ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ, ERDAL ERBAŞ

Türkiye Engelliler Araştırması verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 12,29’u engelli bireylerden oluşuyor. Ülke genelinde olduğu gibi Van’da da engelli bireyler başta eğitim, sağlık, istihdam ve ulaşım olmak üzere günlük hayatın her aşamasında büyük sorunlarla karşılaşmaya devam ediyor. Kentte sorunların çözümü için çalışmalar yürütülürken, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say da ilçede bir ilki daha imza atarak, engelli bireyler için Engelsiz Yaşam Merkezi’ni hayata geçirdi. Edremit’te açılan yaşam merkezi ilçede ilk olurken, kentte de ikinci merkez olma unvanını taşıyor. Açılış konuşmasını yapan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, ilçede hayata geçirilen 7’nci projelerden biri olduğunu vurgulayarak, yaşam merkezinde 10 atölyenin yer aldığını ve 100 öğrenciye hizmet edeceğini belirtti. Başkan Say, başta ilçede yaşayan engelli vatandaşlarımız olmak üzere bölgede bulunan tüm engelli bireylere hizmet edeceğini söyledi. Programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez’in eşi Meral Bilmez, MKYK AK Parti Üyesi Zahir Soğanda, AK Parti Van İl Başkanı Kayahan Türkmenoğlu, AK Parti Edremit İlçe Başkanı Sezer Bayramoğlu, ilçe muhtarları ve çok sayı da vatandaş katıldı.

BAŞKAN SAY İLÇEYE YAŞAM MERKEZİ PROJESİ KAZANDIRDI

Edremit’te son dönemlerde hayata geçen önemli merkezlerden birisi olarak öne çıkan Engelsiz Yaşam Merkezi gerçekleştirilen törenle açıldı. Törende konuşan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, şu ifadelere yer verdi: “3 Aralık Dünya engelliler günü'nde bir ilki Edremit'te bir ilki daha gerçekleştiriyoruz. Bu bizim dönemimizde Edremit'te ilk yaptığımız 7 proje ilk millet kıraathanesi, ilk kent ormanı, ilk sürekli eğitim merkezi gibi 7. projenin ilkini bugün hayata geçirmenin mutluluğu içerisindeyiz. Engelsiz yaşam merkezinde 10 atölyenin yer aldığı yaklaşık 100 öğrenciye hizmet edecektir. Edremit'te yaşayan engelli vatandaşlarımıza, çocuklarımıza, kardeşlerimize hizmet etmek üzere tüm bölgemizdeki engelli kardeşlerimize hizmet edecektir. Önceden çocuklarımızı TOKİ'den, mahallelerden ve diğer merkez ilçeleri taşıyorduk. Büyük bir eksiklikti biz arkadaşlarımızla altyapısını, çalışmasına daha önce fiziksel ortamı olan bir yeri tadilattan geçirdik atölyeleri oluşturduk. Bu anlamda da yine istihdam anlamında da halk eğitim ve milli eğitim müdürlüğümüz de hakikaten büyük bir özveri ile destek verdiler.” Dedi.

YAŞAM MERKEZİNDE BİRÇOK ATÖLYE YER ALIYOR

Edremit'te bir ilke daha imza atıklarını söyleyen Başkan Say, sözlerini şöyle tamamladı: “Engelsiz yaşam merkezinde hidrografi ve rölyef, ahşap yakma resim ve el becerileri, kokulu taş ve sabun üretim, müzik atölyeleri yer alıyor. Öte yandan bireysel eğitim sınıfı, erken çocukluk eğitim sınıfı, eğlence sınıfı, genel eğitim sınıfı, amaçlı veli atölyesi olmak üzere 10 ayrı üniteden oluşmaktadır. Biz engelleri aşmak üzere engelsiz ismi üzerinde engelsiz bir belediye olmaya söz verdik. Bu noktada sosyal belediyecilik projelerimizi ağırlık veriyoruz. Yine çocuklarımızın eğitim görebilmeleri, sağlıklı ortamda ders çalışabilmeleri için etüt merkezlerinden ders çalışacakları sürekli eğitim merkezlerine kadar birçok projemizi tamamladık. Birçok merkez mahallede de bu noktada kitap kafe Eva merkezleri olmak üzere projelerimiz devam ediyor. Engelsiz yaşam merkezi Edremit ilçemize, bölgemize hayırlı olsun.”

“HER BİR ENGELLİ KARDEŞİMİZİN ZİYARETİ ÇOK ÖNEMLİ”

AK Parti Van İl Başkanı Kayahan Türkmenoğlu, “Bugün 3 Aralık Dünya engelliler günü. Türkiye'nin her bir tarafında her bir köşesinde engelli kardeşlerimize, dezavantajı gruplarımıza özellikle onları anmak, onlara dokunmak, onları hatırlamak ve her birimizin bir engelli adayı olduğumuzu unutmamak kaydıyla bu önemli günü kutluyoruz. Bugün Van'da aşağı yukarı bütün mahallelerimizde teşkilatlarımız tarafından engelliler kardeşlerimizi ziyaret ediyoruz. Her bir kardeşimizin her bir ziyaretimizi çok çok önemli olduğunu biliyoruz. Sosyal politikalar sosyal devlet sözde değil özde buluşmalı. Hatırlıyorum. 2002 yılında özeline indiğiniz zaman Van’a baktığın zaman desteklenen yani sosyal devlet olduğumuzu bildiğimiz halde desteklenen bir tek aile dahi yoktu. Bugün Van'da 9600 engelli kardeşimize devlet destek veriyor. Her birinin evine, yaşam alanına dokunuyoruz, onu önemsiyor yaşamının her bir parçasında bu insanlara değer veriyoruz” Şeklinde konuştu.

“SOSYAL DEVLET ANLAYIŞIYLA HAREKET EDİYORUZ”

İl Başkanı Türkmenoğlu, “Sosyal politikalarda bugüne kadar Türkiye'de en iyi uygulayan, tabanı en iyi yayan AK Parti hükümetleridir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde, AK Parti hükümetleri kurulduğu günden bugüne kadar en çok önem verdiği gruplarımız özellikle engelli gruplarımızın yanında sosyal politikalar adı altında sosyal devlet anlayışını tüm kılcal damarlara kadar hissettiren bir hizmet anlayışıyla gerçekleştiriyoruz. Bugün bu şehirde 10 bin yaşlı kardeşimize evde bakım hizmeti veriyoruz. Evine hastaneler tarafından ambulanslar gönderiliyor. Bugün genel sağlık sigortası kapsamında yani devlete hizmet alma adına prim ödemeden sadece Van'da 337 bin insanımıza karşılıksız sosyal politikalar gereği sosyal devlet anlayışını özümseyen hizmet alanı insanlarımıza götürüyoruz. Bugün burada engelsiz yaşam merkezini açıyor engelli kardeşlerimizin kaderi bu şekilde çizilmiş olabilir ama yaşam alanı mutlaka ve mutlaka başarılarla doludur.” Şeklinde konuştu.

“BU HİZMET SADECE EDREMİT İÇİN GEÇERLİ DEĞİLDİR”

AK Parti Edremit İlçe Başkanı Sezer Bayramoğlu, “Bugün 3 Aralık Dünya engelliler günü engelliler günü ama engelsiz hayatlarını devam etmesi için uğraşan iktidarımız, belediyemiz sayesinde açılan bu engelsiz yaşam Merkezi’nde birçok atölyede bu özel gereksinimle bireylerimize çok özel eğitimler kurslar verilerek hayatlarının normal akışında devam etmesini sağlamak için Üstün çaba sarf edileceğine, buradaki hocalarımızın gayret göstereceğine ben yürekten inanıyorum. Engelsiz yaşam merkezinde 20 kişiye istihdam sağlanacak. Buradaki özel gereksinimli bireylerimizi, kardeşlerimize inşallah burada misafir edeceklerdir. Bu hizmet sadece Edremit için geçerli değildir. Tüm ilçelerimizde bundan faydalanmak isteyen bireylerimiz buraya gelebilirler. Emeği geçen tüm Belediye ve Halk Eğitim ve diğer kurumlarımızın emeği geçenlerin tamamına yürekten teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim