ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA POLATCAN

Son dönemlerde devam eden zam yağmuru artan yem fiyatlarından sonra kasap tezgahlarına yansıdı. Küçükbaş hayvancılığın başkenti olan Van da diğer kentler gibi ete ulaşmakta zorluk çekiyor. Bir zamanlar Türkiye’nin farklı yerlerine et ithal eden Van’da gerek hayvancılık gerekse de tarım bitme noktasına gelirken, ekonomik daralmanın yaşandığı dönemde ise Vanlılar da et yiyemez oldu. Etin daha da artması beklenen Ramazan öncesi kentte ucuz et kuyrukları oluşurken, yaşanılan görüntüler de içler acısı bir tablo oluşturuyor. Vatandaşlar mahallelerde yapılan kayıt dışı kesimlerin yanında Et ve Süt Kurumu’nun daha uyguna sattığı etlerden almak için büyük mücadele veriyor. Her gün satışa sunulduktan saatler içinde biten etler için sabah erken saatlerde kuyruğa giren vatandaşlar, önümüzdeki süreçte hiç et alamamaktan yana endişe yaşıyor. Yeni zamların gelmesi beklenen süreçte Şehrivan’a konuşan vatandaşlar sadece kırmızı et değil beyaz et de alamayacak duruma geldiğini söylüyor.

VATANDAŞ SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE KUYRUKTA  BEKLİYOR!

Merkezde bulunan Et ve Süt Kurumu mağazası önünde sabahın erken saatlerinden itibaren kuyruk oluşuyor. Piyasaya göre daha uyguna satılan etler saatler içinde tükeniyor. Vatandaş, ucuz eti almak için erken saatlerde kuyruğa girerken fiyatların zirveye çıktığı bu süreçte ucuz et için beklemeye mecbur kaldıklarını söylüyor. Bu vatandaşlardan Hınar Güngören, üst üste gelen zamlardan şikayetçi olduğunu belirtirken, Şehrivan aracılığı ile şu değerlenirmeleri paylaştı: “Ben daha önce kıymayı buradan 50 liradan alıyordum. Sonra zam geldi. 60 lira oldu, 1 ay geçmeden 83 lira oldu. Sabah 07:00’den beri sıradayım. Mecbur olmasak bu soğukta dışarda beklemezdik. Aldığım maaş 2 bin lira. 10 nüfusuz. Kira, elektrik, su, doğalgazı da eklersen bu para neye yetecek? Neye vereceğim, ne kalacak? Ramazan geliyor. Bu gidişle Ramazan’ı etsiz geçireceğiz. Aldığımız maaş hiçbir şeye yaramıyor. Bir tek kıyma alabiliyorduk. Kıymayı da mecburiyetten alıyoruz. Onu da alamayacağız artık. Yetkililerin buna el atması lazım. Böyle olmuyor, bir çare bulunsun.”

“KUYRUK BİTMEDEN ET BİTİYOR”

Son olarak vatandaşlardan İhsan Aktar ise şunları kaydetti: “Et ve Süt Kurumu’ndan daha önce kilosunu 56 TL’ye aldığımız kıymayı şu an 83 TL’ye aldım. Bu kurumdaki et fiyatları kasap ve marketlerdeki et fiyatlarından çok daha uygun. Et, kasaplarda pahalı olduğu için herkes Et ve Süt Kurumu’na et almaya geliyor. Sabah saat 08.00’da kurum açılıyor. Ancak sabahın erken saatlerinde kuyruklar oluşuyor. Önümüz Ramazan ondan dolayı insanlar ucuz et almak için saatlerce kuyrukta bekliyor. Bazen kuyruktaki insanlar bitmeden et bitiyor. Çoğu insan eli boş dönmek zorunda kalıyor. Et gittikçe pahalandığı için kimse devamlı ette alamıyor. Kasapta 1 kilo kıyma şu an 92 TL’den satılıyor. Et fiyatları çok pahalı. Yetkililer halimizi görsün. İnsanlar perişan halde.”

VATANDAŞ RAMAZAN’DA ET YİYEMEYECEK...

Ramazan ayının yaklaşmasıyla vatandaşlarda da alışveriş tedirginliği başlarken, vatandaşlardan Aydın Üççek, artan fiyatlardan dolayı Ramazan ayını etsiz geçireceklerini aktararak, “Et fiyatları çok pahalı. Kırmızı eti zaten alamıyorduk. Beyaz et alışımız da düştü. Sadece et fiyatları değil her şeye zam geldi. Her şey çok pahalı. Ramazan’a da az kaldı. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Ramazan da etsiz olmaz ama et fiyatları çok yüksek. Bu Ramazan’ı etsiz geçireceğiz” dedi.

KIRMIZI ET VANLININ SOFRASINA GİREMEZ OLDU!

Van’da yaklaşık 7 yıldır kasaplık yapan Faruk Coşkun, daha önce böylesine zor bir dönem yaşamadığını belirtti. Coşkun, satışlarının kötü olmasından dolayı böyle giderse dükkan kapatacaklarını dile getirerek, “7 yıldır bu işi yapıyorum. Daha önce böyle zor bir dönem yaşamadım. Kimse kırmızı et almıyor artık. Beyaz et alanlar da çok az. Eskiden kırmızı etten kar ediyorduk. Fiyatlar artınca kimse kırmızı et alamıyor. Durum böyle olunca bizim işler de her geçen gün kötüye gidiyor. Bu zamlar bir tek bizi değil, alıcıyı da çok etkiliyor. Zam gelmeden önce iyi satış yaptığımız insanlar ya 1 kilo et alabiliyor ya da alamıyor. Bu dükkanın masraflarını karşılayamıyorum artık. Ay sonu geldiğinde dükkanın elektriğini, suyunu, giderlerini nasıl karşılayacağımı bilmiyorum. Böyle giderse tek ekmek kapımız olan bu dükkanı da kapatacağım. Yetkililerden tek beklentimiz var; o da bir an önce bu zamlara bir çare bulsunlar. Biz esnaflar çok zor günler yaşıyoruz. Bize yardımcı olsunlar” dedi.

KASAPLAR DA KAZANAMAKTAN YANA DERTLİ

Zor günler yaşadıklarını ifade eden Kasap Güven Tali, kazandıkları paranın giderlerini karşılayamadığını söyledi. Tali, beyaz ette kilo başına sadece 1 lira kazandıklarını dile getirerek, “Van'da insanların et alması artık hayal gibi bir şey. Biz satıcılar da çok zor günler yaşıyoruz. Kazandığımız para hiçbir şeyi karşılamıyor. Neye yetişeceğimizi şaşırdık. Eskiden olan alıcılarımızı da bu zamlardan sonra kaybettik. Gelen de fiyatlara bakıp gidiyor. Kırmızı eti kolay kolay alan yok zaten. Beyaz eti de alan en fazla 2-3 kilo alıyor. Biz beyaz eti satınca kilo başına bize 1 lira kalıyor. O 1 lira da neye yetsin? Kiraya mı, elektriğe mi, suya mı, dükkanın masraflarına mı? Diyeceğim o ki çok zor günler yaşıyoruz. Kar oranımız zaten sıfır, hiçbir şey kazanamıyoruz” şeklinde konuştu.

RAMAZAN’DA SATIŞLAR DİBE VURABİLİR!

Van'da 20 yıldır kasaplık yapan Mehmet Fatih Talaşlı, Van’da neredeyse kırmızı et alan vatandaşın olmadığını vurgulayarak, “Halkın alım gücü düşünce bizim de işlerimiz eskiye oranla azaldı. Van'da neredeyse kırmızı et alan yok. Alanlar da en fazla 1 kilo alabiliyor. Beyaz et bile eskisi kadar alınmıyor. İşlerimiz özellikle son birkaç aydır çok düştü. Bu düşüş bizi ister istemez olumsuz etkiliyor. Halkı da anlamak lazım. Ramazan yaklaştı ama durgunluk devam ediyor. Böyle giderse Ramazan ayında da satış yapamayacağız. Durumumuz çok kötü. Yetkililerin buna bir an önce çözüm bulması gerek” diye aktardı.

Editör: TE Bilisim