Mart ayının son gününde öğle saatlerinden itibaren aralıklarla yağan kar yağışı Van’da hayatı olumsuz etkiledi.

83 YERLEŞİM YERİ ULAŞIMA KAPANDI

Mart ayının son gününde öğle saatlerinden itibaren aralıklarla yağan kar yağışı Van’da hayatı olumsuz etkilerken yoğun kar yağışı nedeniyle Bahçesaray'da 3, Başkale'de 15, Çatak'ta 14, İpekyolu'nda 11, Muradiye'de 3, Özalp'te 23, Saray'da 8 ve Tuşba'da 5 olmak üzere toplam 83 yerleşim yeri ulaşıma kapandı. Hayatın adeta felç olduğu Van’da belediye karla mücadele ekipleri hummalı bir çalışma başlattı. Bir yandan şehir merkezini kar esaretinden kurtarmaya çalışan belediye ekipleri, bir yandan da kapanan mahalle ve mezra yollarının ulaşıma tekrar açılması için çalışma başlattı. Kar kalınlığının yüksek kesimlerde yarım metreye, merkezde ise 35 santimetreye ulaştığını belirten Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kuvvetli kar yağışının öğle saatlerinden itibaren doğuya kaydığını belirttiler.

METEOROLOJİ BUZLANMA, DON VE ÇIĞ UYARISI YAPTI

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise, bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu olacağı ifade edilerek, “Öğle saatlerine kadar Van'ın merkez ve doğu ilçelerinde, öğle saatlerinde Van'ın Başkale ilçesinde aralıklı hafif kar yağışlı geçmesi beklenmektedir. Buzlanma ve don olayı ile birlikte sabah ve gece saatlerinde yer yer sis ve pus hadisesi beklendiğinden ulaşımda aksamalar olabileceğinden dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri altında olması beklenmektedir. Rüzgarın batılı ve güneyli yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor" denildi. Van Gölü bölgesinde havanın parçalı ve çok bulutlu geçeceğinin tahmin edildiği belirtilen açıklamada, en yüksek sıcaklıkların Hakkari'de 3, Bitlis'te 1, Muş ve Van’da 6 derece olmasının beklendiği kaydedildi. Gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus ve yer yer sis hadisesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar, görüş mesafesinde daralma, vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi. Bölgede yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği ifade edildi.

ERCİŞ’TE YOĞUN KAR YAĞIŞI

Yaklaşık 2 aydır bahar havası yaşanan Erciş’te, Meteorolojinin uyarılarının ardından kar yağışı etkili oldu. Karın yağmasıyla vatandaşlar evlerinin ve iş yerlerinin önünü, araçların üzerinde biriken karları temizlemeye başladı. Özgür Turan ve Bülent Akçay isimli vatandaşlar, “Havalar güzel geçiyordu. Karın yağmasıyla birlikte büyüklerimiz, atalarımızın dediği gibi ‘Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır’ sözüyle karşılaştık. Kış şu an tam manasıyla geri geldi. Hava ciddi anlamda soğumaya başladı” dedi.

ÇATAK'TA KAR YAĞIŞI

Yoğun kar yağışı Çatak ilçesinde etkili olurken ilçe merkezi beyaza bürüdü. Bahar havasının yaşandığı Çatak ilçesinde sabah saatlerinde yoğun kar yağışı başladı. Lapa lapa yağan kar, kısa sürede ilçe merkezini beyaza bürüdü. 10 santimetreyi bulan kara, hayvanlarını meralarda otlatan besiciler de hazırlıksız yakalandı. Ulaşımın aksamaması için iş makineleri kar temizleme çalışması yaptı.

BAHÇESARAY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Başçesaray’da etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Bahçesaray Çaybayır Mahallesi’nde sabah saatlerinde etkili olan yoğun yağıştan dolayı, kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu. Van-Hakkari kara yolunun 2 bin 730 rakımdaki Güzeldere Geçidi'nde etkili olan yoğun kar nedeniyle bazı araçlar yolda kalırken, bazı araçlar ise devrilme tehlikesi geçirdi. Eğitim öğretim devam ettiği kent merkezinde ise teneffüsse çıkan çocuklar, okul bahçesinde kar topu oynayarak, yağışı eğlenceye dönüştürdü.

GEVAŞ’TA HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ KARA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Gevaş ilçesinde etkili olan kar yağışı, hayvan yetiştiricilerini olumsuz etkiledi. Mart ayının son gününde ilçede etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, hayvan yetiştiricilerini de zorda bıraktı. Önceki günlerde havanın sıcak ve güneşli olması nedeniyle koyunlarını merada otlatan çiftçiler, yağan kar yağışı nedeniyle hayvanlarını yeniden ahıra aldılar. Kış mevsiminde olduğu gibi tekrar kar üstünde hayvanlarına ot verdiklerini ifade eden Hamit Demir, “Bugün koyunlarımı meraya çıkaracaktım ancak kar yağışı nedeniyle çıkaramadım. Burada yem vermeye çalışıyorum. İşimiz zor. Yem ve ot biraz pahalı. Kar yağmasaydı koyunları otlamaya çıkaracaktık ama kar nedeniyle burada yem vermek zorunda kaldık” dedi.

Türkiye'nin Filistin diplomasisi sürüyor Türkiye'nin Filistin diplomasisi sürüyor

MURADİYE'DE SABAH GÜNEŞ, SONRA KAR

Muradiye ilçesinde sabah güneşli havaya hakim iken, öğlenden sonra kar yağışı etkili oldu. Van ve ilçelerinde son bir aydır bahar havasını yaşarken, bugün yerini kar yağışına bıraktı. Hava sıcaklığının düştüğü Muradiye ilçesinde sabah güneşli hava, öğlen yağmur ve öğleden sonra da yoğun kar yağışı etkili oldu. Etkisini artıran kar yağışı, yüksek kesimleri ve şehir merkezini beyaza bürüdü. Van'dan Çaldıran ilçesine giderken havanın açık olduğunu ifade eden Mahmut Gülaçar, "Öğleden sonra Çaldıran dönüşümüzde yolda iyi bir kara yakalandık. Şu anda da Muradiye'deyiz. Muradiye'de kar yağıyor ama güzel de kar yağıyor. İnşallah Rabbimden dileğim bu Ramazan günü hatırına bereketini beraberinde getirir. Çünkü bu sene her tarafta kurak geçti. Bu kar inşallah kuraklığa iyi gelir" dedi. Muradiye'de çalışan Harun Altunkaynak isimli vatandaş, "Muradiye’mizin 4 mevsimin bir arada yaşandığı bir gün görmekteyiz. Sabahleyin günlük güneşlikti, öğlenden sonra yağmur yağdı ve şimdi kar yağıyor. Umarım bu yağan kar ülkemizdeki kuraklığa bir nebze olsun faydası olur. Ülkemiz için bereketli günler olur inşallah" dedi.

(ŞEHRİVAN- İHA)

Editör: TE Bilisim