2023 yılı zam pazarlığı da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Kabine Toplantısı sonrası yeni asgari ücret zammı ile ilgili mesaj verdi. Başkan Erdoğan yaptığı açıklamada “Asgari ücret, memur ve emekli maaşları başta olmak üzere çalışanların refah seviyelerinde gerilemeyi telafi etme yönündeki gayretlerimizin enflasyon maskesinin ardında sığınan haramzadelerce akamete uğratılmasına rıza gösteremeyiz”dedi.

Asgari ücrete 2022 yılında iki kere zam yapılarak brüt 6 bin 471 TL, net olarak 5 bin 500 TL olarak belirlenmişti. 2023 asgari ücret zammı için Asgari Ücret Testip Komisyonu ilk toplantıyı 7 Aralık Çarşamba günü gerçekleşti. İkinci toplantı ise 14 Aralık'ta yapılacak. Toplantıda ekonomik veriler masaya yatırılacak. İlk toplantı öncesi TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 7 bin 785 liranın açlık sınırı olduğunu ve kırmızı çizgileri olduğunu belirtmişti. 

VERGİ DÜZENLEMESİ MASADA

TÜRK-İŞ ilk toplantıya açlık sınırı ile oturmuş ikinci toplantıda ise gelir vergisinin düzenlenmesini masaya getirmesi bekleniyor. İlk toplantı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücret anketi sonucu da yayımladı. Ankete göre; İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin,  kamuoyunun beklentisinin ise 8 bin liranın üzerinde olduğunu açıkladı.  Bakan Bilgin, "Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değil. Bütün çalışanlar etkileniyor.  Aynı zamanda diğer ücretleri belirleyen bir ücrettir. Ne kadar gerçekçi belirlersek asgari ücrete yakın çalışanların ücreti yukarı çıkacaktır" dedi.

ENFLASYON + REFAH PAYI GÜNDEMDE

Asgari ücrete beklenen zam oranı yüzde 40 ile 45 arasında. Uzmanlar enflasyon rakamları üzerinden asgari ücrete yapılacak zam oranı ile ilgili çeşitli tahminlerde bulundu. Bu hesaplamalardan ön plana çıkan ise yüzde 40 veya yüzde 45 zam oranı.

Asgari ücret yapılacak olası zam oranlarına göre ne kadar olacak?

Yüzde 30 zam gelirse olası maaş; 7.150 TL,

Yüzde 35 gelirse; 7.425 TL,

Eğer asgari ücrete 2023 yılı için yüzde 40 oranında zam yapılırsa 7 bin 700 TL

Yüzde 45 oranında zam yapılırsa 7 bin 975 TL olacak.

Ancak asgari ücrette psikolojik sınır 8 bin TL. Görüşmeler sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak ve net rakam çıkacak.

PEKİ ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE MAAŞ ALANLAR NE KADAR ZAM ALACAK?

Hükümet asgari ücret üzerinde maaş veren işverenlere desteğini sürdürmeye devam ediyor. 2023 yılı için belirlenecek yeni asgari ücretle beraber hükümetin işverene yeni destekler de vermesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıl gelen düzenleme ile asgari ücretten artık vergi alınmıyor. Bununla beraber asgari ücret üzerindeki maaşlardan da asgari ücrete kadar olan kısmından yine vergi alınmıyor.

Asgari ücret arttığında otomatikman muaf tutulan rakam da artmış olacak. Yani asgari ücret psikolojik sınır olan 8 bin TL'ye çıkarsa işveren 8 bin TL olan kısım kadar vergiden muaf tutulacak. işverene verilecek yeni desteklerle beraber 2023 yılında asgari ücret üzerinde maaş alan çalışanların asgari ücrete gelecek zam oranı kadar zam alması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET SONRASI NELER DEĞİŞECEK?

2023 yılı itibariyle asgari ücret zam oranıyla beraber İşsizlik ödeneği, kıdem tazminatı, GSS primi, 65 yaş aylığı, isteğe bağlı sigorta primleri gibi parametrelerde artış olacak.

ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 500 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş.  Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Editör: TE Bilisim