ŞEHRİVAN HABER- Köyden kente göç ile birlikte son 50 yılda şehir merkezinin dört bir tarafını saran ahırlar konusunda yıllardır beklenen adım sonunda atıldı. Özellikle son 20 yılda kentin büyümesi ile iyice merkezde kalan, hem görüntü, hem fiziksel kirlilik yaratan ahırlar konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin kolları sıvamasıyla başlayan süreç Edremit ve İpekyolu Belediyesi’nin ahırları kaldırma çalışmasını başlatması ile start aldı.

Van’ın son çeyrek asırda en çok konuştuğu, şehrin sınırlarının genişlemesiyle birlikte önüne çıkan ön önemli problemlerden birisi olan kent merkezindeki ahırlar konusunda beklenen adım nihayet atılmaya başlandı. Özellikle son 10 yılda kent merkezinde her anlamda ciddi bir kirlilik yaratan ahırlarla ilgili beklenen adımı Büyükşehir ile birlikte Edremit ve İpekyolu belediyeleri attı. Tarımla ilgili önemli yatırımların şehir merkezinde ve ayrılan alanlarda yapılmaya başlandığı, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile kentin modern tarıma dönüşü sağlanmaya başlanırken kentteki ahırların yıkımı için de start verildi. Geçtiğimiz hafta günlerde bir açıklama ile “Şehir merkezindeki ahırları yıkacağız” açıklaması beklenen açıklamayı yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başta sahil bandındaki 300 aşkın ahır olmak üzere ilk yıkımların başlayacağı haberini verdi. O açıklamadan birkaç gün sonra İpekyolu ve Edremit Belediye’leri ilk adımı attı. İrili-ufaklı 2 bin 700 ahırın bulunduğu kentteki bu sorunla ilgili ilk adımı atan Edremit Belediyesi, ilk yıkımlara başlarken, İpekyolu Belediyesi de ilk etapta Van Gölü’ne zarar veren 110 ahırın yıkımına başlandığını duyurdu.

VAN VALİSİ RADİKAL KARARI AÇIKLAYAN İSİM OLDU

Kentin en büyük sorunlarından birisi olan ve özellikle Van Gölü şeridinde sayıca fazla olup gölün kirliliğinde başrol oynayan ahırlarla ilgili çıkış geçtiğimiz hafta Van Valisi Bilmez’den geldi. Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi Koordinasyonunda Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında geçtiğimiz haftalarda toplanan kurul, kentteki ahırların şehir dışına taşınmasına yönelik kararın uygulama safhasına geçilmesini kararlaştırıldı. Belediyelerin de yer aldığı o toplantıda açıklama yapan Bilmez, “Şehir merkezindeki ahırları yıkacağız” şeklinde net bir ifade kullandı. Van’ın önemli sorunlarının başında gelen şehir merkezindeki ahırlarla ilgili açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Edremit ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi arasındaki sahil bandında 300’ün üzerinde ahır bulunduğunu ve ilk etapta bunları yıkacaklarını söyledi. Ahırların yıkımında Kurban Bayramı’nı beklemeyeceklerini ve biran önce çalışmalara başlayacaklarını belirten Vali Bilmez, ahırların yıkımında kendilerine karşı direnenlere çevre mevzuatı gereği 90 bin TL’den başlayan cezalar uygulayacaklarını söyledi.

“DAHA FAZLA BEKLEMEYECEĞİZ!”

Kentin merkezinde köy hayatının devam ettiğini söyleyen Vali Bilmez, bu anlamda sıkı adımların atılacağını söylediği açıklamasında, o süreç için ayrıca şu ifadeleri kullanmıştı: “Dünyada hiçbir zaman bütün sorunlar aynı anda çözülemez ama bir yerden de başlanması gerekiyor. Kentimiz büyükşehir oldu ve gelişti. Ama bir taraftan da kentin merkezinde köy hayatımızı hala devam ettiriyoruz. Oldukça fazla ahırımız var. Edremit, İpekyolu ve Tuşba belediye başkanlarıyla bir araya gelerek ortak karar aldık ve bunu da bütün ahır sahiplerine bildirdik. Kendilerine tebligat yapıldı. Belediye encümenleriyle bunları tespit ettik. Yıkım kararı alıp bunlara tebligat yapacağız. Bu ahırların tümünün yıkımına başlayacağız. Kurban Bayramı’nı beklemeden bunların yıkımını gerçekleştireceğiz. Çünkü Kurban Bayramı’na kadar bize süre tanınsın istediler.”

ARTIK SAHİLLERDE HAYVANCILIĞA GEÇİT YOK!

Ahırların yıkımında kendileri karşı direnenlere çevre mevzuatı gereği cezaların kesileceğini belirten Vali Bilmez, “Hiç kimseye sahilde hayvancılık yaptırmayacağız. Gidip köylerinde yapsınlar. Birçoğunun da Van’a yakın ahırları var. Kentin başka bölgelerinde de ahırlar var ama önce sahil bölgesindeki ahırlardan başlayacağız. İnşallah bunları bu yıl bitirirsek bunu kademe kademe geliştireceğiz. Ama hayvancılıkta bu bölgenin geçim kaynağıdır. Bir taraftan da Tarım Bakanlığımız hayvancılığı teşvik ediyor, bitkileri teşvik ediyor. Biz Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz öncülüğünde ticaret odası da destek verdi. Gevaş, Edremit arasında Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması için bir süreç başlatıldı ve bakanlıktan ilk onay alındı. Ama süreç devam ediyor. Orada hem hayvancılık yapılacak hem de yem bitkileri yetiştirilecek. Belki de bu üreticilerimizin bir kısmı orada da yerini alır. Daha modern bir hayvancılık yaparlar” ifadelerini kullandı.

KENTİN TURİZM İLÇESİ EDREMİT YIKIMLARA STARTI VERDİ!
 

Van Valisi Bilmez’in belediyelerinde yer aldığı kurulda yaptığı açıklama ve yıkım kararından sonra ilk adımı atan belediyelerden birisi Edremit oldu. Edremit Belediyesi, kent merkezde görüntü ve gürültü kirliliğinin yanı sıra insan sağlığı ve aynı zamanda Van Gölü’ne zarar veren ahırların yıkımı için startı Yeni Mahalle’de bulunan ahırlar ile verdi. Yaklaşık 331 adet ahırın bulunduğu ilçede belli periyotlarla yıkımı gerçekleştirilecek olan ahırlarla ilgili ahır sahipleri de gerekli desteklerini sunuyor. Sabah saatlerinde Edremit Belediyesi’ne bağlı Yapı Kontrol, Çevre Koruma ve Zabıta Müdürlüklerinin çevre güvenliğini sağlamalarının ardından yıkım işlemi başladı. İlk yıkım işlemine Edremit Belediye Başkan Vekili Kerem Baynal ve Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Karahan da katıldı.

BAYNAL: KENT GENELİNDE 2 BİN 700 AHIR VAR

Yıkım sonrası açıklamalarda bulunan Edremit Belediye Başkan Vekili Kerem Baynal, ahır sahiplerine gerekli yasal tebligatların yapılmasının ardından, ruhsatsız ve kaçak olan ahırların en geç 30 gün içerisinde kaldırılacağı yönünde bilgilendirmelerin yapıldığını belirtti. Kentteki ahırların Van Gölü’nü en çok tehdit eden unsurların başında geldiğini ifade eden Baynal, bu anlamda çalışma başlatıldığını söyledi. Van genelinde 2 bin 700’ün üzerinde irili ufaklı ahırın olduğuna dikkat çeken Baynal, “Bu ahırlardaki hayvan atıklarının, yağmur suları ile çoğu zaman Van Gölü’nü kirlettiği tespit edildi. 2014 yılında Van, büyükşehir statüsüne girdikten sonra nüfusun artması ile birlikte daha önce kenar mahallelerde kurulan ahırlar, yerleşim alanlarının tam ortasında kaldılar. Bu da hem koku hem çevre kirliliği hem de sağlık noktasında ciddi tehditler oluşturmaya başladı. Edremit ilçemizde tespit edilen 331 adet ahırın ilkini yıkmış bulunuyoruz. Denizimize 500 metre mesafede olan hatta kimi yerlerde 200 metreye kadar yakın kurulan ve gölümüzü ciddi manada tehdit eden ahırların ortadan kaldırılması, memleket için hayırlı bir icraat diye düşünüyorum. Tabi ahır sahiplerinin de mağdur edilmeden bu işin hızlı bir şekilde tamamlanmasını temenni ediyoruz. Biz bugün ‘Bismillah’ dedik, inşallah devamı gelecektir. İlçemiz ve ilimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

İPEKYOLU DA STARTI VERDİ!

Vali Bilmez’in olduğu kurulda alınan karar üzerine harekete geçen İpekyolu Belediyesi ekipleri, şehir merkezinde çirkin bir görüntüye sebep olan, çevre sağlığını tehlikeye düşüren ve halk sağlığını tehdit eden ahırların yıkımına Van Gölü sahilinde bulunan Buzhane Mahallesi’nden başladı. İpekyolu Belediyesine bağlı Yapı Kontrol, Çevre Koruma ve Zabıta müdürlüğü ekiplerince gerekli çevre güvenliği alındıktan sonra ahırların yıkım işlemi gerçekleşti. İpekyolu Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, gerekli yasal tebligatların yapılmasının ardından ruhsatsız ve kaçak olan ahırların en geç 7 Ağustos 2020 tarihine kadar tamamının kaldırılacağı belirtildi.

“BUGÜNE KADAR GÖZ YUMULMUŞ”

Belediye meclisinin kararı sonrası açıklamalarda bulunan Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, ilçe merkezinde kesinlikle ahırlara müsaade etmeyeceklerini söyledi. Aslan, “Mahalle arasında ahırların bulunması hem çevre açısından hem de modern medeni bir şehir planı açısından mümkün değil. Bu konuyla ilgili vatandaşlardan birçok kez şikayet aldık. Zaten kanun açık, ‘1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddesi 20 binin üzerinde nüfusu olan yerleşim yerinde hayvan beslemek yasak’ diyor. Bugüne kadar bu duruma maalesef göz yumulmuş. Bu ahırların en büyük dezavantajlarından birisi de dünya mirası olan Van Gölü’nü kirletiyor olmasıdır. Van’ı, Van Gölü’nü seven ve önemseyen herkes bence bu kararı memnuniyetle karşılamalı” dedi.

SÜRE DOLDUĞU GİBİ YIKIM BAŞLAYACAK!

7 Ağustos 2020 tarihinin ahır sahiplerine tanınan son tarih olduğunun bir kez daha altını çizen Aslan, “Ön görülen sürenin dolmasından önce ahırlarını yıkmak isteyen vatandaşların yıkım işlemlerini belediye olarak biz gerçekleştireceğiz. Bahse konu sürenin dolmasının ardından kesinlikle ve kesinlikle merkezde bulunan ahırlara müsaade etmeyeceğiz. Ayrıca İmar Mevzuatı ve Çevre Kanunu kapsamında yasal süreç işletilerek verilen sürenin bitmesine rağmen hala ahırların kaldırılmaması durumunda ilgili mevzuat çerçevesinde yasal müeyyide uygulanarak söz konusu ahırların yıkılması ve yıkım bedelinin ilgili şahıslardan alınacağını da buradan ifade etmek istiyorum. Ayrıca bu tarihe kadar ahırlarda bulunan hayvanların çıkarılmaması durumunda müsadere edileceğini özellikle belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim