Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, geçtiğimiz günlerde kongreleri yapılan ve yeni yönetime seçilen HDP Tuşba ve Edremit İlçe Örgütleri ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ni ziyaret etti. İHD Van Şubesi ziyaretinde yeni yönetimi tebrik eden Eş Başkan Kaya, burada gündeme ilişkin önemli konulara değindi. Başbakan Binali Yıldırım’ın Van ziyaretinde Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik sarf ettiği açıklamalara değinen Kaya,″ 2009 seçimlerinde AKP ‘den devir aldığımız belediyede sadece bakanlığın ve müfettişlerin yapmış oldukları tespitler ile MAVİ KENT A.Ş.’nin 33 trilyon parasının uslusuz harcandığını devletin kendi müfettişleri ispatladı″ dedi.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, geçtiğimiz günlerde kongreleri yapılan ve yeni yönetime seçilen HDP Tuşba ve Edremit İlçe Örgütleri ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ni ziyaret etti. İlk olarak HDP Tuşba İlçe Örgütünü ziyaret eden Çoban ve Kaya, burada HDP Tuşba İlçe Eş Başkanları Saime Ekinci ve Gıyasettin Gültepe ile ilçe yönetimi tarafından kapıda karşılandı. İlçe binasında yönetim ile bir araya gelen Çoban ve Kaya, yeni yönetime başarılar dileğinde bulundu. Yapılan ziyaretten dolayı memnuniyetlerini dile getiren Gültepe ise, halkın ve partinin teveccühleri ile yönetime geldiklerini HDP olarak Tuşba’da yapacakları olan çalışmalar ile hem halka hem de partiye layık bir yönetim anlayışını hayata geçireceklerini ifade etti.

 

Çoban ve Kaya daha sonra hafta sonu yapılan kongrede tekrardan başkanlığa seçilen İHD Van Şube Başkanı Murat Melet’i ve yeni yönetimi ziyaret etti. Çoban ve Kaya yaya olarak gittikleri ziyarette yol üzerinde bulunan esnaf ve yurttaşlar ile selamlaşarak Ramazan aylarını tebrik etti. Esnaf ve yurttaşların yoğun ilgisi ile karşılaşan Eş Başkan Çoban ve Kaya daha sonra İHD Binası’na geçti. İHD Van Şube Binası’nda yapılan ziyarette, kapıda karşılanan Çoban ve Kaya yönetime seçilen Melet ve yeni yönetimi tebrik ederek, başarılar dileğinde bulundu. Ziyarette konuşan Eş Başkan Çoban, İHD’nin insan hakları açısından çok önemli bir kurum olduğunu ve insan hakları temelinde bugüne kadar önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Yeni yönetimin zor bir süreçte görevi devraldığını söyleyen Çoban, yönetime başarılar dileğinde bulundu.

 

‘TÜRKİYE KARANLIK BİR DÖNEME GİRMİŞ DURUMDA’

Ardından konuşan Eş Başkan Kaya ise, İHD’nin önemine değinerek İHD’nin insan hakları açısından gücünü ispatlamış bir kurum olduğunu ifade etti. 1990’lı yıllardan bugüne kadar İHD’nin insan hakları açısından toplumda derin yaralar açan birçok konuya açıklık getirdiğini söyleyen Kaya, bunun için İHD’nin sahiplenmesi ve desteklenmesi gereken önemli kurumların başında gelmesi gerektiğini dile getirdi. İHD’nin Kürdistan’daki bütün olayları uluslararası platformlara taşıyan tek kurum olduğunu söyleyen Kaya,” İHD’nin çalışmalarına yardımcı olmak destek sunmak vicdani bir meseledir. Geçen yıl bu zamanlarda hiçbir şekilde böyle bir süreç beklemiyorduk. Kurumunuzun yorulmayacağı bir dönem beklerken maalesef tam tersi bir savaş dönemi başladı. Toplum olarak hiçbir kimsenin beklemediği bir savaş dönemi başladı ve herkes bunun bocalamasını ve sıkıntısını yaşıyor. Maalesef çok karanlık bir döneme doğruda gidiyoruz ve Türkiye’de hiç olmayan bir karanlık dönem gözüküyor. Bu süreçlerde mücadele etmek elbette çok zor ve önemli olduğu kadar insani ve vicdanı bir görevdir” dedi.

 

KAYA: DEVLETİN MÜFETTİŞLERİ AKP’NİN 33 TRİLYONLUK YOLSUZLUĞUNU TESPİT ETTİ

Van halkının kendilerine teveccüh gösterdiğini ve verdikleri görev ile 2 dönemdir Büyükşehir Belediyesi’ni yönettiklerini ifade eden Kaya, ziyarette Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ve gelir-gider tablosuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi’nin yılda bir defada olsa belediyeye ait tüm gelir ve gider tablosunu halk ile paylaştığını belirten Kaya,” Birileri bu paylaşıma katılır, katılmaz bu onların takdiri ve hiç kimse de bunlara bir şey diyemez. Ama biz her yıl bütçemizi hem halkımızın hem de kamuoyunun karşısında paylaşıyoruz. Yapılan ve yapılacak tüm işlerimizi ve ihalelerimizi açık ve net bir şekilde kamuoyu ile paylaşıyoruz. 2009 seçimlerinde AKP‘den devir aldığımız belediyede sadece bakanlığın ve müfettişlerin yapmış oldukları tespitler ile MAVİ KENT A.Ş’nin 33 trilyon parasının uslusuz harcandığını devletin kendi müfettişleri ispatladı. Tabi bizim yaptığımız tespitler bunu çok fazlasıydı. Yapılan tüm usulsüzlükler ile ilgili soruşturmalar başlattık. Bu soruşturmaya dönemin AKP’li meclis üyeleri de dahil oldu. Sonuç olarak ise savcılıklar bu soruşturmalar ile ilgili gizlilik kararı aldı” dedi.

 

‘URFA’YA 120 TRİLYON YEDEK ÖDEME YAPILDI’

Geçen hafta Van’da çeşitli temaslarda bulunan ve daha sonra katıldığı bir iftar programında Van Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin çeşitli ifadeler sarf eden Başbakan Binali Yıldırım’ın kendilerine,’ biz onlara 400 trilyon para verdik, nereye gitti bu paralar’ açıklamasına cevap veren Kaya, kendilerinin Büyükşehir Belediyesi olarak gönderilen parayı kalem kalem kamuoyu ile açıkladıklarını belirterek, "Keşke onların da böyle bir gelenekleri olsaydı. Burada da 2 tane belediyeleri var, keşke onlarda bunu yapabilseler. Biz bunu çok iyi biliyoruz. Dönemin Başbakanı Davutoğlu Van’a gelirken ″afet″ adı altında Tuşba Belediyesi’ne 10 trilyon para verdi. Ama işin ilginç yanı İpekyolu ile Tuşba Belediyesi’nin köyleri yan yana, yapışık bir şekilde. Ne hikmetse Tuşba’da afet olurken İpkeyolu’nda olmuyor. Alınan paranın ise nereye harcandığı halen meçhul. Şimdiki Başbakan dönemin ise Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım, bakanlık döneminde Şanlıurfa Belediyesi’ne şehir içi yolların yapılması için 120 trilyon yedek ödeme yaptı. Coğrafyamız ve yol ağımız Urfa’dan çok daha büyük iken, bizlere tek bir defa böylesi bir yardım yapılmadı. Bizim yollar için ayırdığımız bütçe onların yedek bütçesi kadar olmadı. Tabi iktidarın belli bir karakterleri var ve biz onlardan şeffaflık beklemiyoruz″ şeklinde belirtti.

 

‘BUNLAR KAYYUMU TÜRKİYE’NİN BAŞINA ATADILAR’

Son zamanlarda dillendirilen kayyum açıklamalarına da değinen Kaya,  kayyumun belediyelerden ziyade Türkiye’nin en tepesine atılmak istendiğini söyledi. Kaya,” Bunlar kayyumu belediyelere değil ya da başka yerlere değil en tepeye atmaya çalışıyorlar. Cumhurbaşkanın danışmanı şunu söylüyor,’ kimsenin serzeniş yapmaya hakkı yoktur. Bize düşen tek şey Erdoğan’a biat etmektir’ diyor. Yani biz Türkiye’nin en tepesine kayyumu atmışız diyorlar. Bu açıklamalardan da anlaşılacağı gibi İHD gibi kurumların işinin ne kadar zor olduğunun göstergesidir” dedi.

 

MELET: KAYA NEZDİNDE VAN HALKI CEZALANDIRILMAK İSTENİLİYOR

Yapılan ziyaretten dolayı memnuniyetlerini dile getiren ve yapılan ziyaretin kendileri için büyük bir moral olduğunu ifade eden İHD Van Şube Başkanı Murat Melet ise, Eş Başkan Kaya’ya verilen hapis cezasına tepki göstererek halkın iradesi ile seçilmiş bir kişinin hapis cezaları ile sınanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. İHD olarak bu konunun her zaman takipçisi olacaklarını kaydeden Melet, Kaya nezdinde tüm Van halkının cezalandırılmak istendiğini belirtti. Kurum olarak Van’da ve bölge de yaşanan hak ihlallerine ilişkin yaptıkları çalışmalara değinen Melet, bölge de yaşanan hak ihlallerinin her geçen gün arttığını söyledi.

 

Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına da değinen Melet, kendilerinin tarafsız kurumlar olduğunu, bu çerçeve de bakıldığı zaman Büyükşehir Belediyesi’nin kentte ve kent halkına önemli çalışmalar yaptığını dile getirdi. Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar Van’ın çok yeni bir şekilde hizmet ile tanıştığını kaydeden Melet, bu hizmetlerin de son 2 dönem de hayata geçirildiğini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından Melet ve diğer yönetim Çoban ve Kaya’ya İHD rozeti taktı. Çoban ve Kaya son olarak yapılan kongrede HDP Edremit İlçe Örgütü’ne seçilen yönetimi ziyaret etti. Eş Başkanlar Berna Karatay ve Zeynil Abidin Karagöz ile yönetim tarafından karşılanan Çoban ve Kaya daha sonra ilçe binasında yeni yönetim ile bir süre görüşme gerçekleştirdi. 

Editör: TE Bilisim