ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ-  Van Tso’nun yeni dönem akreditasyon süreci, odanın mevcut durumu, çalışmaları ve diğer tüm konuların değerlendirildiği toplantına konuşan Necdet Takva, son dönemlerde yeniden kendisi üzerinden gelişen siyasi değerlendirmelere ve diğer konulara değindi. Kendisi için yeniden bazı görev tanımlamaları yapıldığı süreçte adaylık dönemi başta olmak üzere geçmiş süreçleri bir kez daha ele alan Takva, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Adaylık başta olmak üzere, kente dair konulara da değinen Takva, kendisi ile ilgili tüm konuşulanlara rağmen vicdanının rahat olduğunu söyledi.

Yerel seçimlerde aday olmasının ardından odanın ‘Siyasi Kimlik Algısı’nın devam ettiği ve olumsuz bir havanın kamuoyunda sürdüğü yönünde yöneltilen soruya yanıt veren Takva, oda da ve yönetimde olumsuz bir havanın olmadığını ve böyle bir yansımanın devam etmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Siyasi süreç bizim dahil olduğumuz ve talebimize denk gelen bir süreç değildi. Biraz da oda da yaptığımız faaliyetlerin bir sonucuydu. Çok konuşuyorduk, çok talep ediyorduk, çok istiyorduk ve çok çalışıyorduk. Halen de aynı şeyleri yapıyoruz. Siyasi süreçte ilişkin sayın cumhurbaşkanımızın şahsıma verdiği görev aslında Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki performansımızla ilgilidir. Onurlu bir görevdi, bundan inanılmaz derecede etkilendim. Benim için çok şeref duyduğum bir süreçti. Bunu buradan rahatlıkla ifade etmek isterim, belki içimizde aldığımız en önemli eleştirilerden bir tanesiydi. ‘İşte Necdet Takva süreci biliyordu, takip ediyordu ama bizimle paylaşmadı’ böyle bir kırgın tavır bana yansıdı. Ama sizi şerefimle temin edeyim, böyle demek zorunda da değilim ama şunu bilmenizi isterim; arkadaşlarımla paylaşabileceğim düzeyde asla bir görüşmem yoktu. Aranmamın cumhurbaşkanımızın ‘gel şehrine sahip çık, kentine sahip çık, halkına hizmet et’ demesinin bir arka planı yoktur, benim nezdim de yoktur” dedi.

“BUNUN HİÇBİR ARKA PLANI YOKTUR”

Takva devamında sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda da çok şey konuşuluyor, bir sürü görev tevdi ediliyor, bunları duyuyorum, insanlara saygı duyuyorum. Algıya mahal verdiğini düşündüğünüz dört değerli ve kıymetli arkadaşımız odadan ayrıldı. Biz 11 kişilik yönetimdik, yönetimde bir araya geldik. Bir arkadaşımız dedi ki, ‘Başkanım bir teklif olacak, seni arayan oldu mu, soran oldu mu?’ şeklide, dedim ki asla böyle bir şey yok arkadaşlar, o gün ben bu teklifi yaptım. Oda olarak bir açıklama yapalım, her ne kadar kamuoyunda bizimle ilgili bu tür söylemler varsa da biz bu işin tarafı değiliz, biz bağımsız bir meslek odası yönetimiyiz. Kesinle bir müracaatımız yoktur, beklentimiz yoktur, yönünde bir açıklama yapalım dedik. Öneri de benden geldi, arkadaşlar kabul etmediler, dediler ki ‘madem senin haberin yok, böyle bir şeye dahil değilsin o zaman odamızın kurumsal kimliğimiz, başkanımız konuşuyorsa iyi bir şeydir. Kim ne konuşuyorsa konuşsun biz bu açıklamayı yapmıyoruz’ dediler. Belki bir hafta 10 gün önce bu açıklamayı yapmış olsaydık, farklı bir süreç olacaktı. Bunu engelleyen yönetim kurulu üyelerimdir, ayrılan dört arkadaşımızdır. Buradan tekrar ifade ediyorum, bunun hiçbir arka planı yoktur”

“ANLAYIŞIMIZDA BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI, OLMAYACAK”

Takva, siyasi süreç gelişimine değinerek şu ifadeleri kullandı: “21 bin kilometre yol yaptım, 152 tane köy dolaştım. Van’ın İstanbul’dan 5 kat daha büyük coğrafyasını çepeçevre iki kez dolaştım. Hiç kimsenin gitmediği yerlere gittim, bu kenti 10 yıldır yönetenler bile gitmediği yerlere gittim. İnanılmaz şeyler öğrendim, eğitici oldu. Bunu bütçe dahil kendim yönettim, dostlarımın desteği ve arkadaşlarımın gönüllü desteği hariç hiç kimseden bir kuruş destek almadım. Geldiğimiz noktada seçim oldu, kaybettik. Normalde gidip evimde oturmam lazımdı, işimi takip etmem gerekiyordu. Adayı olduğum siyasi partinin üyesi olarak devam ediyorum. Ama hiçbir beklentim olmadı, hiçbir görüşmem de yoktur. Gelip sorup, arayan ve ziyaret edenlerin dışında tek bir görüşmem yoktur. Bunun aslında kentte nasıl kötü bir algıya dönüştüğünü de biliyorum. Seçim sürecinde aldığım eleştiriler bir yana ya da küfürler, hakaretler bir yana benim için çok öğretici, eğitici ve onur verici bir süreçti.”

VİCDANIM RAHAT!

“Vicdanım rahattır, elimden geleni de yaptım, projelerimi de hazırladım. Projelerimin tamamı reeldi, 73 tane proje hazırladım, 20 gün uyumadığımız zamanlar oldu. Herkes samimiyetle katkı sağladı, merkezi bütçeye bağımlı olmadan kentin kaderini değiştirebilecek 34 tane fiks projemiz vardı, aşırı yaklaşımlar koyduk ortaya halkı bu şekilde tercih etti, saygı duyuyoruz. Benim için gurur verici bir süreçti, yasa gereği odaya ger dönmemizi olanaklı kılıyordu, bugünde buradayız. Yönetim kurulunda yine tek ses, tek nefes, tek ideolojik temelde siyasi bakışına sahip değiliz, yine 11 kişi var, hiç kimse vazgeçilmez değildir, kararını bu şekilde ortaya koymuş arkadaşlara saygı duyuyorum. Biz şu anda bir meslek odasıyız, bulunduğumuz konum üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumaya yönelik lobi faaliyetidir. Bu bizi hangi noktada muhalif yapıyorsa, yapar, o duruşumuz bozulmasın. Bu anlayışımızda bir değişiklik olmadı, olmayacak” şeklinde yanıt verdi.

TAKVA: 20 BİN KAYIT DIŞI İŞLETME VAR

Kentte kapanan sanayici ve tüccar sayısının ne kadar olduğu yönünde yöneltilen soruya Takva, şu şekilde yanıt verdi. Takva, 2019 Ocak-Eylül ayları arasında 1 milyon 126 bin 184 nüfuslu ilimizde 259 şirket, 4 kooperatif, 175 gerçek işletme ile toplamda 438 şirket kurulurken, 43 şirket, 6 kooperatif, 66 gerçek işletme olmak üzere 115 şirket kapandı. Ticaret ve sanayi boyutunda esnaf boyutunda yaşanan problemler aynı şekilde yaşanmıyor. Odamızın 6 bin aktif üyemiz var ama bize üye olması gereken 20 bin kayıt dışı işletme var. Bunlar kayıt altına alınma sürecinde şirketlerini kapatıyorlar. Kapanan şirket demek ekonomik krizle açıklanabilecek tek neden değildir, etkisi var ama tek parametre ekonomik kriz değildir” diye belirtti.

TAKVA: 2020 HEDEFLERİMİZİ YAPACAĞIZ, KONUŞACAĞIZ, TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Odanın 2020 hedefleri arasında kentin kronikleşmiş sorunların kaçta kaçının gerçekleştireceklerine yönelik yöneltilen soruya yanıt veren Takva, ‘Dünya Kahvaltılar Günü’ odanın projesi olduğunu ve yapacaklarını belirtti. ‘Kurban Kesim Merkezi’ projesinin uzun vadeli bir proje ve kapsamlı olduğunu belirterek konuyu şu şekilde ifade etti: “‘Kurban Kesim Merkezi’ odamızın fikridir, buradan çıkmıştır. Bu projemizin 4 bakanlığın sahiplenmesi gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sahiplenmesi lazım. İlimizin topyekûn sahiplenmesi lazım. Bu proje ile bölgesel olarak kentler seçilerek kurban kesim merkezleri kurulmasını istiyoruz. Bu kentlerde bir merkez yapılarak daha az masrafla ibadetlerini yapmak isteyen vatandaşlar, orada kümelensinler. Bu projenin bir maliyeti var, tasarıma ihtiyaç var. Oda olarak bunun tasarımını yapıyoruz, üzerinde çalışıyoruz. Bu bizim projemiz, 2020 değil, 2022’de hayata geçirilse muhteşem olur. Shooping Fest devam ediyor, devam edeceğiz. Vergi yapılanması 10 yıldır, dile getiriyoruz, olur mu, olmaz mı, bilemem, lobi faaliyetleri içerisinde bunu konuşmaya devam edeceğiz, anlamındadır. Oda olarak belirlediğimiz hedeflerimiz arasındaki bazı başlıkları konuşmaya devam edeceğiz, takipçisi olacağız, demektir” diye belirtti.

“KAHVALTI’YI 81 İLDE DENETLEYECEĞİZ”

Son dönemde Van Kahvaltısı’nın kalite olarak geriye gittiği yönelik sorulan soruya Takva, şöyle yanıt verdi: “Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak garanti marka tescili yaptığımızda ‘Van Kahvaltısı’ unvanını yazan herkesin odamızdan marka tescil belgesi alması gerekiyor. Türkiye’deki valiliklere, belediyelere ve ilgili kurumlara yazdık. Dedik ki; ‘Standardı ve tanınmış ürünler, tescilli ürünler bunlardır’ diyerek denetlenmesini istedik. Bizim gidip denetleme şansımız yok, bunun için zabıta ekipleri, emniyet var. Hangi kurumsa görevini yapması lazım. Bu çağrıyı bu vesileyle buradan yapmış olalım. Bununla ilgili iki ay önce oda olarak bir karar aldık. Adana Ticaret Odası, Adana Kebabının korunmasıyla ilgili aldığı karar örneğinden yola çıkarak oda olarak bizlerde kahvaltı için aynı uygulamayı uygulayacağız. Türkiye’nin 81 şehrinde ve ilçelerinde bir avukatla anlaşacağız, vekâletimizi vererek kahvaltı standartları ve denetim kurumları bunlar diyerek kahvaltıyı denetleyeceğiz”

TAKVA: ÇİLLİ SINIR KAPISI’YLA İLGİLİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Çilli Sınır kapısıyla ilgili yönetilen soruya Takva, oda olarak Çaldıran Kaymakamlığıyla birkaç yıl önce ortak çalışma yürüttüklerini söyledi. Takva, “Çilli Sınır Kapısı’nın açılmasının olumlu raporları Türkiye tarafından değerlendirildi. Valilikte olumlu kanaat bildirdi, görüş istedi. Hepimiz bu konuda raporlarımızı netleştirdik, aslında bizim tarafımız da sorun yok gibi görünüyor. Bu işler tek taraflı olmuyor, İran’da neler olup bittiğini bilmiyorum. Gelincik-Guzereş konusunda İran tarafı tamam, bizde belirsiziz. Dolasıyla Çilli Sınır Kapısı’yla ilgili Türkiye tarafından herhangi bir problem yok, İran tarafıyla ilgili süreç devam ediyor”

Editör: TE Bilisim