ŞEHRİVAN HABER: HAKAN İZGİ-HAMİT KARAKUŞ

Van’daki etkinlikler kapsamında da Van Valiliği ev sahipliğinde İskele Mahallesi'ndeki 15 Temmuz Şehitler Parkı'nda 19 Ekim Muhtarlar Günü etkinliği düzenlendi. Bu toplantıda Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla 13 ilçenin mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Muhtarlar için düzenlenen programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, genel sekreter yardımcıları, daire başkanları ve muhtarlar katıldı.

VALİ BİLMEZ MUHTARLIĞIN TARİHİ SÜRECİNİ ANLATTI

Programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, “Muhtarlık yönetimi hem Selçuklu döneminde hem de Osmanlı döneminde var olan birimlerdir. Aslında muhtarlık tarihi bir geçmişe sahip. İlk yapılanması cami ve mescit merkezi kurulmuş mahalle yönetimleri tarihte mahalle yöneticini reis, İmam, Kahya denilmiştir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde mahalleler genelde Müslüman Mahallesi, gayrimüslim mahallesi şeklinde yapılandırma olmasına rağmen zaman zaman karma mahallelerde oluşmuş. Muhtar kavramını biz tazminat da birlikte sisteminize girdiğini görmekteyiz. 1829'da veda- selesi denilen Galata Eyüp ve Üsküdar'da yönetimlerin teşkiline karar verildi ve aynı tarihte Anadolu'da da mahalle yönetimleri oluşturuldu.” Cümlelerini kullandı.

“MUHATAP ALINMASI KONUSUNDA ÇIĞIR AÇILDI”

Muhtarların devlet ile vatandaş arasında köprü vazifesi gördüğünü belirten Vali Bilmez, şunları kaydetti: "Sayın Cumhurbaşkanımız muhtarlarla buluşmaya karar verdiği zaman birçok kişi, 'Siz bu ülkeyi muhtarlarla mı yöneteceksiniz?' diye eleştirdi. Daha sonra o eleştiri yapanlar dahil herkes toplumla iletişim halinde olan muhtarlarla buluşmaya başladı. Cumhurbaşkanımız, muhtarların toplumda, kamu yönetiminde daha ciddiye alınması için talimatlar verdi. Belediyelerde Muhtar Daire Başkanlıklarının, valiliklerde muhtarlarla ilgili birimlerin kurulması, bir vali yardımcısının muhtarlarla görevlendirilmesi, Muhtar Bilgi Sistemi'nin kurulması, tüm taleplerin elektronik ortamda alınması, muhtarlarımızın tüm idareciler tarafından muhatap alınması, dinlenmesi konusunda neredeyse bir çığır açıldı. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve İçişleri Bakanımıza muhtarların toplumdaki farkındalığını ve statüsünü artırmak için yaptıkları tüm hizmetlerden dolayı muhtarlar adına şükranlarımı sunuyorum."

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ARVAS: MUHTARLARIN SORUNLARI GİDERİLDİ

AK Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas ise muhtarların kamu kurumlarıyla güzel diyaloglar geliştirdiğini bildirerek, "Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir Cumhurbaşkanı ve Başbakan muhtarları makamına davet edip onlarla hasbihal etmemişti. 20 yıldır Cumhurbaşkanımız tüm bölge muhtarlarıyla görüşüyor. AK Parti'den önceki dönemlerde muhtarlarımızın sigortası yapılmıyordu, maaşları yoktu. İktidarımız döneminde bu sorunlar giderildi.2014 yılında büyükşehir olan ilimizin doğunun en büyük ilidir. 28 aşiret mensuplarının ve büyük ailelerin yaşadığı doğunun incisi Van'ın geleceği elbette ki parlaktır. Elbette ki inşallah bu kara bulutlar bu terör olayları bölgemizin üzerine kalktığı zaman Van, daha da yaşanılabilir bir kent olmaya aday ve çok güzel bir ilimizin olduğunu herkes şahitlik edebilir.” diye konuştu.

MUHTARLARDAN MUHTARLAR GÜNÜ TEŞEKKÜRÜ

İpekyolu İlçesi Cumhuriyet Mahallesi Mahalle Muhtarı Leyla Tanrıtanır, “1829 yılında 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul Üsküdar, Eyüp ve Galata kadılıklarında, daha sonra Anadolu'da Kastamonu Taşköprü'de kurulan muhtarlık müessesesi bin 92 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık müessesesi, Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kurumlardan biridir. Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmekte, daha anlaşılır bir ifade ile anlatmak istersek devletimizle vatandaşlarımız arasında bir köprü vazifesi görmektedir.” Dedi.

MUHTAR TANRITANIR: HALKIMIZIN HER ZAMAN HİZMETİNDEYİZ

Cümlelerini sürdüren muhtar Tanrıtanır, şunları söyledi: “Günümüzde bizlere tanınan yeni imkanlar, özlük haklarımızda yapılan iyileştirmelerle cazip hale gelerek kendini yenileyen kurumların başında yer alan muhtarlık müessesi olarak en ücra yerleşim yerine bile çağdaş kamu yönetimi anlayışını taşıyarak hem sevinçte hem de hüzünde halkımızın her zaman yanında ve hizmetindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle başta ülkemizde görev yapan mahalle ve köy muhtarlarımız olmak üzere tüm muhtarlarımızın muhtarlar gününü kutluyorum. Bu anlamlı günün halkımıza görevlerini büyük bir özveriyle yerine getiren tüm muhtarlarımıza hayırlı olmasını diliyor, ebediyete göç etmiş olanlara Yüce Allah'tan rahmet, hayatta kalan diğer görev yapmış muhtarlarımıza da sağlık mutluluk ve başarılarını temenni ediyorum.”

MUHTAR BİÇEK: BİRER TEMSİL MAKAMIYIZ

19 Ekim Muhtarlar Günü vesilesiyle konuşmasını yapan Edremit Erdem Kent Mahalle Muhtarı Teoman Biçek, “Bizler hizmetle beraber aynı zamanda birer temsil makamıyız. Temsil makamının kendine göre ciddi zorlukları var. Geçmişten bu yana muhtarlarımız çok zor şartlar altında çalıştı. Hatta bu işe külfet gözü ile bakıldı. 19 Ekim bizlerin yani muhtarların günü olarak kutlanmasına vesile olan, aynı zamanda biz muhtarlara, tarihsel süreçte verilmeyen hakları, saygınlığı, değeri veren ve kendisinin yerine temsilci atayan, toplumda saygın bir yere getiren başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu'ya muhtar arkadaşlarım adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Yerelde ise; bu organizasyonu düzenleyen Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez'e ve beni de bu göreve layık gören Erdemkent Mahalle halkına da huzurunuzda teşekkür eder hepinize saygılarımı hürmetlerimi sunuyorum” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim