ŞEHRİVAN

Bu seçimde kadın sayısı dikkat çekici. Her partide kadın başkanlar var. Ancak BDP 97 kadın başkanla adeta seçime damgasını vurdu. Van'da büyükşehirde eşbaşkan Hatice Çoban, Bekir Kaya ile birlikte seçilirken, Edremit'te, Erciş'te, Özalp ve İpekyolu ilçelerinde başkanlığa diğer tüm ilçelerde ise yine eşbaşkanlıklara kadınlar seçildi. Doğu ve Güneydoğu'da da aynı tablonun oluşmasıyla Türkiye'de en çok kadın belediye başkan çıkaran parti açık ara BDP oldu.

İŞTE BDP'NİN VE DİĞER PARTİLERİN KADIN BELEDİYE BAŞKANLARININ HARİTASI:

BDP yerel seçimlerde, siyasi yasağından dolayı bağımsız olarak giren Ahmet Türk’ün kazandığı Mardin dahil 11 ilde ve 66 ilçede belediye başkanlığı kazandı. Bir büyükşehir ve iki de il fazladan alan BDP, ilçelere belde belediyeleri de katıldığında sayısal olarak 2009 yerel seçimlerine göre belediye sayısını arttırmış oldu. Ancak bundan da öte bu seçimde asıl dikkat çeken şey kadın başkanların sayısındaki patlama. Cumhuriyet tarihinin en yüksek kadın başkanı bu seçimde makam koltuğuna oturdu. Bunda BDP’nin payı büyük. Nitekim şu ana kadar kesinleşen sonuçlara göre tam 97 kadın başkan belediyelerde hizmet verecek.

Parti tüzüğüne göre, BDP eşbaşkanlık sistemiyle yönetiliyor. Zaten son yasal değişiklik ile eşbaşkanlık Türkiye siyasal sistemine de resmen girdi. Ama BDP bunun dışında belediyeleri de eşbaşkanlar ile yönetecek. Seçimde tüm propaganda materyallerinde kadın ve erkek başkan adaylarını birlikte kullandı. Dolayısıyla seçim sonuçlarında başkanlık koltuğuna oturan kadın sayısı düşük görünse de aslında 97 kadın BDP’nin aldığı belediyelerde erkek başkanla aynı yetkiye sahip olacak.

Üçü büyükşehirde

BDP’de büyükşehirler dikkate alındığında Diyarbakır’da Gültan Kışanak ön plana çıkıyor. Kışanak makamı Fırat Anlı ile birlikte kullanacak. Bunun dışında Mardin’de Ahmet Türk kenti Februniye Akyol’la birlikte yönetecek. Van’da Bekir Kaya, Hatice Çoban’la yetkilerini paylaşacak. Bunun dışında Ağrı’da Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilay, Batman’da Sabri Özdemir ve Gülistan Akel, Bitlis’te Hüseyin Olan ve Nevin Daşdemir Dağkıran, Tunceli’de Ali Bul ve Nurhayat Altun, Hakkâri’de Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, Iğdır’da Murat Yikit ve Şaize Öner, Siirt’te Tuncer Bakırhan ve Belkiza Beştaş Epözdemir, Şırnak’ta Serhat Kadırhan ve Özlem Onuk illeri birlikte yönetecekler.

BDP’nin kadın başkanlarından dikkat çeken isimler de birkaç gündür medyaya yansıyor. Özellikle Cizre’de yüzde 81 oyla rekor kıran, babası bir faili meçhule kurban giden 27 yaşındaki Leyla İmret ile 15 yaşında zorla evlendirilen, şiddet gören ve bu seçimde Diyarbakır Kocaköy Belediye Eşbaşkanı olan Berivan Elif Kılıç ‘ın hem hayat hikâyeleri hem de seçimi kazanmaları tüm Türkiye’nin dikkatini çekti.

Editör: TE Bilisim