SMMMO Başkanı İbrahim Şahin kentin önemli sorunları değerlendirdi ve en büyük sorunları bile ancak konuşularak çözüleceğini söyledi.

 

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin kentin sorunları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başta 7 Haziran genel seçimleri sonrası bozulan çözüm süreci olmak, tefecilik sorunu ve TOKİ ödemeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tefecilik sorunun büyük bir sorun olduğunu dile getiren Şahin, adli makamların tefecilik üzerinde durması gerektiği sözlerine ekledi. TOKİ ödemeleri ile ilgili de konuşan Şahin, TOKİ’deki konutların ücretsiz bir şekilde vatandaşa hibe edilmesi gerektiğini vurguladı. Çatışmalı süreçle ilgili de konuşan Şahin ülkenin tüm kaynaklarının çatışmalı süreçte heba edildiğini vurguladı.

 

ŞAHİN: ADLİ MAKAMLAR DUR DEMELİ

Başkan İbrahim Şahin sorunlar ilgili yaptığı açıklamada ilk olarak tefecilik sorununu değerlendirdi. Şahin, “Tefecilik sorunu yıllardan beridir gelen bir sorundur. Ülkemizin yasalarında, kanunlarında böyle bir durum yoktur. Bu tefeciliğin üzerine gidemeyen bir anlayışı ben anlayamıyorum. Bunun üzerine nasıl gidilmiyor. Tefecilik gerçekten insanların kanını emen, sermayesini alıp götüren ve bütün kazanımları yok sayana bir anlayıştır. Dolayısıyla adli makamların kesinlikle bunun üzerine gitmesinde fayda var. Son yıllarda tefeciliğin geçmiş yıllara göre düşüş olduğunu düşünüyoruz. Çünkü son zamanlarda böyle bir sorunla karşı karşıya kalmadık. Tefeciliğin son yıllarda azaldığını söyleyebilir.” Dedi.

 

“TOKİ KONUTLARI HİBE EDİLMELİ”

TOKİ ödemelerinde yaşanan sorunları da dile getiren Şahin şu sözlere yer verdi: “Sosyal devlet anlayışıyla bir vatandaş olarak veya bir sivil toplum örgütü olarak bunu söylüyorum. Devlet kesinle afet yaşayan bir ili vatandaşına sahip çıkması gerekiyor. TOKİ konutları keşke ücretsiz bir şekilde verilseydi. Çünkü gerçekten sosyal devlet anlayışı budur. TOKİ’ler bakıldığı zaman maliyeti yüksek. Ben inşaat mühendisi değilim ancak, odalar olarak yaptığımız görüşmelerde TOKİ’deki bir dairenin fiyatı 50-54 bin TL civarında olduğu söylendi. Fakat şu anda 80-90 bin TL’ye maliyet çıkarıldığı ve buna göre ödemelerin talep edilmesi düşünülüyor. Buda bana göre yanlıştır. Bence bu TOKİ’lerin tümü, evini kaybeden ve yoksullaşan vatandaşa hibe edilmeliydi. Böyle bir çalışmada olursa çok iyi olur diye düşünüyoruz.”

 

ŞAHİN: SORUNLAR KONUŞULARAK ÇÖZÜLÜR

Çatışmalı sürecin ülke ekonomisine ciddi zararlar verdiğini söyleyen Şahin, “Van’daki STK’lar olarak en başından itibaren dile getiriyor ve söylüyoruz. Özellikle barış ve çözüm sürecinden sonra, o çatışmalı ortamı biz Barış İnisiyatifi olarak daha önce dile getirdik ve çağrılarda bulundu. Ülkenin bütün kaynaklarını çatışma ve savaş süreçleri alıp götürüyor ve heba ediyor. Çatışmalı ortamlarda ülkenin ekonomisi, kültürel ve sosyal yapısı aşağıya doğru inmeye başlıyor. Bu çatışmalı ortamın tabi ki bir an önce bitmesini arzu ediyoruz. Türkiye’de çözülemeyecek hiçbir sorunun olmadığını düşünüyoruz. Sonuçta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu sorunlar doğru temelde gündeme getirilirse çözülecektir. Baktığımızda tarafların talepleri de minimize olmuş. Türkiye’nin sınırları ve birliği içerisinde talepler var. İşte özerklik talepleri, öz yönetim talepleri gibi birçok talepler var. Bunlar konuşulması gereken şeylerdir. Konuşulduk bana göre bu çatışmalı ortamdan çok acil bir şekilde çıkılır. Sonuçta bir ülke içinde bulunan bir kargaşa birçok ülke ve dış etkenlerde etkili oluyor. Bu yüzden ülkemizin bu çatışmalı sürecin için bir an önce çıkmasını talep ediyoruz. Çatışmalı süreç hiçbir tarafa kazanım ve kar getirmez. Bu yüzden 2 yıl öncesine, o çözüm süreci formatının yeniden gelmesini istiyoruz. Bu ülkenin gençlerine ve kaynaklarına yazık oluyor. Bundan sonraki süreçte çözüm sürecinin çıkacağını düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

“12 EYLÜL’DEN BU YANA HEP OLAĞANÜSTÜ YAŞADIK”

12 Eylül’den bugüne hep olağanüstü hal olduğunu söyleyen Şahin, bundan sonraki gelecek için barışın şart olduğunu belirtti. Şahin son olarak şunları kaydetti: “Tahir Elçi bir hukuk adamı, demokrasi ve insan hakları savunucusu olan bir insandı. Tahir Elçiye yapılanı kınıyoruz. Bu tabi ki kabul edilir bir şey değil. Türkiye’nin bütün sorunlarını konuşabilmeliyiz. Bu ülkenin güçlü bir ülke olduğuna inanmamız gerekiyor. Sonuçta insanlar fikirlerini söyleyebilmeli, şiddet olmadıktan sonra her şey konuşulmalı diye düşünüyorum. Tabi ülkenin kaynaklarını çarçur eden anlayışları böylesi süreçlerden insanların konuşmasını engelliyorlar. Bu ülkedeki birçok insan geleceklerindeki güzellikleri söylemekten geri kalıyorlar. Bunun da sebebi tabi ki de korkudur. Bu korkunun sebebi ise bir korku imparatorluğunun oluşturulmasıdır. 21. Yüzyıldayız halen bunların olması ülkemiz adına üzücüdür. Tahir Elçi’nin vurulması utanç verici bir durumdur. Elçiyi rahmetle anıyoruz. Sorunlar her ne olursa olsun konuşularak çözülecektir. Konuşmanın dışında sorunlar başka yollarla çözülmez. 12 Eylül darbesinden bugüne kadar 40-45 yıllık süreç içerisinde biz her zaman olağan üstü bir hal yaşadık. Bu yüzden çocuklarımızın geleceği adına bu sorunun masada konuşulmasını istiyoruz. Silahla bu sorun çözülmez bu yüzden masada bir araya gelinmesini talep ediyoruz.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim