Tepelik noktalarda yol güvenliğini sağlayan korucular için kurulmuş nöbetçi kuleleri dikkatinizi çekiyor. Geçiş noktalarında bulunan karakollarda eskiden yapılan kimlik kontrolü ise artık yapılmıyor. Hakim tepelere kurulan kalekollar birer kartal yuvasını andırıyor. Şemdinli girişindeki Şapatan kalekolu da bunlardan biri. Dağların etrafını çevrelediği Şemdinli coğrafyasıyla büyülüyor. Sırtını yasladığı dağlardan ise hâlâ dumanlar yükseliyor. İlçede hendeklerin açılmasıyla başlayan eylemler silahlı çatışmalara dönüşünce binlerce sivil vatandaş Şemdinli'yi terk etmek ya da merkez köylere sığınmak zorunda kalmış. Kürtçe ismi Şapatan olan Altınsu köyü de bunlardan biri. Şehrin girişinde sağlı sollu yakılmış araçlar, Suriye'deki iç çatışma görüntülerini andırıyor. Altınsu köyüne düşen top mermisi ise birçok evin zarar görmesine neden olmuş. Köyde 4 bin 600 kişi yaşarken şimdi sadece 100 erkek var. Herkesin ağzından çıkan, huzur ve barışın tekrar hakim olması. Çatışmalar sona erse de şehir merkezindeki dükkanların büyük bir bölümü kapalı. Köşe başlarında pusuya yatmış olan askerlerin elleri tetikte. Fotoğraf çekmek ise valilik iznine tâbi.

 

YARALI KADININ ÜSTÜNDE ASKER KABANI

Van'a yaklaştığımızda yol kenarında askerler yavaşlamamız gerektiğini söylüyor. Havanın yağışlı olması nedeniyle Hakkarili bir aile kaza geçirmiş. Yerde yaralı olarak yatan kadının üzerindeki asker kabanı dikkatimizi çekiyor. Olaya müdahale eden jandarma üzerindeki parkasını yaralı kadına giydirmiş. Aklımıza şehit cenazelerinde yükselen “Kardeşi kardeşe kırdırıyorlar” çığlığı geliyor. İzmirli asker Hakkarili kadına üşümesin diye parkasını veriyor.

 

 

EFKAR DAĞI DUMANDIR

Şemdinli'nin sırtını dayadığı Efkar Dağı'ndan çatışmaların ardından PKK'nin geçiş güzergahlarına yapılan hava saldırısı nedeniyle dumanlar yükseliyor.

 

 

SEYYAR BALIKÇI

Gölde avladıkları balığı yoldan geçen müşterilere satmaya çalışan Başkaleli çocuklar, “Abi bu yağmur ve soğukta ekmek paramızı çıkarmak için suyun içine girip ağları çekiyoruz, kilosu 8 TL, almak istemez misin?” diye soruyor.

 

 

İYİ Kİ 10 METRE YAKINA DÜŞMEDİ

Şemdinli'de çatışmaların yoğun olarak yaşandığı merkez köylerden Altınsu'da atılan bir havan topunun etkisiyle köy evi kullanılmaz hale gelmiş. “10 metre daha yakına düşseydi 11 sivil hayatını kaybedecekti.” diyen köyün ileri gelenlerinden Zekeriya Özbek, yaşananların bir provokasyon olduğuna inanıyor.

 

 

SIRADAN BİR GÖRÜNTÜ

Bombalı eylemlere karşılık zırhlı personel taşıyıcıların türü de değişmiş. Özellikle Bitlis karayolunda meydana gelen ve sekiz askerin şehit olduğu bombalı eylemden sonra Kirpi adı verilen zırhlı personel taşıyıcılar yollarda. Sivil araçların bombalı tuzaklar nedeniyle uzaktan takip ettiği Kirpiler, herhangi bir tehlikeye karşı olabildiğince hızlı Yüksekova'ya doğru yol alıyor.

 

 

KENTTEN ZORUNLU GÖÇ

Şemdinli girişinde hendek açmasıyla başlattılan eylemler silahlı çatışmalara dönüşünce binlerce sivil vatandaş şehri terk etmek ya da merkez köylere sığınmak zorunda kalmış. 90'lı yıllarda bile şehir merkezinde çatışmalara tanık olmayan kadın ve çocuklar, panik halinde yakın köylere veya Yüksekova'ya sığınıyor.


Kaynak: KÜRŞAT BAYHAN - Zaman Gazetesi

Editör: TE Bilisim