KURDİ-DER Van Şube eski Başkanı İsmail Aşkan İnsan Halkları Derneği’nde (İHD) yaptığı basın açıklamasıyla vicdani reddini açıkladı. Vicdani red hakkının insani, politik ve ahlaki bir tutum olduğunu belirten İsmail bu nedenlerden dolayı “Türkiye Cumhuriyetin zorunlu askerliğini ret ediyorum” dedi.

Vicdani reddin insanların dini ve ahlaki nedenlerden dolayı zorunlu askerliği reddetmek olduğunu belirten KURDİ-DER Van Şubesi Şube eski Başkanı İsmail Aşkan ‘topluma korku salan’ olarak nitelendirdiği askeri üniformayı giymeyeceğini, vicdani red hakkını kullanacağını belirtti. Hem kürtçe, hem de türkçe bir basın açıklaması yapan Aşkan “Hiçbir gerekçe ile insanın öldürülmesi kabul etmiyorum ve hiçbir şekilde insanlığın halkların özgürlük arayışında asla bir savaş aygıtı veya aracı olmayacağım.”dedi. Askerlik yoluyla milyonlarca dolar harcanarak çeşitli ölümler yaşatıldığını fakat yoksul bir köyde sağlık hizmeti olmadığı için cesetlerin torbalarla taşındığını belirten Aşkan bu nedenlerden dolayı vicdani red hakkını sonuna kadar desteklediğini belirtti.

‘T.C. ZORUNLU ASKERLİĞİNİ REDDEDİYORUM’

Vicdani red hakkını savunarak bu hakkı kullanacağını belirten Aşkan “Hepinizin bildiği gibi vicdani ret hakkı insanın dini, politik veya ahlaki ilkelerinde dolayı zorunlu askerliği ret etme hakkıdır. Ahlaki ve politik nedenlerden dolayı Türkiye Cumhuriyetin zorunlu askerlğini ret ediyorum. Basın yoluyla da belirtiyorum ki bana farz kılınmış zorunlu askerliğin toplumlar üzerine korku salan askeri üniformayı giymeyeceğim, insanlığa binlerce yıldır kan ve gözyaşından başka bir şey vermeyen askeri silahı elime almayacağım.” İfadelerini kullandı.

‘DEVLET OLGUSU OLUŞTU, İNSANLAR ÖLDÜ’

Askerliği reddetme nedenlerinden en önemlisi olarak milyonlarca insanın öldüğünü dile getiren Aşkan “Askerliği ret etmem için birçok sebeplerim vardır. Bunlardan en temeli birinci olan gerekçe ise devlet olgusu oluştuğundan beri milyonlarca insan hayatını kaybetmiş ama hayatını kaybeden milyonlarca insan sadece faşist, otoriter ve baskıcı devlet aygıtına hizmet etmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bari yazar Orhan Pamuk‘un dediği gibi “1.5 milyon Ermeni 100 binden fazla Kürt ve diğer azınlıklar öldürülmüştür.” Bundan dolayı hiçbir gerekçe ile insanın öldürülmesi kabul etmiyorum ve hiçbir şekilde insanlığın halkların özgürlük arayışında asla bir savaş aygıtı veya aracı olmayacağım. dedi.

‘ANADOLU HALKI YOK SAYILDI’

Anadolu halkının dillerinin ve varlıklarının yok sayıldığını belirten Aşkan “Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar onlarca Anadolu ve Kürtistan da yaşayan halklar inkâr edilmiş ve dilleri, varlıkları ve kültürleri yok sayılmıştır. Kürtistan ve Anadolu halkların özgürlük talepleri vahşi bir biçimde askeri yöntemler ile bastırılmış ve bu bastırılmalar sonucunda resmi verilere göre 2 milyondan fazla insan yaşamı yitirmiştir. Kürtistan da son 30 yıldır yürütülen kirli savaşta 3 milyon Kürt köyünden ve yurdundan sürülmüş 3 binden fazla köy viran edilmiştir. 21 yy da hala Kürt, Çerkez, Gürcü, Laz, Ermeni, Arap Süryani, Romen ve daha birçok halkın varlıkları, dilleri ve kültürleri yok sayılmakta. Ve askeri darbeler ile oluşturulan Ortaçağdan kalma yasalar ile Ortaçağ köleleri olarak esaret altında tutulmaktadır.” İfadelerini kullandı.

‘ÖLÜMLER İÇİN MİLYONLARCA DOLAR AYRILDI’

İnsanlığı öldürmek için milyonlarca dolar bütçe ayrıldığını belirten Aşkan “Bu insanlık dışı uygulamalar yıllardır militarist güçler tarafında yürütülmekte ve hala ülkemizde evrensel bir barış için hiçbir siyasi tutum gelişmemektedir. Yine barış, demokrasi, eşitlik ve özgürlük için yürütülen çalışmalara karşı otoriter devletin cevabı onlarca yıl cezaevi ve onlarca açılan siyasi dava olmaktadır. İnsanlığı öldürmek için milyar dolar bütçeler ayrılırken yoksul halk köyünde sağlık hizmeti olmadığı için torba içinde hayatını kaybetmiş çocuğunu taşımaktadır. Oysa Kürdistan’da 30 yılda sürdürülen kirli savaşa 300 milyar dolar harcanmıştır. Belirtiğim nedenlerden dolayı özgür bir insan olarak değil 12 ay sadece tek bir dakika bile hiçbir militarist gücün emri altına girmeyeceğim” diyerek tekrardan vicdani reddi desteklediğini belirtti.

‘İNSAN ÖLÜMÜNE ASLA YELTENMEYECEĞİM’

Aşkan “Çocukluğumda beri hayalim olan huzurun, barışın ve güzelliklerin egemen olduğu bir dünya için siyasi ve politik çalışmalara katıldım. Bunun uğruna 3 defa cezaevine atıldım şahsıma onlarca siyasi dava açıldı. Onlarca dava açsalar da ben asla insan olan özüme ihanet etmeyeceğim. Savaşsız ve askersiz bir dünya mümkün sadece ve sadece insanlığın cesur insanlara ihtiyacı var.” diyerek sözlerini noktaladı.


Ömer Faruk TOKTAŞ / Şehrivan

Editör: TE Bilisim