ŞEHRİVAN ÖZEL: MEHMET ALİ EKİNCİ-FATMA POLATCAN

Van’da cadde ve sokaklardaki çalışmaların her yıl bozulup yapılması işi gelenek haline geldi. Prestij Cadde ve Sokak çalışmaları kapsamında kentteki cadde ve sokakların yenilenme çalışması cazibe oluşturmasının yanında kentin her yıl şantiye alanına dönmesine neden oluyor. Pandemi kısıtlamalarının olduğu dönemde duran, hareketliliğin başladığı dönemde start alan çalışmalar geçtiğimiz yıl Van’da büyük olay olurken, çalışmaların çok uzun sürmesi kadar dayanıksız bir şekilde yapılması da en çok konuşulan konular oldu. Son yıllarda belediyeler eliyle yapılan refüj, kaldırım ve kavşak çalışmaları bir yıl bile dayanmazken çoğu çalışma birkaç ay içerisinde harabeye döndü. Kısa süre önce yapılmasına rağmen Erek Dağı Caddesi, Cumhuriyet Caddesi gibi alanlardaki alanlarda kırılmalar, dökülmeler başlarken sosyal medyada da paylaşılan görüntülere tepki yağdı. Kentteki kaldırım ve sokakların bu hali ile ilgili “Yapılalı bir yıl bile olmadan bozuldu. Yazık günah halkın parasına emeğine…” yorumları yapıldı.

VAN YAPBOZA DÖNDÜ, ÇALIŞMALAR MEVSİMLİK OLARAK TEKRARLANIR OLDU!

Son birkaç yıldır kent genelinde yapılan çalışmalarla kent yeni bir yüze kavuşmasına rağmen çalışmaların sürekli tekrar etmesi ve bir türlü dikiş tutması kentin en büyük sorunu haline geldi. Cumhuriyet Caddesi, Kazım Karabekir Caddesi, İki Nisan Caddesi, İskele Caddesi gibi caddelerde çalışmalar yıllardır bir türlü düzene kavuşmadı. Bu kapsamda son olarak Kazım Karabekir Caddesi’nde kilometrelerce uzunlukta bir alanda 2020 yılında yapılan refüjler sökülmüş ve beton kaldırımlara dönüştürüldü. Ardından da estetikten uzak devasa saksılar yerleştirilmiş ve bu görsellikten uzak çalışmalar tepki aldı. 2021 yılı sonunda yapılan çalışmalar kabul görmemesine rağmen yıl sonunda hızla tamamlanırken baharı görmeden dökülmeler başladı. Kazım Karabekir Caddesi boyunca uzanan orta refüjler çökmeyle birlikte estetikten uzak bir hale kavuşurken Erek Dağı Caddesi, Sanat Sokağı gibi alanlardaki çalışmalar da patlamaya ve dökülmeye başladı. Halkın yoğun kullandığı alanlardaki yıkıntılara sosyal medyadan tepki yağdı.

BİR YILINI DOLDURMADAN DÖKÜLDÜ! O GÖRÜNTÜLERE TEPKİ YAĞDI: “YAZIKTIR, GÜNAHTIR!”

Konuyla ilgili tepki gösteren iş insanı ve Hüda-Par Van il yönetim kurulu üyesi Faruk Tasan oldu. Tasan, dökülen çalışmaları paylaşarak: “Erek dağı caddesi kaldırım taşları daha 5 ay olmadı müteahhit tarafından teslim edileli hepsi çökmüş patlamış durumda! Yazıktır, günahtır tüyü bitmemiş yetimin malına…” yorumu yaptı. Sanat Sokağı’ndaki görüntüleri paylaşan Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van Ticaret Borsası eski başkanı Feridun Irak ise, “Yapılalı bir yıl bile olmadan bozuldu. Yazık günah halkın parasına emeğine…” şeklinde tepki gösterdi.

TASAN: HER YIL AYNI ŞEYLER YAPILIYOR

Bu iki ismin paylaşımları sonrasında Vanlılardan da duruma tepki yağdı. Onlarca yorum alan paylaşımlar gündem olurken, Şehrivan o paylaşımları yapan isimlerden birisi olan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkan Yardımcısı Faruk Tasan’a konuyu sordu. O paylaşım sonrası konuyla ilgili detaylı bir görüş bildiren Tasan, “Her yıl asfalt çalışmaları yapılıyor. AVM’nin olduğu caddeyi 2 defa söküp tekrar yaptılar. Onu söküp yapacaklarına Van’da üst geçit veya alt geçit yapılacak çok güzel yerler var. Van maalesef bu konuda kendini aşamadı” dedi.

“YAPILMASI GEREKEN DAHA ÖNEMLİ İŞLER VAR”

Tasan, yapılması gereken çalışmalara değinerek, “Van’da çok ciddi kot farkı olan yerler var. Ezbercilerde kod farkı var. Bununla ilgili hiçbir çalışma yok. Halkın malını ucuz ve kalitesiz asfalta veriyorlar. Anca 3-4 ay sonra soğuk-sıcak yaptığı zaman patlayan kaldırımlar yapılsın. Yapmaları gereken ilkler var. Çarşıda bir saat kulesi kurulmuş. Yapmaları gereken önemli işlere başlamaları gerekirken bunları yapmadan saat kulesini yapmaları yanlıştır. Oraya bir saat kulesi kurulacağına bir üst geçit yapılabilirdi. İnsan bir yıl asfalt döker, ondan sonra bir işe geçer. Daha önemli çalışmalar da bekliyor. Oto sanayinin içine bakın. 10 yıldır bir el vurulmamış” diye aktardı.

TASAN: TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN HAKKIDIR

Yapıldıktan sonra tekrar yapılan çalışmaların israf olduğunu ifade eden Tasan, bu işlerin bir işlem sırasının olduğunu dile getirdi. Tasan, yetkililerin vatandaşa karşı sorumluluklarının olduğunun altını çizerek, “Yaptıkları çalışmalar, tüyü bitmemiş yetimin hakkıdır. Buna her gelen insanın dikkat etmesi lazım. Yetkililerin insanlara karşı sorumlulukları var. Bu sorumlulukları iyi bilmek lazım. İnsanların emanetine hıyanet etmemek lazım. İnsanların hakkı kul hakkıdır” dedi.

SP İL BAŞKANI İLHAN: VAN, YAPBOZ TAHTASINA DÖNDÜ!

Yapılan çalışmalarla ilgili Şehrivan’a konuşan Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanı Özay İlhan, asfalt ve kaldırım çalışmalarının yapboz tahtasına döndüğünü ifade etti. İlhan, bu çalışmaların eziyete dönüştüğünü aktararak, “Van’da genel anlamda hizmet yapılmamaktadır. Yapılan hizmetlerde kısa süreliğine yapılmakta. Şehir, yapboz tahtasına döndü. Biri geliyor ben burayı beğenmedim deyip orayı söküyor, bir diğeri onun yaptığını beğenmiyor, yapılan yeri değiştiriyor. Netice itibariyle şehirde herhangi bir hizmet yapılmadığı gibi yapılan hizmetler de eziyete dönüşüyor. Şehrin en merkezi noktalarından olan Sanat Sokağındaki kaldırımların sökülmesi, bir yılı bile dolmayan kaldırımların ve yolların yeniden yapılması çalışmalarda tekrar başa dönülmesinin göstergesi” şeklinde konuştu.

İLHAN: KIŞ AYLARINDA ÇALIŞMALAR OLMAZ

Yapılacak çalışmaların planının doğru vakitte olması gerektiğini dile getiren İlhan, “Bu durum hem bölgeyi ziyaret eden vatandaşların açısından sıkıntı hem de esnafın mağdur olmasına sebebiyet veriyor. Bölgedeki esnaf sürekli mağdur ediliyor. Zaten kış aylarında kaldırım, asfalt ve refüj çalışmaları olmaz. Bunun hazırlığı ve planı baharda yapılır. Karın ve yağmurun durmasının ardından bu işler yapılır. Fakat ne yazık ki biz de kalıcı olarak işler yapılmıyor. Geçici olarak göz boyamak için yapılıyor” diye aktardı.

“BU ŞEHİR OYUNCAĞA DÖNDÜ”

İlhan, kentteki imar sorununa da değinerek, “Bu şehir adeta oyuncak haline dönmüştür. Her şey birbirine bağlıdır. Van’ın alt yapı sorunlarının tamamen çözülüp imarla alakalı sorunların da çözülüp kalıcı bir şekilde yolların kaldırımların elden geçilmesi gerekir. Halihazırda düzgün yerleri söküp tekrar yapmanın hiçbir manası yok. Sadece israftır. Bizim zaten birçok eksiğimiz ve sıkıntımız var. En başta depremden beri düzeltilmeyen bir imar sorunu var. Şehirleşme konusunda hâlâ sıkıntılarımız var. İmar sorunu çözülse de yapılan binalar 30-40 yıl kalacak beton yapılar. Kalıcı olarak Türkiye’nin ve Van’ın imar politikası olmalı. Şehrin kendine özgü anlayışı olmalı. Kaldırımlar, sokaklar, yollar için de bu geçerli. 6 ayda bir yapılan çalışmalar artık göze batıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim