Van Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında 'köy isimlerinin iade edilmesi' ile ilgili gündem tartışıldı. Meclis, BDP ve AKP meclis üyelerinin oy birliği ile köy isimlerinin değiştirilmesi ve tespiti için imar komisyonuna yetki verdi.

TUŞBA’DA KABUL EDİLMEYEN ÖNERGE BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NDE

Önceki hafta Tuşba Belediye Meclisi’nin gündemine gelmesine rağmen kabul edilmediği iddia edilen o önerge bu hafta Büyükşehir’in gündemindeydi. Meclis toplantısından sonra yapılan açıklamada, bu isim değişiklikleriyle ilgili ilginç de bir ayrıntı paylaşılırken, yapılan açıklamada; “Önceki hafta BDP'nin Tuşba Belediyesi Meclisi'ne getirdiği önergenin gündeme alınmasını bile uygun görmeyen ve red oyu veren bazı AKP meclis üyelerinin, Büyükşehir Meclis'inde 'evet' oyu kullanması ise dikkatlerden kaçmadı.” Sözlerine yer verildi.

MECLİSİN GÜNDEMİN’DE KADINLAR DA VAR

Van Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı oturumu Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (VATSO) Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Haziran ayı üçüncü oturumunda Van ilinde yaşayan kadınların sosyo-ekonomik durumlarının tespiti için kadın komisyonuna yetki verilmesi ve 6360 sayılı kanunla mahalle olarak yeniden düzenlenen köylere ait isimlerin değiştirilmesi talebi oldu.

VAN’DA İSMİ DEĞİŞTİRİLEN 415 KÖY VE MEZRA VAR!

Tuşba Belediyesi Meclis Üyesi BDPli Av. Fehim Oflas’ın meclise eski köy isimlerinin iade edilmesine dair sunduğu önerge üzerine İmar Komisyonuna yetki verildi. İmar Komisyonu yaptığı çalışmaları ileriki oturumlarda meclise sunacak, meclis yapılan çalışmaya göre maddeyi karara bağlayacak. Meclise verdiği önerge hakkında bilgi veren Tuşba Belediyesi Meclis Üyesi Av. Fehim Oflas, 1925 yılında Artvin’de başlayan yerleşim isimlerinin değiştirilmesi işleminin 1949 yılında 5442 sayılı kanunla da yasal bir dayanak bularak Türkçe olmayan köy isimlerinin değiştirilmesine karar verildiğini söyledi. 12 bin köy isminin değiştirildiğini dile getiren Oflas "Değiştirilen köy isimlerinin çoğunlukla Kürdistan ve Karadeniz’de olduğunu görüyoruz. Yapılan bu değişikliğin amacı Türkçe olmayan isimleri değiştirmek değil, inkâr, imha ve tek tipleştirme politikasını gerçekleştirmekti. Çıkarılan 6360 sayılı kanunla kendi köylerimizin eski isimlerini almamız için hiçbir engel kalmadı. Bu sorun BDP, AKP sorunu değil, sistem sorunudur. Bu sorunu hep beraber çözmek bizim elimizdedir. Van ve ilçelerinde değiştirilen 415 köy ve mezra ismi var. Yetkiyi vereceğimiz imar komisyonu değiştirilmiş bu isimleri yaptığı çalışmalarla tespit edecektir" dedi.

ESKİ İSİMLERE KÖYLÜLERLE GÖRÜŞÜLEREK KARAR VERİLECEK

Oflas’tan sonra söz alan Çatak Belediyesi Eş Başkanı Celalettin Bartu, 2010 yılında il genel meclisi olarak bu konuyu gündeme getirdiklerini fakat bunun eski Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından kabul görmediğini söyledi. Bartu, Mayıs ayında Tuşba Belediyesi’nde de gündeme getirilen fakat kabul edilmeyen önerinin bu anlayışın devamı olduğunu dile getirdi. Son olarak konuşan Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, Büyükşehir Belediyesi meclisinin köy isimlerini zorla değiştirmeyeceğini belirterek, eski isimleri iade edilecek olan köylerde yaşayanlarla görüşülerek bunun kararını vereceklerini ifade etti.

BOZBAY: ÇOĞU KİŞİ KÖYLERİN TÜRKÇE İSİMLERİNİ BİLE BİLMİYOR

Bu konuda bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu aktaran Bozbay, çoğu insanın köylerinin Türkçe ismini bilmediğini söyledi. Bozbay, "Bu hak bugüne kadar vermiş olduğu mücadeleler sonucu kazanılmış haklardır. Düne kadar çocuklarımızın ismini bile biz değil sistem seçiyordu. Mahmut Esat Bozkurt’un ‘bu ülkede ya Türk olursunuz ya da Türklere hizmetkâr olursunuz’ lafı vardır. Kürt halkı bunu hiçbir zaman kabul etmedi bu zihniyeti bugüne kadar reddetti. Biz hiç kimsenin kölesi değiliz bu toprakların asil sahibiyiz" diye konuştu.

AK PARTİ’LİLERDEN DESTEK GELDİ

Yapılan açıklamada, “Önceki hafta Tuşba Belediyesi Meclisi'ne getirilen bu önergenin gündeme alınmasını bile uygun görmeyen ve red oyu veren AK Partili meclis üyelerinin Büyükşehir Meclis'inde 'evet' oyu kullanması ise dikkatlerden kaçmadı.” Denildi. Öte yandan Konu ile ilgili konuşan AK Parti Grup Sözcüsü Yılmaz Kılıç, "Tuşba Belediyesi'nde nasıl bir karar verilmiş ve neler yaşanmış bu konuda bilgi sahibi değilim. Bu konu ile ilgili her türlü kararda beraberiz ve ortak çalışmaya hazırız" dedi. Madde hakkında yapılan görüşmelerin ardından yapılan oylamayla AK Parti’li meclis üyelerinin de katılımıyla imar komisyonuna yetki verildi. 

Editör: TE Bilisim