ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

‘VAN DENİZİ YARI MARATONU’ TANITILDI!

Son yıllarda Van’ın tanımı için farkındalık etkinlikleri yapılmaya devam ediliyor. Büyükşehir eliyle yapılan etkinliklere bir yenisi daha eklenirken, kentte ilk kez bir maraton düzenlenmesi bu adımlardan birisi oldu. Kentin tarihi, kültürel ve doğal zenginliğini ulusal ve uluslararası alanda tanıtımını sağlamak amacıyla “1’nci Van Denizi Yarı Maratonu’ düzenleniyor. Öncülüğünü Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı koşu maratonu içinde ilk lansman toplantısı gerçekleşti.

Van’ın tarihinde ilk kez yapılacak olan 1’nci Van Denizi Yarı Maratonu 21 kilometre yarı maraton ve 10 kilometre de halk koşusu olmak üzere kentin güzel tarihsel mekanları ve doğal güzellikleri kapsayacak şekilde 12 Haziran 2022 Pazar günü etkinlik başlayacak. Başvuru 2 Nisan tarihinde www.vandeniziyarimaratonu.com üzerinde başlarken, son başvuru tarihi ise 1 Haziran da ise sona erecek. Bu yönde hazırlıklar sürerken lansman programına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç ve daire başkanları katıldı.

VAN, İLK KOŞU MARATONUNA HAZIR!

Programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Van Deniz yarı maratonu ve halk koşusu etkinliğimizin lansmanını gerçekleştiriyoruz. Temel amacımız bu sene biraz daha sosyal kültürler etkinliklere ağırlık vereceğiz. Pandemi sürecinde insanlarımızı biraz daha spora teşvik etmek bölgemizin güzelliklerini keşfet etmek için değişik etiklikler düzenliyoruz. Bu etkinliklerimize birazda profesyonellik ekledik. Türkiye’min birçok ilinde yapılan maratonun yarışını ekledik. Van ilinin de bu anlamda hem katkı sağlamak Van halkını tanınmasını sağlamak için arkadaşlarımızla bu programı düzenledik. Koşu maratonumuz Beşyol meydanında başlayıp iskele sahil yoluna kadar sürecek. Tekrar oradan başlayıp kent meydanına kadar sürecek ve burada son bulacak. 21 kilometrelik bir yarı maraton ve 10 kilometrelik halk koşusu yarışmamız olacak. Bu koşuya katılan herkese bir madalyon ve tişört hediyemiz olacaktır. Profesyonel anlamda da yarışmamızın katılımcılarında belediyemiz tarafından bir ödül takdim edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

BİLMEZ: KENTİMİZ ÖNEMLİ BİR KONUMDA

Etkinliklerin kentimiz için çok önemli olduğunu dille getiren Bilmez, “Kentimizin tanrılığı artırmak spor alanında olan insanları kentimize kazandırmak olacaktır. Bu etkinlikle beraber yöre halkımızda hem sportif bir yaşam hem bu sportif faaliyetleri onların kaynaşması birliğini beraberliğini, komşuluğunu pekiştirmek ve bu yarışmada o halk kısmı kişinin ailesi ile birlikte katılabileceği bir etkinlik olacaktır. Bu etkinlik boyuncuda etkinlik alanında konserlerle de denkleştirip güzel bir etkinlik haline getireceğiz. Bu alışveriş döneminde ciddi bir ekonomik hareketlikte oluştu. Bu etkinliğimizde ile beraber bölgemizdeki insanları da kentimize gelmelerini sağlayarak burada ticari anlamda hem bir hareketlilik hem de sosyal anlamda van kentini iyi yerlere taşımak.” Dedi

“KENTİMİZ BÖLGENİN MERKEZİ OLACAK”

Van kenti bölgeni merkezi haline geldiğini söyleyen Bilmez, “Kentimiz bölgeye hitap eden bir merkezdir. Kültürel etkinliğide hem bölgenin tanıtımına öncülük etmelidir hem bölgenin merkezi olarak ta Hakkâri, Muş ve Bitlis’in zaman geçireceği bir yer olacaktır. Büyük bir kent sadece mimarisi ve parkları ile kent olmaz. Kent sosyal ve etkinlikleri ile kent olunur. Bunun için kentimizin bu tür etkinlikleri ile zenginleştireceğiz. Kentimize gelen insanların sevdiği dallar etkinliğinde yapabilme bir tarafta şiirin okunduğu şairlerin bir araya geldiği, bir taraftan sporcuların bir araya geldiği hareketli yaşanan bir kent olacaktır. Kentimiz dışardan gelen insanlarımız çarşımızı camlı tutuyor. Türkiye’deki birçok ilden daha fazla insan var. Biz bu canlılığı sadece çarşıdaki canlılık ile sınırlı tutmayacağız. Bunu kültürel etkinliklerle de zenginleştireceğiz. Kentimizi kültürel anlamda da sürekli gündeme gelecek bir kent olması için çalışacağız.

“GÖLLE KUCAKLAŞAN BİR KENT OLMA PEŞİNDEYİZ”

Son olarak Vali Bilmez, cümlelerini şöyle tamamladı: “Van halkı Van Denizinin farkında değiller. Farkında olan kişiler var ama halkın geneli sırtını denize dönmüş vaziyette. Biz her ortamda Van Denizi diyoruz. Deniz vurgusunu da sürekli yapmamız gerekiyor. Bunun yanında Van ile ilgili yapılan etkinliklere tüm Vanlıların sahip çıkması lazım. Öne çıkarmaya çalıştığımız yer Van’dır. Dolayısıyla bir arada yaşama becerilerimizi geliştirmeliyiz. Kent trafiğini sıkıntıya sokmamak ve sahil alanlarımızı tanıtmak amaçlı artık tüm etkinliklerimizi Van Gölü sahilinde yapacağız. Gölle kucaklaşan bir kent olma peşindeyiz. Atatürk Parkının olduğu taraflara bu sene hayvan sokmayacağız. Ahırları da yıktık, inşallah tüm Vanlıları sahile taşıyacağız. Sahil yollarıyla birlikte zamanla oraya da kayma başlayacaktır.”

ÇELİKEL’DEN KOŞU MARATONUNA DAVET!

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ise şunları söyledi: “Dünyanın her yerinden www.vandeniziyarimaratonu.com üzerinden etkinliğimize başvuruda bulunabilirler. Birincisi 21 kilometreden oluşan bir maratonumuz var. Burada da gerek Gençlik Spor İl Müdürlüğüyle, gerek üniversiteden BESYO gerek de amatör spor kulüplerimizle bir katılım bekliyoruz. Birde halk koşusunu oluşturan 10 kilometrelik maratonumuz var. Bu da bizim için çok fazla önemli. Çünkü istiyoruz ki Vanlı hemşerilerimiz, aileleriyle beraber etkinliğe katılım sağlasınlar. Şuan başvurular yapılıyor. Maratondan sonra da o günün hatırası olarak tüm vatandaşlarımıza madalya taktim edeceğiz. Tabi, birincilere de belli ödüllerimizde olacaktır. ”

İKİ KOŞU PARKURU VANLILARI VE MİSAFİRLERİNİ BEKLİYOR!

Türkiye’nin farklı yerlerinde maratonların düzenlendiğini belirten Çelikel, “Van’da da koşu maratonunun ilkini yapacağız. Programı tamamladığımızda da bir halk konseri şeklinde bir etkinliğimiz de olacaktır. Müracaatlar da devam ediyor ve daha 52 gün gibi bir süre var. Bu sene için bir tane daha etkinliğimiz var, onu da yakın zamanda paylaşacağız. Özellikle halkımızın bu programlara iştirak etmelerini istiyoruz. Sabah 9’da başlayacağımız maratona herkesi bekliyoruz. İlk defa düzenlenen etkinliğin daha profesyonel olması için elimizden geleni yapacağız. Beşyoldan başlayıp, Sıhke Caddesi, Kale yolu Van Kalesi, Van Müzesi, Van Gölü Sahili, Findanlık Parkı, Emin Paşa Mahallesi, 2 Nisan Caddesi ve Cumhuriyet Caddesinden tekrar beşyola doğru 21 kilometrelik parkur tamamlanmış olacak. 10 kilometrelik güzergah ise aynı yerden başlayıp Van Gölü Sahili koşularak yeni park alanında sonlanacaktır. Tabi, yol güzergahı değişebilir ve değiştiği taktirde yine halkımızı bilgilendireceğiz.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim