ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

Türkiye’nin toplam ihracatı içinde hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün payı son yıllarda artıyor. 1980 yılından itibaren başlayan ihracat hamlesiyle birlikte Türk konfeksiyon sektörü büyük bir atılım gösterirken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, bu yılın ilk 2 ayında 3 milyar 212 milyon dolarlık ihracata imza attı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli kentlerinden biri olan Van’da da özellikle son yıllarda bu alanda önemli adımlar atılıyor. Van-Hakkari kara yolunda 300 dönüm alana kurulan Tekstilkent, Van ekonomisinin canlandırılması ve istihdamın artırılmasına önemli katkıda bulunurken Van, Ocak ve Şubat aylarında çok önemli ihracat rakamına imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre, Van’da hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı Ocak ayında yüzde 534, Şubat ayında ise yüzde 518,8 artış gösterdi. Van’ın hazır giyim ve konfeksiyondaki ihracatı iyi bir ivme yakalarken, ihracatla ilgili Şehrivan’a konuşan Ege Örgü Yönetim Kurulu Üyesi Zozan Adiyan, bu ihracat rakamlarının artması için firmaların Van’a teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.

VAN’DA, OCAK VE ŞUBAT AYLARINDA REKOR İHRACAT!

Adiyan, ihracatın önemini belirterek, “İhracat ve dış ticaret, ülkeler için çok önemlidir. İhracatı, ithalatından yüksek olan ülkeler dış ticaret dengesinde avantajlı bir konuma geliyor. Ayrıca ihracat ne kadar yüksek olursa ülkeye giren döviz miktarı o oranda artıyor. Bunun sonucunda ihracatçı ülkeler, hem küresel ekonomide hem de ulusal ekonomide daha güçlü bir mali yapıya kavuşabiliyorlar” dedi.

İHRACAT OCAK AYINDA YÜZDE 534, ŞUBAT AYINDA İSE YÜZDE 518,8 ARTIŞ GÖSTERDİ…

Van’ın ihracattaki önemine değinen Adiyan, “Van, sahip olduğu konum nedeniyle bölgede önemli ticaret merkezlerine kolay ulaşım olanaklarına sahiptir. Van, gelişmekte olan sanayi altyapısı, verimli tarım alanlarıyla çok önemli bir cazibe merkezidir. Van’ın ihracatının artması, gelişmekte olan şehrimizin ihracatının olması ticarete devam edebilmesinin tek şartıdır. Van’ın büyümesi ve ekonomisinin güçlenmesi için ihracat en etkili araçtır. Van bir anlamda cazibe merkezi haline gelmiştir. Yeni kurulacak firmalarla bu ihracat rakamları her yıl daha da artacaktır. Biz, Van’ı tekstil üstü yaparsak ihracat oranlarını hızlı bir şekilde attırabiliriz” diye konuştu.

“ VAN’IN İHRACATININ ARTMASI TİCARETE DEVAM EDEBİLMESİNİN TEK ŞARTI”

Adiyan, Van’da son yıllarda önemi artan tekstil sektörüne değinerek, “Günümüzde tekstil ve hazır giyim sektörü; gayrisafi yurtiçi hasılat, imalat sanayi ve toplam sanayi üretimdeki pay, ihracat, ekonomiye sağladığı net döviz girişi, istihdam yatırımla dışa açıklık ve makro ekonomik büyüklükler açısından düşünüldüğünde Türkiye’nin en önemli sektörlerden biri konumundadır. Van; mevcut konumu, genç nüfusunun çok olması nedeniyle Türkiye’nin tekstildeki cazibe merkezi haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

VAN TEKSTİLDE CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELDİ!

Van’da, Ocak ve Şubat ayında ihracatın artmasını değerlendiren Adiyan, “Van tekstil anlamında cazibe merkezi haline geldi. Yeni kurulan ihracat firmalarıyla bunun arttırılması hedefleniyor. Bu rakam her yıl daha da artacaktır. Biz yurtdışında fuarlara, seminerlere katılıyoruz. Orada müşterilerin isteklerine göre ürünler yapıyoruz. Ürünlerin cinsinden iplik türüne kadar her şeyi müşterilere göre yapıyoruz. Müşterilere doğru cevaplar verip kaliteli ürünler yapıyoruz. O yüzden Türkiye ihracatta en kaliteli ürün üretimi yapan ülke halindedir. Vatandaşta da alım gücü düştüğü için kaliteli ürün almak istiyor. Bu yüzden hazır giyim ve konfeksiyonun önemi arttı. Bununla da birlikte ihracat artış gösteriyor. Bu da üretim yapmamızdan kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

VAN’DAN İSPANYA, İSVİÇRE, DANİMARKA, FRANSA, İNGİLTERE VE ALMANYA’YA İHRACAT YAPILIYOR…

Adiyan, Van’daki hazır giyim ve konfeksiyon ihracatıyla ilgili bilgi vererek şunları aktardı: “Biz kazak ihracatı yapıyoruz. Bizimle birlikte tekstilde penye ve kot ihracatı yapanlar da var. Bizim kazakta en çok ihracat yaptığımız ülkeler İspanya, İsviçre, Danimarka, Fransa, İngiltere ve Almanya’dır. Yeni kurulan bu tekstil firmalarıyla beraber Organize Sanayi’de, Teksilkent’te bu ihracat 3 kat artacaktır. Van’da her ay yaklaşık 300 bin-500 bin adet ürün ihracatı yapılıyor.”

“VAN’DA HER AY YAKLAŞIK 300 BİN-500 BİN ADET ÜRÜN İHRACATI YAPILIYOR”

Adiyan, kadın istihdamının önemini dile getirerek şunları söyledi: “Cinsiyetler arasındaki farkı azaltarak kadın iş gücüne katılımı sağlamalıyız. Kadın girişimciliğin desteklenmesi ve bu alanda teşrifler uygulanması kadının istihdama katılımını arttıran ve işsizliği azaltan bir unsurdur. Aynı zamanda kadını yoksulluktan ve erkeğe bağımlı olarak yaşamaktan kurtaran da kadın girişimciliği bir ülkenin gelişmesine olumlu açıdan katkı sağlamaktadır. Yapılan araştırmalarda kadınların istihdamda etkin bir şekilde katılmaya başlaması, gerek iş yaşamında gerekse toplumsal yaşamda oldukça hızlı bir değişim sürecinin başladığını göstermektedir. Biz de kadın istihdam oranını koruyarak ve arttırmaya çalışarak büyümeye devam ediyoruz.”

ADİYAN: KADIN İSTİHDAMINI ARTTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Teksilkent’te istihdam edilenlerin yüzde 60-70’inin kadın olduğunu aktaran Adiyan, “Tekstilkent’teki kapasitemiz toplam 200’dür. Yani toplam 200 personel çalıştırıyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde istihdam hedefimiz bin kişidir. Bizim yaklaşık 200 personelimizden 120 tanesi kadın çalışandır. Toplam çalışan sayısının yüzde 60-70’i kadındır. Yöneticilerimizin kadın olması onları çalışmaya teşvik etmekte olumlu olarak bize geri dönüş yapıyor. Kadın istihdamını arttırmaya devam edeceğiz” dedi.

Vanspor Başkanı Kıyak'tan flaş sözler! Vanspor Başkanı Kıyak'tan flaş sözler!

“İHRACAT RAKAMLARINI DAHA DA ARTTIRMAMIZ GEREKİYOR”

Adiyan, Van’ın bu ihracatının artması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Bu işle uğraşanlar Van’ı teşvik ederek büyük firmaları burayı çekebilir. Çünkü Van’ı tekstilin cazibe merkezi olması yolunda ilerlemesini sağlamamız gerekiyor. Kadın istihdamını arttırmamız gerekiyor. İhracat rakamlarını daha da arttırmamız gerekiyor. Yeni gelen firmalarla beraber bu sayı önümüzdeki sene 3 katına kadar artacaktır.”

Editör: TE Bilisim