7 Haziran genel seçimleri önceki gün yapılan seçimler ile son buldu. Büyük merak konusu olan HDP’nin barajı aşıp aşmayacağız ise sonunda neticeye kavuştu. HDP Türkiye genelinde aldığı yüzde 13 oy oranıyla barajları bir nevi yıktı. Van’da da oy patlaması yapan HDP 8 vekilden 7’sini meclise götürdü.

 

Uzun zamandır süren yoğun seçim süreci önceki gün yapılan seçimlerle birlikte neticeye kavuştu. Herkesin merakla beklediği ve son 10 yılın en önemli seçimlerden bir tanesi olarak kabul edilen 7 Haziran genel seçimleri tamamlandı. Hükümet kuracak tek partinin çıkmamasından dolayı koalisyon ve erken seçim konuşulmaya başladı. Uzun zamandır konuşulan HDP ise barajı rahat bir şekilde geçti ve çoğu yerde oyunu 2-3 katına çıkardı. Bu illerden bir tanesi de elbette ki Van oldu. HDP’nin büyük oy patlaması yaşadığı Van’da HDP 400 bine yakın oy alarak bir nevi rekor kırdı. Son anda 7 vekil alan HDP’de yerel seçimlerde olduğu gibi genel seçimlerde de Ak Parti’yi ezip geçti. Şehrivan Gazetesi olarak HDP’nin oy patlaması yaptığı kentte siyasi partilerin il başkanları ile görüştük ve seçimleri değerlendirdik. Yapılan seçimlerde tek başına iktidar olamayan Ak Parti gerek Türkiye gerekse de Van’da sessizliğe bürünmüş.

 

DİLEKÇİ: ADİL BİR SEÇİM OLMADI

Gazete olarak ilk olarak kentte ciddi oy patlaması yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi ile görüştük. Dilekçi ilk olarak adil bir seçim olmadığını belirterek, “7 Haziran seçimlerinde çok demokratik bir seçim geçirdiğimizi söyleyemeyiz. Devlet tarafsız olan tüm kurumları bir partiye destek verdi bunun başında da Cumhurbaşkanı geliyordu. Bu anlamda adil bir seçim geçirmedik. Bunun yanında can kayıpları yaşadık. Erzurum’da, Diyarbakır’da ve daha birçok yer yapılan saldırılardan dolayı can kayıpları ve üzüntü yaşadık. Ama her şeye rağmen halkın sağduyusu içerisinde seçimlere girdik. Tekçi zihniyetlere dur dedik. Bu zihniyeti yok ettik, barajları yıktık. Türkiye’de süre gelen ve sakat olan anayasa ile artık ülkenin yürümeyeceğini hepimiz çok iyi biliyorduk. Bu yüzden halkımız sandıklarda verilmesi gereken mesajı ve cevabı çok iyi bir şekilde verdi.” Dedi.

 

“VAN’DA 8’DE 8 BEKLİYORDUM”

Van’da yüksek oranda bir oy aldıklarını dile getiren Dilekçi, şahsi olarak 8’de 8 beklediğini ifade etti. Dilekçi şu sözlere yer verdi: “Biz Van’da seçim sürecine başladığımız zaman başka partinin, bu memlekete faydası olmayan partilere oy verilmeyeceğini çok iyi biliyorduk. Van’da yüzde 75 oran gibi çok yüksek bir oran aldık. Ama ben kendi şahsi fikrim olarak daha fazla bir oy oranı bekliyor ve Van’da 8’de 8 yapacağımıza inanıyordum. Ancak yüzde 75 gibi yüksek bir oranla Van’da kazanmasını bildik ve bir vekile 7 vekil götürdük. İktidarın politikaları artık halk tarafından teveccüh görmüyor. İktidar partisi olan AKP Van’da ne yazık ki seçim çalışması yapmak yerine sadece HD’yi karalamakla uğraştı. Kendilerine oy aramak yerine HDP’ye oy verdirmemek için uğraştılar. Ben kendilerini kutluyorum. Van’da durumunu böyle olacağını bildikleri için bunu yaptılar. Ancak halk gereken cevabı en iyi şekilde verdi.”

 

DİLEKÇİ: ERKEN SEÇİM OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Tek başına hükümet kuracak bir partinin olmamasından dolayı konuşulan koalisyon ve erken seçim hakkında da açıklamalarda bulunan Dilekçi, “Gerek koalisyon gerekse de erken seçim için şu an için bir şey söylemek çok zor. Eş genel başkanlarımız açıklamalarda bulundu. Bizde eş başkanlarımız ve genel merkezimizin arkasındayız ve söylediklerini yapacağız. Karar merci genel merkezdir bizde burada uygulayıcılarız. Ancak şahsi fikrim olarak bir erken seçimin olacağını düşünmüyor ve bu çok zor. Ancak böyle bir şey olması durumunda da bu kararı alan partinin düşeceği söz konusu olur.” İfadelerini kullandı.

 

İLHAN: KARARA SAYGI DUYUYORUZ

Konuyla ilgili görüştüğümüz ve parti olarak baraj altında kalan Saadet Partisi (SP) İl Başkanı Özay İlhan ilk olarak bu kararın milletin kararı olduğunu ve buna saygı duyduklarını ifade etti. İlhan şu sözlere yer verdi: “Milletimizin vermiş olduğu karara saygı duyuyoruz. Seçimlere ilk hazırlandığımızda da söyledik milletimiz ne karar verirse odur. Bizim milletimizde öyle uygun gördü. Şu an için hükümet kuracak bir siyasi parti yok. Sonuç olarak ne olur bilmiyorum ama siyasi partilerin kendi menfaatlerini değil ülkenin menfaatini düşünmeleri gerekiyor. Saadet Partisi olarak neden başarısız olduğumuzu elbette ki konuşacağız ve nerede nasıl yanlışlar yaptığımızı göremeye çalışacağız. Aslında bu kadar çok sevginin olduğu bir durumda nasıl bu kadar az oy aldığımızı da halen çözmüş değil. İnşallah hayırlı bir hükümet kurulur. Barış ve demokrasi için adılar atılır. Şimdi anayasa için artık adımlar atılır.”

 

“TÜRKİYE HDP’YE EL VERDİ”

Türkiye’nin bu seçimlerde Halkların Demokratik Partisine destek verdiğini söyleyen İlhan HDP’nin bunu iyi değerlendirmesi gerektiği ifade etti. İlhan, “Ak Parti’nin kendisini gözden geçirmesi gerektiğine inanıyorum. Bir ilde 6 vekil alan bir partinin bu seçimlerde 1 vekil çıkarması kesinlikle konuşulmalı ve kendi aralarında bu durumu gözde geçirmeleri gerektiğine inanıyorum. Ak Parti’nin batıda çok fazla olmasa bile, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde çok ciddi bir oy düşüşü var. HDP’ye gelecek olursak. HDP bu seçimlerde yıllardır diğer partilere oy veren vatandaştan çok fazla oy aldı. Diktatörlük istemeyen vatandaşların bu anlamda HDP’ye rağbeti büyüktü. HDP yıllardır oy alamadığı çoğu yerden oy aldı. Türkiye bu anlamda HDP’ye el verdi. Bence HDP’nin bunu çok iyi bir şekilde değerlendirmesi gerekiyor. Umarım ki bundan sonra da serinkanlı olurlar. Ben başta Van’da olmak üzere başarı elde eden tüm seçilmişleri kutluyorum.” Dedi.

 

GÖKDERE: DEMOKRASİ KAZANDI

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı İlkay Gökdere ise seçimde demokrasinin kazandığını ancak kentte bu kadar az oy almayı beklemediklerini söyledi. Gökdere şu ifadeleri kullandı: “7 Haziran genel seçimler halkımıza hayırlı olsun. Seçimlere genel alamda baktığımız zaman demokrasinin kazandığını söyleyebiliriz. Van’daki adayımız güçlü olmasına rağmen, bu kadar düşük oy almayı beklemiyorduk. Ancak ne yazık ki böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. HDP’ye gelecek olursak. HDP’nin Türkiye genelinde aldığı oyların emanet oylar olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra birçok noktada da CHP’nin oylarını aldı. Elimizden gelen her şeyi yaptık. Hayırlı olan buymuş. Tüm Türkiye için hayırlara vesile olsun.”


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim