ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Van'da tüm üretim süreçlerinin ana kaynaklarından biri olan suyun, tarım, hayvancılık ve sanayide yarattığı güçlü etkiyi arttırmak için göletler inşa edilmeye devam ediyor. Hayvancılığın ve tarımın önemli merkezlerinden biri olan Van’da inşa edilen, Beyaztaş Göleti, su tutmaya başlarken, kuraklıktan etkilenen çiftliler için ise büyük önem taşıyor.

Türkiye genelinde tarım ve hayvancılık sektöründe en önemli kentler içerisinde yer Van’da yatırımlar sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü de tarım başta olmak üzere enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmeye devam ederken, Van’ın İpekyolu ilçesinde yapılan Beyaztaş Göleti'nde de çalışmalar 2022 yılında tamamlandı. Küresel ısınmanın etkin olduğu bu süreçte yapılan baraj ve göletler büyük önem arz ederken, su tutmaya başlayan Beyaztaş Göleti ise çiftçilerin üretimine de katkı sağlıyor. Yapılan gölet hakkında bilgi veren DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, göletin temelden yüksekliği 28 metre ve depolamasının ise 502 bin metreküp olduğunu belirterek, maliyetlerin düşeceğini ve verimin arttıracağını söyledi.

BEYAZTAŞ GÖLETİ SU TUTMAYA BAŞLADI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “ Van İpekyolu Beyaztaş Göleti, 2022 yılı içerisinde tamamlandı ve hâlihazırda su tutmaya başladı. Kil çekirdekli kaya dolgu tipindeki göletin temelden yüksekliği 28 metre, depolaması 502 bin metreküp olup, 730 dekar tarım arazisinde yapılacak sulu tarım ile birlikte 2023 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 2 Milyon 738 Bin TL katkı sağlanması hedefleniyor.” Dedi.

BALTA: VANLI ÇİFTÇİMİZ FARKLI ÜRÜNLER EKİP DİKEBİLECEK

Balta, cümlelerini şöyle sonlandırdı: “İnşa ettiğimiz baraj ve göletlerle su depolama kapasitemizi arttırmayı, böylece iç bölgelerimizde daha fazla hissedilen kuraklık kaynaklı su baskısını en aza indirmeyi hedefliyoruz. Yaptığımız gölet sayesinde modern sulama ile tanışacak suyun, 730 dekar arazide sulama maliyetleri düşecek, verimi arttıracak. Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte Vanlı çiftçimiz farklı ürünler ekip dikebilecek ve daha fazla kazanacak”

SU YÖNETİMİ ANLAYIŞIYLA DA SUYA SAHİP ÇIKILIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suya sahip çıkıyor. Van ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. Van'ın İpekyolu ilçesinde 502 bin metreküp su depolama hacmine sahip Beyaztaş Göleti su tutmaya başladı.

GÖLETLER ÖNEM ARZ ETMEYE DEVAM EDİYOR!

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan hayvan içme suyu göletleri hayvancılığa ve kırsal kalkınmaya katkı sağlamaya devam ediyor. Kar, yağmur ve dere sularının boşa gitmeyip tarım ile hayvancılıkta kullanılması için yapılan gölet ve barajlar kuraklık riskinin yaşandığı bugünlerde tarıma ve meralarda otlayan hayvanların içme suyuna katkı sunuyor. Küresel ısınmayla kaliteli ve temiz suyun önemi giderek artarken, kırsal mahallelerde bulunan hayvan üreticileri, özellikle yaz aylarında yeterli ve temiz içme suyuna ulaşmak için önemli mesafeleri aşmak zorunda kalıyor. Bu kapsamda tüm gününü arazide geçiren mera hayvanları için yapılan hayvan içme suyu göletleri önem arz ediyor.

Editör: TE Bilisim