ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Valisi olarak görev yaparken Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Cumhurbaşkanlığı Valiler Atama Kararnamesi’yle Van’a atanan Dr. Ozan Balcı, kentle ilgili yapmayı düşündüğü ve hazırlığını yürüttüğü ilk projesinin startını verdi. Van Valiliği tarafından hayata geçirilen ‘Sosyal Destek Hızır Van’ projesinin lansman toplantısı Edremit Uygulama Otelinde yapıldı. Geçtiğimiz günlerde muhtarlarla bir araya geldiği buluşmada müjdesini verdiği ‘Sosyal Destek Hızır Van’ projesini başlatan Balcı, bu projenin sadece yardım değil aynı zamanda insana dokunan, yaşamı kolaylaştıran, kamu kurumlarına daha kolay ulaşımı sağlayan bir proje olduğunu belirtti. Vali Balcı, projeyi çok önemsediğini, insanların yardımına koşmayı ve yaralarına merhem olmayı amaçladıklarını aktardı

Van Valiliği tarafından hayata geçirilen ‘Sosyal Destek Hızır Van Projesi’nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Programa, AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, kaymakamlar, belediye başkanları, kurum müdürleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

BALCI: VAN’DAKİ 1 NUMARALI PROJEMİZ

Programda konuşan Van Valisi Dr. Ozan Balcı, projenin amacını anlatarak sözlerine başladı. Balcı, projenin hedef kitlesinin imkanı olmayan kişilere ulaşmak olduğunu belirterek, “Bugün çok güzel bir iş için bir araya geldik. Bu proje Van’daki bir numaralı projemiz. Benim de en çok önemsediğim bir numaralı iş budur. Bu işi hep beraber yapacağız. 50 kişilik ekibimiz sahada çalışma yürütecek. Türk devletinin, milletinin, Van’ın imkânı, kuvveti ve kudreti yerindedir. Fakir fukarayı bizim bulmamız gerekiyor. Bu projenin bir felsefesi var. ‘Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir’ sözü bir numaralı felsefemizdir.”

VALİ BALCI: FAKİRİ, FUKARAYI BİZ BULACAĞIZ

“İkincisi ise devlet geleneğinde en önemli işlerden bir tanesi, kimseyi aç açıkta bırakmamaktır. Fakirin, fukaranın, garibanın yarasına merhem olmaktır, derdiyle dertlenmektir. Anlayışımıza göre, felsefemize göre devletin gerçek sahibi millettir. Milletsiz devlet olmaz. Dolayısıyla devletin fertleri, devletin gerçek sahipleri ihtiyaç sahibi insanların yanında olacaklar. Toplumumuzda engelliler var, yatalak hastalarımız var, yetimlerimiz var, öksüzlerimiz var, biçarelerimiz var. Kendi gücü, takati olmayan insanlarımız var. Toplumun sosyo-ekonomik anlamda en zor kesimi olan bunlara ulaşacağız. Biz bu anlamda onların kapı komşusu, evladı, annesi, babası, ağabeyi, ablası olacağız. Bu projenin mantığı ve hedef kitlesi budur. Fakiri ve fukarayı bizim bulmamız gerekiyor. Çünkü bizim fakir fukaramız onurlu. Onlar çoğu gelmiyorlar. Burada sadece fakir fukaralar değil, yetim çocuklar, engelli çocuklar, öksüz çocuklar var, kimsesizlerimiz var, hasta ve yatalak insanlarımız var” dedi.

“150 KİŞİLİK EKİBİMİZ VAR”

Ekiplerin nasıl çalışacağına da değinen Balcı, “150 kişilik bir ekibimiz var. Bu işi daha önce uyguladık. Bu ekipleri 50’şer kişiye böldük. 3’er ekip şeklinde çalışacaklar. Bu ekip tüm Van’da çalışacak. Sahaya hâkim olacaklar ve aynı zamanda bu proje kapsamında iletişim hatları da kuruldu. Bu kitleleri tespit ederken, okul müdürlerimiz, imamlarımız, muhtarlarımız, o mahallede insanların derdiyle dertlenenler, milletin derdini dert edinenler de bu kitlemiz yönlendirecekler. Ekiplerimiz ev ev gezecekler. Bu ekip benim Van’daki en değerli arkadaşlarımın başında geliyor. Bu proje benim en çok önemsediğim projedir. Devlet bu bizim görevimizdir. Milletin derdiyle, sorunuyla dertlenmek bizim görevimizdir.” Dedi. Balcı, ayrıca, “Bu projeyi kimse valinin talimatıdır diye yapmayacak. Bu bir gönül projesidir.” Sözlerine yer verdi.

TESPİT EDİLEN PROBLEMLER 5 GÜN İÇİNDE ÇÖZÜLECEK!

Balcı, problemlerin tespit edildikten sonra 5 gün içinde çözüme kavuşması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti: “Sadece bu bir yardım projesi değil. Bu insana dokunma projesi. Bu insanın yanında olma, derdiyle dertlenme projesi. Kısaca bu proje ‘Hayatı ve Yaşamı Kolaylaştırma’ projesi. Ekiplerimiz evlere gitti. Abileri, anaları, kızı, oğlu, kardeşi gibi dokunacaksınız. İzin aldığınız kişilerden de fotoğraf çekip paylaşıyorsunuz, kamuoyuyla paylaşmamak kaydıyla. Sisteme de yüklüyorsunuz. Zaten Whatsapp uygulaması da var bunun. Oradan da bakarım. Herkes cep telefonuna da yükleyecek. Bizim projeyi orijinal kılan şu; başta il Valisi olmak üzere, kaymakamlar, bölge müdürleri, kısaca devlet ve devletin gerçek sahibi milletin emrinde. Problemler tespit edildiğinde 5 gün içerisinde çözmek zorunda. Fakir, fukaranın ne derdi olacak zaten? Bunları çözemeyecek ne var? O yüzden 5 gün içinde çözülmesini istiyorum.”

BALCI: SAHADAKİ ELEMANLARIMIZDAN 15 GÜNDE BİR RAPOR ALACAĞIM

Ekiplerden 15 günde bir rapor alacaklarını belirten Balcı, “Kurum amirleri bir kere 1’inci derecede mesul. Ben il valisi olarak 1’inci derecede mesulüm. İlçelerde kaymakamlarımız mesul. İllerde il müdürleri ve bölge müdürleri mesul. İlçelerde de ilçe müdürleri mesul. Müdürler kendileri yürütecekler. Sistem bu şekilde işleyecek. Bizim gezdiklerimizin dışında ulaşılamayan kitle varsa da telefon uygulamalarından, sosyal medya hesapları var. Oradan da duyuracaklar. Bu konuda imamlarımız, muhtarlarımız, okul müdürlerimiz biliyor. Zaten vakıflarımızda gerekli kayıtlar var. Ayrıca sahadaki elemanlarımızdan 15 günde bir rapor alacağım. İl müdürleri, bölge müdürleri, kaymakamlık, valilik, işini yapıyor mu yapmıyor mu diye 15 günde bir rapor alacağız. Şefkat elçileri bunu denetlemeye de yetkili” dedi.

KAMUNUN TÜM KESİMLERİ BU PROJENİN İÇİNDE OLACAK!

Projenin kapsamında kamudaki birçok kesimin yer aldığını hatırlatan Balcı, “İmam arkadaşlarımız, muhtarlarımız, okul müdürlerimiz, kurum amirlerimiz, kaymakamlarımız bunu angarya olarak, emir olarak görmemeli, bunu bir lütuf olarak görmelidir. Bu projeyi Allah’ın bize nasip etmesi, ödülün en büyüğüdür.” Dedi. Vali Balcı, projede kaymakam, bölge müdürü, il müdürü, imam ve muhtarların da yer alacağını ifade ederek, “İlimizde 3 bin yakın yatalak hastamız var. Doktorlarımız, ebelerimiz, hemşirelerimiz, bu hastaların tedavilerini yaptıracaklar. Evlerine kadar gidip bakımlarını yerinde yapacaklar. İkinci ayağı olarak, evde bakım projemiz var zaten.”

SAÇINI KESEMEYENİ, EVİNİ TAMİR EDEMEYEN HERKESİN DERDİNE KOŞULACAK!

Saçını kesemeyen, tırnaklarını kesemeyen, banyosunu yaptıramayan yaşlı insanlarımız var. Bu kapsamda evde bakım ekibi bu insanlara gidecek. Evin basit tamirleri oluyor. Örneğin bir duy kırılıyor onu yapacak takati yok. Musluğu akıyor, onu yapacak gücü yok. Evinin temizliğini yaptıracak gücü yok. Gündelik ihtiyaçları vardır. Onlara karşılanacak. Bu projede, devletin bütün kurumları, başta il valisi olmak üzere, kaymakamlarımız, bölge müdürlerimiz, il müdürlerimiz, okul müdürlerimiz, imamlarımız, muhtarlarımız bu projenin hizmetinde ve emrindeyiz. Fakirin, yetimin emrinde olmak, hizmetinde olmak bizim için büyük bir ödüldür, onurdur” diye aktardı.

BALCI: PROJENİN TÜRKİYE’DE ÖRNEK OLACAĞINA İNANIYORUM

Balcı, projenin, Türkiye’de örnek olacağını vurgulayarak, “Van müthiş bir şehir, hem tarihiyle hem doğasıyla, hem kültürüyle hem de sahip olduğu insan malzemesiyle. Ama yaşam endeksini arttırmamız lazım. Bunu nasıl yapacağız; başta ilin valisi olmak üzere, milletvekilleri, siyasi parti başkanlarımız, kaymakamlarımız, iş dünyamız, kamu kurum kuruluşlarının müdürleri, STK’lar, üniversite, esnaflar, çiftçiler, muhtarlar, basın ve diğer aktörler uyumlu iş birliği yaparsa başarılı oluruz. Bu proje çok güzel projedir. Allah’ın izniyle dört dörtlük uygulayacağız. Türkiye’de örnek olacağına inanıyorum, eğer doğru uygularsak. Bu projenin emrindeyim. Devletin, milletin bütün imkânlarını bu projenin emrine veriyorum. Van’ımızın, Vanlı hemşehrilerimizin geleceği için, ıstırabının dinmesi için, problemlerinin çözülmesi için hayırlı uğurlu olsun. Allah hayırlı, uğurlu ve bereketli kılsın” ifadelerini kullandı.

BALCI: PROJE, CUMHURBAŞKANIMIZIN RİYASETİNDE YAPILIYOR

Projenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde yapıldığını dile getiren Balcı, “Bu projenin gerekli yazılıları yapıldı. İlçelerde kaymakamlarımız bu projeden mesul olacak. Bu işten sorumlu olacaklar. İlde de ben mesul olacağım. Bu projenin başında ben olacağım.” Dedi. Balcı, ekipte çalışanların gittikleri yerlere ‘Kazan kaynıyor mu, soba yanıyor mu’ diye soracaklarını belirterek şunları söyledi: “Yaptığımız doğru ama yaptığımız işi aşkla, sanatla yapmamız gerekiyor. Bunu çok önemsiyorum. ‘Kazan kaynıyor mu, soba yanıyor mu’ diye soracaksınız. İlin valisi olarak, dışarıda biri üşürse, ben içeride ısınamam. Benim temel felsefem budur. Hepimizin birbirine ihtiyacı var. İl valisi olarak benim görevim hayatı ve yaşamı kolaylaştırmak. Şefkat elçileri de hayatı ve yaşamı güzelleştirecek. Buna da canı gönülden ve yürekten inanıyorum.”

“BU MEMLEKETTE BİRİ AÇ, AÇIKTA KALMAMALI”

Bu memlekette biri aç, açıkta kalmamalı. Param yok hastaneye gidemedim, çocuğumu okumadım diye bir şey söz konusu değil. Devletin ve milletin imkânları bunun için yeterli, bunun için de kullanmaktan büyük mutluluk duyarız. Bizim bir numaralı işimiz insandır. Yolları, kaldırımları yapıyoruz ama bizim önemli işimiz insandır. Hem yaradılışta kardeşiz hem aynı havayı teneffüs ediyoruz” diye aktardı.

“VAN’DA DERDİ OLANIN YANINDAYIZ”

Balcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradaki asıl mesele bizim dertlenmemizdir. Derdi bilmek yetmez. Bir de dertle dertlenmek gerekiyor. Burada hepimiz mesulüz. Ben bu sorumluluğu sizinle paylaşıyorum. Van’da derdi olanın, sorunu olanın, problemi olanın yanındayız ve derdiyle dertleniyoruz. İmkânlarımız da bunları çözmeye yeter. Benim herkese ulaşmaya imkânım olmadığına göre, hem iletişim hatlarımız kurduk, hem de bütün personellerimiz sahada olacak” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim