ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, hayata geçirdikleri veya hayata geçirmekte olan projeleriyle gazetecilerin karşısına çıktı. Bir yandan Van’ın bir yandan da Edremit ilçesinin güzelliklerine güzellik katmaya devam eden başkan Say, başkanlığından bu yana yaptıkları çalışmalarla birlikte iki yılın hesabını verirken belediyenin hem temel belediyecilik hem de sosyal belediyecilik anlamında yaptığı önemli çalışmalarını anlattı.

BAŞKAN SAY İKİ YILIN RÖTGENİNİ ÇEKTİ!

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, son zamanlarda yaptığı faaliyetlerle isminden sıkça söz ettirirken hayata geçirdiği projelerle de halkın beğenisini toplamaya devam ediyor. Say, kısa zamanda birçok çalışmaya imza atarak, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltirken ilçenin de çehresini değiştirirken bu değişimi görev süresinin ikinci yılında gazeteciler aracılığı ile paylaştı. İlk olarak bölgenin ilk kıraathanesi olan Millet Kıraathanesini hizmete açtıklarını dile getiren Say, salgın hastalık döneminde Halk Ekmek projesin hizmete açtıklarını ve 2021 yılı içerisinde yapılacak olan Millet Bahçesi Projesi, ihale aşamasına gelmiş Nisan ayı itibariyle startı verileceğini söyledi. Daha sonra Yüzen Otel Projesin anlatan Say, bu yatırımla ilgili sürecin hızla işlediğini söyledi. Korona virüse karşı halkın bilinçlendirilmesi adına tanıtım filmleri yayınlanarak vatandaşlarımızın duyarlılığı arttırılmaya çalıştıklarını vurgulayan Say, Edremit’in yükünün ağır olduğuna dikkat çekti. Dört bir koldan yürüyen çalışmaları anlatan Say, Edremit’in adından söz ettirmeye devam edeceği projelerden de söz ederek ilçede değişimin ve dönüşümün süreceği mesajını verdi.

İŞTE İKİ YILIN ÖZETİ

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, belediyenin iki yıllını değerlendirdiği açıklamada, son iki yılda yapılan temel ve önemli çalışmaları şöyle sıraladı: “2019-2020 çalışma programı dahilinde yaklaşık 25 kilometre asfalt yol yapımı gerçekleştirdik. Bende hayatımda ilk defa bu aracı kullanmış oldum. Şöyle bir parantez açayım asfalt plenti olmayan bir belediyeyiz. Yani 130 bin nüfusu olan bir belediyeyiz. Malum 2014 yılında büyük şehrin bir parçası olan bir belediye haline geldik. Van Büyükşehir Belediyesi haricinde başka belediyelere ait plent yok, plentimiz olmadığı halinde kendi kısıtlı imkanlarımızla 25 kilometrelik bir asfalt yol yapımı gerçekleştirdik. Yine 2019 ve 2020 yılı içerisin de 82 bin metreye yaklaşık kilitli taş, 39 bin 440 metrede bordur taş imalatı yaptık.”

YOLLARYAPILIYOR, TAŞLAR DÖŞENİYOR

“Yine eski usul taşlardan ziyade renkli ve işlemeli çalışmalar yaptık. Yine 2019 -2020 yılları içerisinde Edremit Belediyesi tarihinin kuruluşundan bugüne kadar yapılmış stabilize yolun iki katı yani 18 bin 926 kilometre de yol çalışması yaptık. 47 yıllık bir belediyenin yaptığı yollar kadar iki yılda yol yaptık. 2019-2020 yıları içerisinde yaklaşık 19 kilometreye yakın yeni yol açtıklarını vurguladı.”

MENUA TURİZMDEKİ EN ÖNEMLİ PROJELERDEN BİRİSİ OLACAK

Say, “Sokak ve caddelerden oluşan yaklaşık 60’a yakın ve toplamı 18 bin 220 metre yol çalışması yaptık. Buda Edremit Belediyesi tarihinde 47 yılda yapılan yolardan daha fazla bir yol. Bir başka çalışmamız ise belediyenin yaptığı yama çalışmaları, yaklaşık 30 bin kilometrelik yama çalışması yaptık. Yine altyapı görev paylaşımı olarak kırsalda ve merkezde 5 bin 529 metre prenaj çalışması yaptık. Ayrıca Menua projesi tamamlandığında şehrimizin turizm yerlerinden biri olacak.”

TAMAMLANAN VE DEVAM EDEN PROJELER

Say, tamamlanan ve devam eden çalışmaları şu şekilde sıraladı: “Bölgenin ilk kıraathanesi olan Millet Kıraathanemizi hizmete açtık. Deprem Gönüllüsü Dr. Miyazaki Koruluk Projesi yapılarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızın katılımı ile hizmete açıldı. Salgın hastalık döneminde Halk Ekmek projemizi hayata geçirdik. 2021 yılı içerisinde yapılacak olan Millet Bahçesi Projesi, ihale aşamasına gelmiş Nisan ayı itibariyle startı verilecektir. 2021 yılı faaliyet programına alınan Yöresel Ürünler Pazarı Projesi yapılmış olup yaklaşık maliyeti dosyası hazırlanmış ihale aşamasındadır. Yöresel Ürünler Pazarı Giriş Takı ve Duvarı proje uygulaması yapıldı.”

YÜZEN OTEL PROJESİNDE İŞLER YOLNUDA

“Otel Gemi Projemizin gemi tahsisi yapılmış olup restorasyon çalışmaları başlamıştır. 2021 Yılı faaliyet programımızda yer alan Glutensiz fırın/kafe projesi 2 boyutlu 3 boyutlu çizimleri hazırlanmış olup, projeleri detaylandırılarak yaklaşık maliyeti hazırlanmıştır. 2021 Yılı faaliyet programımızda bulunan Sürekli Eğitim Merkezi Projeleri tamamlanarak merkezin yapımında sona gelindi. Kısa süre sonra açılışı yapılacaktır. 2021 Yılı faaliyet programımızda yer alan Glutensiz fırın/kafe projesi 2 boyutlu 3 boyutlu çizimleri hazırlanmış olup, projeleri detaylandırılarak yaklaşık maliyeti hazırlanmıştır. 2021 Yılı faaliyet programımızda bulunan Sürekli Eğitim Merkezi tamamlanarak merkezin yapımında sona gelindi. Kısa süre sonra açılışı yapılacaktır. İlçemizde hizmet veren taksici esnafımız için 2 yeni taksi durağı yaparak tamamladık. Önümüzdeki günlerde açılışını yaparak taksici esnafımıza hediye edeceğiz. Memur-Sen TOKİ Bölgemize Yeni Park Yapma Projemiz tamamlanmış olup ihale aşamasındadır. Erdemkent (Eski TOKİ) Bölgemize Yeni Park Yapma Projemiz tamamlanmış olup ihale aşamasındadır.”

HEM EĞİTİME HEM SAĞLIĞA YATIRIM…

Edremit’te yaklaşık 40 okulda çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Say, “Ziyaret ettiğim her okulda önce okulun fiziki eksikliklerine bakıyorum. Bizim işimiz eğitim değil, biz ortamı iyileştireceğiz, öğretmenlerde öğrencilere ruh verecek. Bir okulun her tarafını düzenliyoruz. Bu belediyenin görevi olmayabilir ama onu gördükten sonra duyarsız kalamazsınız ve belediyenin sorunları içerisine eğitim yuvalarını birinci sıraya koyduk. Öte yandan Van belediyeleri içerisinde sağlık ocağı yapan tek belediyeyiz. Belki bir hastane açamadık ama sağlık ocağını açtık. Bir çalışmamız daha oldu. Biz sosyal çalışma vakfı değiliz. Ancak evi yanan aileler başta olmak üzere ihtiyaç sahibi ailelerin evlerinin bakım onarımını yaptık.” İfadelerinde bulundu.

HER MEVSİM ÇALIŞMA VAR

Karla mücadele çalışmalarından söz eden Say, “Karla mücadelemiz kapsamında 2 yılda 625 kilometre yol ağında başarılı bir çalışma yapıldı. Bu anlamda da karla mücadele ekibimizi tekrar tebrik ediyorum. Yine Park ve Bahçeler Müdürlüğü kapsamında çalışmalar yapıldı. Malumunuz Edremit yeşil bir bölge olmasına rağmen yeşil alan dışında çok ciddi bir alanımız var. Şabaniye Mahallesinde toplu ve çocuk gruplarının olduğu bir bölge yoktu. Biz gerekli mercilerle görüşecek eski SSK Hastanesi olarak bilinen yeri bize maliyeti olmadan aldık. Bu kıymetli yeri TOKİ bize park olarak hibe etti. Biz de bunu mahallenin bir ihtiyacı olarak park ihtiyacını karşıladık. 4500 metrekare alan üzerine kurulu parkımızı hizmete açtık. Onun içine de kitap kafe yaptık. Bir başka çalışma ise Esentepe Semt Parkı, 3200 metrekare alan üzerine kurulu parkımızı hizmete açtık.” Şeklinde konuştu.

İŞLEMLER ARTIK RAHATÇA YÜRÜYOR

Emlak Müdürlüğü ile 2 bin 200 mükellefi yapılan son yapılandırmadan faydalandıklarını ve daha birçok çalışmadan söz eden Say, şöyle devam etti: “Bu süreçte arkadaşlarımız mesai mefhumu gütmeden hafta sonları dahil aralıksız çalıştılar ve online çalıştılar. Yine Edremit te bir sıkıntı vardı yeri gelmişken söyleyeyim, vergi kaçağı var bununla ilgili bir çalışmamız var. Bir başka çalışma ise vatandaşlar belediyeye gelmeden web sitemizde ödeme yapabiliyor. Yani vatandaş belediyeye gelmeden Tapu’da rayiç işlemlerini online olarak yapabilmektedir. Yine 157 adet inşaat ruhsatı, yapı kullanma belgesi düzenledik. Ve 138 Metruk yapının yıkımını gerçekleştirdik. 39 Adet ruhsatsız kaçak yapıyı mühürledik. 51 Adet ruhsata aykırı yapıya müdahale ettik. Asansör denetimlerinde 358 asansör mühürlenerek kapatıldı. Bir başka konu ise temizlik, 22 aracımız ile günlük 136 ton çöp alımı gerçekleştirilmektedir. Bin ton hafriyat/moloz/enkaz alımı gerçekleştirdik. Denetim Serbestlik ile 20 mıntıkanın sürekli temizliği yapıldı. Sezon içerisinde tüm yollarımızı periyodik olarak yıkadık. Günlük 12 kilometre yol süpürme çalışması gerçekleştiriyoruz.”

EDREMİT, SIFIR ATIKTA DA ÖNCÜ

Atık Toplama aracımızla her gün bir okula giderek sıfır atık hakkında bilgiler verdiklerini belirten Say, yapılan çalışmaları sıraladı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hibe edilen atık getirme merkezi 4 noktaya bırakıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilen 1 adet kompost makinası, Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzce kullanılmaktadır. Okullar ve kamu kurum ve kuruluşlarımıza geri dönüşüm kutuları dağıtıldı. İlçemizde sıfır atık projesi kapsamında 710 adet atık pil kutusu dağıtılmıştır. En çok atık pil toplayan Salih Yıldız İlk ve Ortaokulu'na 1 adet yazıcı ve masa tenisi verilmiştir. 3 adet atık potaları ilçemizde farklı noktalara bırakılmıştır. Her gün bir okulumuzda sıfır atık ile ilgili bilgiler verilmektedir. Sıfır atık projesi kapsamında 6 bin 500 ton atık yağ ülke ekonomisine kazandırılmıştır.”

Editör: TE Bilisim