meydanı halkın sosyalleşmesini de sağlar. Kent meydanı yapımından biraz geç kaldık. Her yıl gündemde olan bir sorundu ve sonunda projesi hazırlandı umarım en kısa zamanda halkın hizmetine sunulur.”   

 

 

ÖRKİ: HEP SÖZDE KALDI

Abdulkadir Örki ise yıllardır kent meydanı için söylentiler olduğunu ifade ederek, “Yıllardır kent meydanı yapılacak diye söylentiler oluyordu. Sonunda projesi hazırlandı ve bu konuda çalışmalar başlaması bizi mutlu etti. Kent merkezinde yeşil alanın artırılması gerekiyor. Her zaman yeşil alanlarımızı korumalıyız ve konuda çalışmalar yapmalıyız. Eski belediye binası yeri kent meydanı olarak değerlendirilmesi çok yararlı bir proje olarak değerlendiriyorum. Kent meydanı Van’a ayrı bir güzellik katacaktır. Ayrıca Van olarak bizim bir kent meydanına çok ihtiyacımız var. Bunun en büyük sebebi ise miting, konser gibi faaliyetler için bir alanımızın olmaması. Bu yüzden bir konser veya miting Van’da yapıldığında ulaşım ve trafik alt üst oluyordu. Yani kısacası kent meydanı yapılması yararlı olur. Yapılacak olan yerde kent meydanı için tam uygun yerdir.” Dedi.

 

 

GÜNGÖR: VAN İÇİN GEREKLİ BİR YAPI

Kent meydanının Van için gerekli bir yapı olduğunu söyleyen Fatih Güngör, “Van için gerekli bir projedir. Kent meydanı 10 yıl önce yapılması gereken bir projeydi. Yerin belirlenmesi yapımı ve projenin hazırlanması biraz sıkıntı oldu. Kent meydanı Van’a ayrı bir güzellik katacak. Halkın sosyalleşmesine olanak tanıyacak. Van olarak bu tür projelerin yapılması ve hizmete sunulmasına ihtiyaç duyuyoruz. Kent meydanı olarak belirlenen yer uygundur. Biliyorsunuz kent meydanı olacak yer eski belediye binasının yeriydi bu alanı böyle güzel bir proje ile değerlendirmek çok mantıklı görüyorum. Çarşı merkezi ayrıca Van’ın en işlek iki caddesinin merkezinde bulunuyor. Kent meydanı yapılacak olan aktiviteler için çok yarar sağlayacak. Keşke kent meydanı daha önceki yıllarda yapılsaydı bu konuda geç kaldık. Umarım en kısa zamanda kent meydanı yapılıp halkın hizmetine sunulur.” Şeklinde konuştu.

 

 

ALTINDAL: O YER İÇİN VERİLEN SÖZLER VARDI

Daha önce eski belediye binası altında esnaflık yapan Diyaeddin Altındal, kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktardı. Altındal, “Kent Meydanı olarak yapılacak alan için Vali beyin bizlere bir sözü vardı. Vali Bey ve Belediye Genel Sekteri Mustafa Yalçın, ‘Sizin anahtarlarınızı kendi ellerimizle teslim edeceğiz’ diye bize söz verdiler. O yerde daha önce 53 tane esnafımızın iş yeri vardı. Orada belediye pasajı esnafı olarak hizmet veriyorduk. Verilen söz karşılığında karşılıklı anlaşma yaparak orayı boşalttık. 53 esnaf olarak bu yer ile ilgili bir beklentilerimiz var.  Verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. 53 esnaf olarak bütün görüşlerimiz bu yönde. Yani eski belediye binasının kent meydanı olmasında biz 53 esnafa herhangi bir bilgi verilmedi. Kendi yerimizde dükkanlarımız verilecekti. Kendi durumumuzla alakalı ne olacağını merakla bekliyoruz. Şimdi ise kent meydanı oluyor.” Dedi.

 

“YERİ UYGUN DEĞİL”

Kent meydanı için bu alanın uygun olmadığını söyleyen Altındağ, “Belirlenen alan kent meydanı için yeterli değil. Eski belediye binasının bulunduğu alanın kent meydanı olması ticari alanın önü kesiyor. Ticari alan olarak bir faaliyet alanı kalmıyor. Yapılacak olan yer ticari alandır. Şimdi belirlenen yerde yapılırsa şehrin marka değerini düşürür. Daha önceden bunun için çok itirazda bulunduk. Kent meydanı yapılacaksa en uygun yer valilik binasının olduğu yerdir. Daha önce projeler valilik binasının bulunduğu yer olarak geçiyordu ki imar planında da kent meydanı olarak geçiyor. Biz kent meydanı yapımında karşı değiliz. Yerin uygun olmadığına inanıyorum.” Şeklinde konuştu.  

 

 

ULAŞ: TİCARİ ALAN OLUŞTURULMALI

Kent meydanının yapılacağı alanın iş merkezleri yapılarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Fırat Ulaş ise, “Benim düşünceme göre kent meydanı olarak planlanın yerin iş yeri olması daha faydalı olacak. Eski belediye binasının yeri çevresinde bulunan alanın kent meydanı olmasına uygun değil. Buranın kent meydanı olması güvenlik zafiyetini doğurur. Valilik binasının bulunduğu Beşyol civarı kent meydanı olmasına uygun ve imar planında kent meydanı olarak görünüyor. Bu blokların arasında kent meydanı yapılması uygun değil. Burada birçok işyeri var,  esnaf var bunların iş yerleri ne olacak. Arkasının da kapalı mısır çarşısı var burası ne olacak? Yani çarşı merkezinde böyle bir yerin iş yeri olması bizim için daha faydalı olacak. Kent meydanı olması bizi olumsuz etkiler. Buralar müşteri çeken yerlerdir. Bu alanları ticari alan olarak değerlendirilmeli.” Dedi.  

 

MOTOR: KENT MEYDANI İÇİN UYGUN DEĞİL

Projede kent meydanı olarak belirlenen yerin ticari alanda değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Burak Motor, “Burası kent meydanı için uygun alan değil. Bu alan ticari alan olarak değerlendirilmeli. Evet, yeşil alanın olmasına karşı değiliz ama bu bölge ticari alan olarak kullanılmalı. Yeni iş yerleri veya AVM yapılabilir bunlar daha faydalı olur. Kent meydanı olursa hem güvenlik sıkıntısı olur hem de burada bulunan esnafların iş hacmi düşer. Biz kent meydanı yapımına karşı değiliz ama belirlenen alan uygun değil. Daha güzel alanlar var onlar değerlendirilebilir. Kent meydanı olarak belirlenen yerde şuanda çalışan birçok esnaf var bunların durumları ne olacak? Şimdi iş yerleri kapatılırsa bu halk ne yapacak? Geçtiğimiz yıllarda birkaç kez gündeme gelmişti kent meydanı o zaman yeri valiliğin yeri olarak belirlenmişti. Şimdi yeri niye değişiyor buraları ticari alanda değerlendirilebilir.” İfadelerini kullandı.

 

 

AKYÜREK: KENTE GÜZELLİK KATACAK

Daha önce birçok kez dile getirilen ancak somut bir adımın atılmamasından dolayı sürüncemede kalan kent meydanıyla ilgili konuşan Osman Akyürek ise şöyle konuştu: “Van’ın bir kent meydanına ihtiyacı var. Yıllar önce yapılmalıydı. Birçok kez gündeme geldi ama herhangi bir çalışma yapılmadı. Sosyal çalışmalar ve aktiviteler için kent meydanı şart. Yapılacak olan kent meydanı yeri çok uygun. Daha önceleri valilik binasının oralar belirlenmişti. İki yerde kent meydanı için uygun alanlar. Van’ın bu denli güzel ve yararlı projelere ihtiyacı var. Yapılacak olan kent meydanında Van’ı tanıtacak tarihi ve kültürel yapılar yapılırsa iyi olur. Kent meydanı turizm ve dışardan gelecek olan yabancılar için de yararlı olacak. Kent meydanı Van’a ayrı bir güzellik katacak. Halkın sosyalleşmesi için en büyük etkenlerden bir olacak. Özellikle yeşil alana ağırlık verilirse güzel olur.” Şeklinde konuştu.   

Editör: TE Bilisim