Bazen öyle zamanlar oluyor ki tatlı yemeden duramıyoruz değil mi?

Burada önemli olan

Bunu alışkanlık haline getirdiğiniz için mi istiyorsunuz?

Duygularınıza cevabı yiyerek mi veriyorsunuz?

Ya da bir diğer ihtimalimiz insülin direnci problemi mi yaşıyorsunuz çünkü insülin direncinde görülen kan şekeri dalgalanmalarınız sizde tatlı yeme isteği uyandırıyor olabilir.

Tatlı yeme isteği geldiğinde çok şekerli besinler ve işlenmiş gıdalar tüketmek yerine tercihinizi protein ve karbonhidratı birlikte içeren çikolata-fındık, yoğurt-meyve, süt-çikolata gibi besinlerden yana kullanabilirsiniz. Çünkü şekerli besinler beyinde dopamine salınımını arttırır ve dopamin vücutta daha fazla yeme isteği uyandırır.

Vücudumuz bazı durumlarda tatlı ya da tatlı besinlere daha fazla ihtiyaç duyar. Örneğin stres durumunda kortizon hormonu artar bu da tatlı yeme isteğinizin oluşmasına neden olur.

Yani duygu durumunuzdaki dalgalanmalar sizi tatlı yemeye itiyor olabilir. Bu nedenle stres yönetimini iyi bir şekilde yapmanız çok önemli. Bunun için tatlı yeme isteği geldiğinde biraz yürüyebilir yoga ya da meditasyon yapabilirsiniz.

İtiraf etmeliyim ki bende tatlı yemeyi çok seviyorum size de yasaklamıyorum ancak denge ve porsiyon kontrolü çok önemli. Öncelikle kendinize sormanız gereken soru tatlı yemeyi seviyor musunuz yoksa tatlı bağımlısı mısınız?

SÜREKLİ GELEN TATLI İSTEĞİNİ BASTIRMAK İÇİN

Basit karbonhidratların yerini kompleks karbonhidratlar ile değiştirin,

Lifli besinlere diyetinizde yer verin,

Kan şekeri dalgalanmaları yaşıyorsanız ya da insülin direnciniz varsa karbonhidratları tek başına tüketmeyin,

Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın,

Ara öğün sayınızı arttırın çünkü ara öğünler kan şekerinizin dengede olmasını sağlar.