ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ 

Türkiye yüzölçümünün 29,8’i orman örtüsüyle kaplıyken, orman alanları da arttırılmaya devam ediliyor. Ülkede bazı iller orman varlığının fazlalığı ile bazıları ise yeşilinin az olması ile gündeme geliyor. Orman varlığının azlığı ile sık sık gündeme gelen illerden biri olan Van; Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) verilerine göre, yüzde 2’lik orman varlığı ile Türkiye’nin en az yeşiline sahip 4’üncü ili oldu. Orman varlığının yetersizliğinin yanı sıra Van’da dikilen ağaçlar ve yeşillikler de korunmuyor. Kentteki kurum, kuruluş ve STK’ların toprakla buluşturduğu fidanlar sulanmadığı için zaman içerisinde kuruyor. Van Orman İşletme Müdürlüğü’nün işlevsiz olduğu ve yeterli çalışmaları yapmadığı da kentte sık sık tartışılan konulardan biri olurken, bu sorunlarla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Çevre (Van ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, “Yıllar içerisinde ‘Yeşil Van’ın yerini ‘Beton Van’ aldı” dedi. 

BAŞKAN KALÇIK: YÜZDE 2’LİK ORMAN VARLIĞINA SAHİP OLAN VAN YEŞİLE ÖNEM VERMİYOR

Başkan Kalçık, Van’ın orman fakiri olmasını değerlendirerek, “Tüm canlıların yaşamında yeşilin önemi tartışılmazdır. Canlıların yaşayabilmesi için minimum 19 metrekarelik yeşil alana ihtiyaç var. Ama maalesef Van, Türkiye’nin en az yeşiline ve orman varlığına sahip illerinden biri. Van’ın yüzde 2’lik bir orman varlığı var. Orman fakiri olan bir ilde yaşıyoruz. Bu çok ciddi bir sorun. Çok ciddi bir eksiklik Van için. Bu yüzde 2’lik orman varlığı yeşile olan değeri gösteriyor. Bizim ilimizde yeşile, ormana önem verilmiyor ki bu kadar az bir yüzdeliğe sahip. Yeşilin olmadığı bir yerde yaşam olmaz. Yeşil; su ve hava kadar önemli. Ama maalesef Van yeşile yeterince önem vermiyor. Dolayısıyla Van yeşil sorunu yaşamaya başlıyor. Bu anlamda kentteki herkesi duyarlı olmayı, ağacı ve yeşili önemsemeye davet ediyorum” dedi. 

İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yeni atama! İşte yeni atanan isim… İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yeni atama! İşte yeni atanan isim…

“YILLAR İÇERİSİNDE ‘YEŞİL VAN’IN YERİNİ ‘BETON VAN’ ALDI”

Van’da geçmiş zamanda yeşil varlığının çok olduğunu ve zamanla betonlaştığını dile getiren Kalçık, “Benim çocukluğum Toprakkale’de geçti. Toprakkale’den kuşbakışı Van’a baktığımızda bağlar, bostanlar, yeşillik içerisindeydi. ‘Yeşil Van’ olarak biliniyordu. Şimdi baktığımızda tek bir ağaç bulamıyorsunuz. Bu insanlarımızın duyarsızlığından kaynaklandı. Van artık beton kenti. Yeşil Van’ın yerini beton Van aldı. Yaşanmayacak, nefes alınmayacak bir il haline geldi. Diğer kentler gibi farklı yaşam alanları oluşturulmadığı için dar alana sıkışmış. Maraş, Cumhuriyet, İskele Caddesi’ne sıkışmış bir şehirde yaşıyoruz. İmardan dolayı ciddi anlamda sorunlar yaşayan bir ilde her yerde beton var, nefes alacak yer kalmadı” ifadelerini kullandı. 

KALÇIK: VAN ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ADI VAR, ÇALIŞMASI YOK

Kalçık, Van Orman İşletme Müdürlüğü’nün herhangi bir çalışmasının olmamasını eleştirerek, “Orman İşletme Müdürlüğü’nün görevi ağaç dikmektir, ormanı korumaktır. Türkiye’nin en az yeşiline sahip ilinde yaşıyoruz. Kişi başına düşen yeşillik çok az. 1988 yılından beri Van’da Orman İşletme Müdürlüğü var. Müdürlükle birlikte Van’da bu müdürlük bünyesinde ilçelerde beş tane de orman işletme şefliği var. Van’da İşletme Müdürlüğü var ama herhangi bir çalışmalarına denk gelmedik. Bunca yıldır herhangi bir çalışması olmayan bu müdürlük bu saatten sonra Van’a ne yapacak? Her sene fidanlar ekiliyor ama bunlar korunmuyor. Ağaçlandırma sadece ağaç dikmekle olmuyor. Bu ağaçlar korunmadığı, sulandığı için göz göre göre kuruyor, yok oluyor” diye konuştu.

Editör: Necmettin Dursun