ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- ŞABAN BEYAZSAÇ


Dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye'nin de en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde, yağışların azalmasıyla son yılların en geniş alanlı çekilmesi yaşanıyor. Van ve çevresi son yılların en kurak dönemini yaşarken, bölgedeki birçok dere ve gölet gibi Van Gölü'nde de kuraklığın etkisi görülüyor. Gölün bazı sahillerinde kurak alanlar oluştu. Gölün çekilmesiyle daha önce su altındaki bazı bölgeler ve mikrobiyalitler yeniden yüzeye çıkmaya başladı. Edremit Belediyesi de son dönemde küresel iklim değişikliğinden dolayı yaşanan aşırı kuraklıkla gündeme gelen Van Gölü’nde suların çekilmesini fırsat bilerek çöp topladı. Edremit Belediyesi Başkanı İsmail Say’ın öncülüğünde personel ve gönüllüler sabahın erken saatlerinde ilçedeki Dilkaya sahilinde bir araya geldi. Başkan ve beraberindekiler kıyı boyunca çöp temizliği yaparak, yeni bir farkındalık etkinliğine de imza atıldı. Sahil temizlik sonrası açıklama yapan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, hem bu acı tabloyu hem de suyun çekilmesini fırsat bulduklarını ve çöpleri temizlediklerinin altını çizerken, Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel ise göle sahip çıkılmalı çağrısında bulundu.

EDREMİT BELEDİYESİ KURAKLIĞA DİKKAT ÇEKTİ…

Sahil temizliği sonrası açıklamalarda bulunan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, “Edremit’te bağlı Dilkaya sahilinde çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından koruma altına dönemeç deltasındayız. Karşımızda Artos Dağı arkamızda Van Gölü ve Süphan Dağı olduğu Allah’ın doğal güzelliklerini bir arada buluştuğu Dilkaya sahilindeyiz. Bir süre önce fotoğrafçı arkadaşlarımızın dikkat çekmesiyle biraz ilerde bulunan bir batık tekne olması ve bu teknenin fotoğraf severlerin uğrak yerinden dolayı burada bir keşif yaptık. Keşifin sonucunda Van Gölü’nün ne kadar çekildiğini hep beraber gözlemledik. Hem bu acı tabloyu hem de suyun çekilmesini fırsat bulup bütün birimdeki arkadaşlarımızla, çevreci gönüllü arkadaşlarımızla ve siz basın mensubu arkadaşlarımızla hep birlikte temizlik yaptık.” Dedi.

SU ÇEKİLDİ ÇÖPLER ORTAYA ÇIKTI

Cümlelerini sürdüren Başkan Say, devamında şunları söyledi: “Bir taraftan denizin dibini temizledik suyun geri çekilmesiyle bir taraftan da yeni fotoğraf sanatçılarımızın, doğaseverlerin hizmetine sunduğumuz yeni tekneyi sizlerle buluşturacağız. Bizler de bizden sonraki kuşaklara bırakacağımız bu mirası inşallah bizde Edremit Belediyesi olarak bırakmaya niyetindeyiz. Başta gönüllü olan çevreci arkadaşlara ve siz değerli basın mensuplarına teşekkür ederiz. Yeni sanatsever fotoğrafçılar için kaldırılan teknenin tekrar yerine getirildi. Daha önce burada bulunan batık bir teknenin bulunduğu yer fotoğraf severlerin uğrak yeriydi.”

BAŞKAN SAY’DAN TESİS MÜJDESİ!

Son olarak Başkan Say, şunları kaydetti: “Bir taraftan Artos Dağı bir taraftan Van Gölü ve Süphan dağının olması sürekli fotoğraflanıyordu ve bizde bu tekneyi yerine getirdik. Bugünden itibaren bu tekne fotoğraf severlerin hizmetinde olacak. Dilkaya, tüm bölgede gezgen, fotoğrafla uğraşan doğa sever kardeşlerimizin uğraması gereken bir yer. Dönemeç deltasıyla gölü ile Artos Dağı ve Süphan Dağı ile doğa güzelliğinin aynı anda görüldüğü Van gölü sahilinde sıfır olan bir köyümüzdür. Biz de önümüzdeki bahar itibari ile güzel bir sosyal aktivite bir tesis hazırlayacağız. Hem köyümüzün halkının faydalanacağı hem de buraya gelen misafirlerin faydalanacağı bir tesis kazandıracağız.”

AKTİVİSTLERİ DERNEĞİ BAŞKANI DR. ÖZEL: ÇOK ACI BİR TABLO VAR KARŞIMIZDA

Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel ise, “Bizler Van aktivistler olarak Van Gölü için kurulduk. Van Gölü’nün temiz mavi bir geleceğe kalması için sivil bir oluşumdan oluşuyoruz. Bizim kuruluş amacımız Van Gölü kirlenmesin ama bu yıl özellikle çok acı bir tablo var karşımızda. Van Gölü’nün kirlenmesinden ziyade küresel iklim değişikliğimden gölün ciddi anlamda çekilmesin görüyoruz. Van Gölü kuraklıkla ciddi anlamda baş başa kalmıştır. Bu duruma acilen bakılması gerekiyor. En son Van gölü ile ilgili Van gölü havasız koruma eylem planı ve uygulama programı işliyor.” Şeklinde konuştu.

“DİLKAYA DA BİR SAHİL TEMİZLİĞİ YAPTIK”

Dip çamur temizliği, arıtma tesislerinin faaliyete girmesi ve bunların takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Özel, “Özellikle Kurumlar Van gölüne daha fazla eğilmesi gerekiyor. Van gölünün sadece kirlilikle karşı karşıya kalmadığını bilemeleri gerektiğini bilmeliler. Bugün burada Edremit Belediyesinin daveti üzerine geldik. Dilkaya da bir sahil temizliği yaptık. Burada daha önce bulunan ve kaldırılan teknenin tekrar yerine getirmesi fotoğrafçıların uğrak yeri olamaya devam ediyor. Bizlerde bugün burada bir poşet çöp topladığımız için mutluyuz. Başta Edremit belediyesi olmak üzere siz basın mensupların da teşekkür ederiz.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim